2009-11-15, 12:33
|
#31
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Paleoburgare
200-300 gram nötfärs
1 ägg
Svartpeppar, PiriPiri
Forma smeten till en rejäl burgare. Låt den stå på skaplig värme tills färsen är genomstekt.
Grönsaker och tillbehör
Gör i ordning en salladsbädd efter tycke och smak. Gurka, isbergssallad och champinjoner blev mitt val. Placera burgaren ovanpå bädden och tillför en rejäl mängd tomatsalsa* ovanpå burgaren och lägg gärna till mer grönsaker. Spenat, paprika och röd lök blev mitt val.
*se vidare recept på salsa nedan (grönsaksbricka)
|
|
|
2009-11-15, 12:36
|
#32
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Grönsaksbricka
Kan bestå av tex. gurka, morötter, spenat, blomkål, aubergine, paprika etc.
Tomatsalsa
4 tomater
Lime
Röd lök
Röd chili
Färsk koriander
Hacka ner tomaterna i mindre bitar och placera dem i en skål. Pressa på lime, tillsätt chili och färsk koriander. Hacka ner lite röd lök efter smak och tycke. Rör om.
Guacamole
3 avokado
Vitlök
Jalapénos
Lime
Ta ur kärnan och gröp ur 3 avokado. Tillsätt lime eller citron snabbt då avokadon annars börjar bli brunaktig till färgen. Tillsätt vitlök och jalapénos samt eventuellt lite vatten och bearbeta den blivande guacamolen med en stavmixer.
|
|
|
2009-11-15, 13:06
|
#33
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2009
Inlägg: 149
|
Åh  denna sida gillar ja....bra påhitt!!!!
|
|
|
2009-12-14, 12:53
|
#34
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Mandelpanerad torskfilé med sötpotatischips
Torskfilé
400-500 gram torskfilé
c:a 50-100 gram mandlar
1 ägg
Svartpeppar
Valfria örter
Mal mandeln i en kvarn och placera mjölet i en djuptallrik. Tillsätt peppar och valfria örter i mjölblandningen och rör om. Kläck ett ägg i en djuptallrik och vispa det lätt. Doppa varje torskfilé noggrant i äggskålen och sedan rulla filéerna omsorgsfullt i mandelmjölet. Genomstek torskfiléen i en stekpanna på medelvarm platta.
Sötpotatischips
2-3 sötpotatis
Några msk olivolja
Svartpeppar
Valfria örter
Ta fram en ugnsform. Skala och skiva sötpotatisen i ungefär cm-tjocka skivor. Bada dem i olivolja och tillsätt svartpeppar och valfria örter. In i ugnen på 200 grader och låt steka tills de är sötpotatisklyftorna är mjuka inuti.
Serveras med fördel tillsammans med färsk spenat och riven morot.
|
|
|
2009-12-14, 13:06
|
#35
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Gutes lyxfiskbullar
Ingredienser
200-400 gram kammusslor
Tomatsås med färsk basilika
Gul- och röd paprika
Färsk röd chilipeppar
Stek musslorna försiktigt i olja. Det är mycket viktigt att de inte går för länge så att de blir sega i köttet. Lägg i röd- och gul paprika efter smak. Färdigställ en tomatsås med färsk basilika som slås i stekpannan tillsammans med färsk röd chili. Värm upp och servera omedelbart.
|
|
|
2010-01-20, 12:45
|
#36
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Wok med brysselkål och mandel
2 skalade och skivade lökar
150 gram lätt rostade mandlar
4 msk olivolja
600 gram ansad och skivad brysselkål
Nymalen svartpeppar
Fräs lök och mandel lätt tills löken är mjuk. Blanchera brysselkålen i 1 minut i en kastrull med kokande vatten. Häll över kålen i stekpannan med lök och mandel och woka försiktigt tills brysselkålen är mjuk. Smaka av med svartpeppar och servera.
Gazpacho
6 hackade mogna tomater
½ finhackad lök
½ skalad och tärnad gurka
1 tärnad grön paprika
saften av 1 citron
3 hackade vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
Färska örter
Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät blandning. Häll upp soppan och låt stå kallt i 30 minuter innan servering.
