2009-09-27, 12:20
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Paleolitisk föda - recept
Ser gärna en tråd som inriktar sig på utbyte av recept och inte en tråd om vad paleolitisk kost innebär.
För bakgrundsinformation se vidare tex. Staffan Lindebergs hemsida:
http://www.staffanlindeberg.com
Gutes nötgröt
100 gram cashewnötter
5-6 små päron
Lite pressad lime
½ msk honung
½ vaniljstång
Skala päronen och ta bort kärnhus och blomfästen. Skiva päronen och placera dem tillsammans med nötterna i en mixer. Mixa tills gröten påminner om mannagrynsgröt. Pressa i citron och tillsätt honungen. Dela vaniljstången* och skrapa ut innandömet. Tag fram en matsked och rör omsorgsfullt om i gröten. Servera!
OBS! Tänk på att smakarom från en vaniljstång kan återanvändas flera gånger om genom att exempelvis lägga "använd" stång i honungslösning. Detta gör att man enligt mig absolut bör unna sig och handla vaniljstänger trots att de ligger på ungefär 20 kr i handeln. Tänk på att Vanillinsocker endast är syntetiskt framställd vanillin blandat med florsocker. Vaniljsocker innehåller däremot äkta vanilj från vaniljstång men jag personligen väljer alltid bort socker till förmån för honung som sötningskälla.
*Äkta vanilj utvinns från den jästa och torkade frukten på en orkidé, Vanilla planiflora.
Amazongryta
500 gram små champinjoner
4 skivade tomater
4 små salladslökar
1 msk oregano eller mejram
1 msk basilika
1 tsk rosmarin
1 dl grönsaksbuljong
100 gram malda paranötter
Peppar
Varva svamp, tomater och lök i en ugnsfast form och strö örtkryddor och peppar mellan lagren. Häll över buljongen. Blanda i nötter och strö över. Grädda i ugn, 200 grader värme, i 20-30 minuter tills rätten är ljusbrun. Serveras rikligt varm.
Äpple/päron med mandel och honungsglasyr
8 färska äppel- och/eller päronhalvor (väl mogen)
1 dl sötmandel (flagad)
Stekolja (rapsolja)
Mild flytande honung (ex. Acasia)
Kanel (valfri mängd)
Kokosflingor (valfri mängd)
Lägg frukthalvorna på ett ugnssäkert fat. Hacka eller flaga mandeln. Häll rapsolja i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och slå glasyren över frukten. Grädda i mitten av ugnen tills ytan fått vacker färg (c:a 10 minuter).
Alla dessa rätter är kalorika främst genom nötterna. Med Gutes nötgröt till frukost passeras nog 1000 kcal/strecket med god marginal!
Näringsindex 100 gram
Cashewnötter: 581 kcal
Paranötter: 657 kcal
Mandel: 595 kcal
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:48.
|
    
|