Mjuk grönkål med persilja
1 kg grönkål
2 msk olivolja
svartpeppar
3 msk hackad persilja
½ tsk malen muskotnöt
Skölj grönkålsbladen och riv dem i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i grönkålen. Lägg på ett lock och låt fräsa tills kålen är mjuk. Smaka av med svartpeppar, blanda i persilja och muskotnöt och rör om under 1 minut. Servera genast.
Hasselnötssmör
300 gram hasselnötter
2 msk olja
Lägg nötterna på en plåt och ställ in i varm ugn i 20 minuter eller tills skalet spricker. Ta ut nötterna ur ugnen. Gnugga bort skalet med en handduk och lägg nötterna i en mixer tillsammans med 1 msk av oljan. Kör tills det blir en grov pasta och tillsätt resten av oljan. Mixa till en slät blandning.
Sommarbär med cashewnötsås
150 gram skalade osaltade cashewnötter
1 dl vatten
1 tsk malen muskotnöt
2 msk flytande honung
200 gram hallon
200 gram rensade jordgubbar i halvor
Kör nötterna och vattnet i en matberedare tills blandningen är slät. Tillsätt muskotnöt och honung och kör igen tills allt har blandats ordentligt. Dela upp bären i skålar och häll såsen över och servera.
Räkor med paprikaröra
4 urkärnade och hackade röda paprikor
1 hackad tomat
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk persilja
1 msk vitvinsvinäger
1 strimlat isbergssalladshuvud
800 gram oskalade räkor
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg paprikabitarna i en ugnsfast form och ugnsstek dem i cirka 10 minuter tills de är mjuka. Blanda paprika, tomat, vitlök, persilja och vinäger i en skål. Lägg över isbergssalladen i skålar. Skala räkorna och fördela dem jämnt i skålarna. Häll över paprikaröran och servera.
|
|
|
2010-02-05, 12:07
|
#37
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Örtmarinad till räkor, kräftstjärtar & hummer
Olivolja
Färsk pressad vitlök
Nymalen svartpeppar
Färsk finhackad dill & persilja
Cayennepeppar
Kräft- och räkröra
Marinad enligt ovanstående
+Kräftstjärtar
+Skalade räkor
+Hackad röd paprika
+Tärnade tomater
Hummer med örtmarinad
Kokt delad, skalad hummer
Marinad enligt ovan.
|
|
|
2010-02-13, 13:07
|
#38
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Piperade (1 portion)
1 urkärnad gul paprika i strimlor
1 gul lök i strimlor
3 msk olivolja
2 medelstora tomater i skivor
en nypa cayennepeppar
1 msk finhackad färsk mynta
1 ägg
Stek paprika och lök i oljan på svag värme tills löken är mjuk och har fått lite färg. Tillsätt tomat, cayennepeppar och mynta och rör om i 2 minuter. Knäck ägget över grönsakerna och stek tills gulan är så stel som du vill ha den. Servera genast.
Timjankyckling
4 halva kycklingbröst utan skinn och ben
8 kvistar färsk timjan
1 citron i fyra klyftor
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 175 grader. Skär en skåra i varje kycklingdel och fyll den med två kvistar timjan och en citronklyfta. Lägg kycklingbrösten i en långpanna, droppa över oljan och ugnsstek dem i 30 minuter.
Frisk fläderdryck
1 knippa färska fläderblommor
1 limeskiva
1 dl kokande vatten
1 tsk honung
isbitar till servering
Lägg fläder och lime i en skål. Häll i kokande vatten och honung & täck över. Låt dra tills det svalnat. Sila drycken och häll upp i ett glas. Servera med is.
Arabiskt myntate med honung
2 msk grönt te
1 liter kokande vatten
en stor knippa färsk mynta
honung
Lägg tebladen i en tekanna, häll i kokande vatten och låt dra i 3 minuter. Skölj myntan och lägg några kvistar åt sidan för dekorering. Lägg resten i kannan och låt dra ytterligare 5 minuter. Häll upp i glas, smaksätt med honung och dekorera med myntakvistarna.
Sallad med tomat, basilika och vitlök
4 stora mogna tomater i skivor
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
4 msk grovt hackad färsk basilika
2 finhackade vitlösklyftor
svartpeppar
Lägg upp tomaterna på ett fat, häll på olja och balsamvinäger och strö över basilika och vitlök. Smaksätt med nymalen svartpeppar.
|
|
|
2010-02-16, 11:47
|
#39
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Honig essen, nicht vergessen
Rotfruktsbiffar 4 personer
3 dl grovt riven morot
3 dl grovt riven palsternacka
3 dl grovt riven rotselleri
5 msk finstrimlad purjolök
3 ägg
2 krm svartpeppar
timjan, 1 msk färsk eller 2 tsk torkad
rosmarin, 1 msk färsk eller 2 tsk torkad
0,5 citron, skal
olja
Blanda rotfrukter och purjolök med uppvispat ägg, peppar, timjan, rosmarin och rivet citronskal (bara det gula). Klicka ut smeten till centimetertjocka små runda biffar och stek på svag värme ca 3 min på varje sida. Servera med en sallad med honungsvinegrette (se nedan) och några rostbiffsskivor
Broccolisallad med cashewnötter och honungsvinegrette
Receptet är för 4 portioner
1 kg broccoli, ansad, i stora bitar
150 g osaltade cashewnötter
basilikablad, några stycken
Vinegrette:
1 dl olivolja
½ dl vit balsamvinäger
1 msk honung
peppar
2 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
½ rödlök, skalad, finhackad
1 röd chili, urkärnad, finhackad
Koka upp vatten i en rymlig kastrull och koka broccolibuketterna 3-4 minuter. Rosta nötterna i en torr panna. De får färg snabbt, så håll dem under uppsikt. Blanda vinägretten. Lägg broccolin i en stor skål. Strö över nötter, lägg på halloumi och basilikablad. Ringla över vinägretten.
|
|
|
2010-03-27, 13:33
|
#40
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Ugnsbakad torsk från Sand Harbour
500 gram torskfilé
1 dl vitt vin
1/4 skivad gul lök
2 msk pressad citron
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja
Skölj fisken noga i kallt vatten och lägg den i en ugnsfast form med låga kanter. Häll vitvinet över fisken. Fördela lökskivorna jämt över fisken och stänk på citronsaften. Strö över med dill och gurkmeja. Täck formen med folie och stek i ugnen på 190 grader i 20 minuter, eller tills fiskköttet delar sig lätt med en gaffel och är helt ogenomskinligt.
Lime- och dillkrabba
Köttet från 2 stora krabbor
2 msk pressad lime
2 tsk paprikapulver
2 tsk hackade dillkvistar
2-3 limefrukter i klyftor
3-4 finhackade persiljekvistar
Stänk krabbköttet med limesaften och strö över paprikapulver och dill. Servera med limeklyftor och garnera med persilja.
|
|
|
2010-03-27, 13:42
|
#41
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Hummer Kitavan (4 personer)
4 medelstora humrar
2 dl vitt vin
1 finhackad gul lök
2 finhackade salladslökar
2 msk curry
färskmalen svartpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
lime- och citronklyftor
2 kvistar timjan
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ner humrarna en ich en i en stor kastrull med stormkokande vatten. Koka dem tills de blir röda. Låt dem svalna och ta sedan ur köttet från skalet och skär köttet i stora bitar. Hetta upp vinet och lägg i löken och salladslöken. Ångkoka i 3 minuter, och tillsätt sedan timjan och curry. Rör om och puttra i cirka 5 minuter. Lägg i hummerdelarna, peppar och cayennepeppar. Koka på svag värme i 7-8 minuter tills alla smaker är väl blandade. Häll över allt i en ugnsfawt form och baka på 175 grader i 15 minuter. Servera med lime- och citronklyftor.
Ångade blåmusslor
500 gram färska musslor i skal
1 dl vatten
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk dill
1 msk pressad citron
1 dl torrt vitt vin
Ånga musslorna i kokande vatten tills de öppnar sig. Under tiden fräser du vitlöken i olivolja. Lägg till dill, citronsaften och vin. Sjud i 3 minuter. När alla musslorna har öppnat sig, lägg dem på ett serveringsfat och häll blandningen över. Servera.
|
|
|
2010-03-27, 14:17
|
#42
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Ugnsbakade torskfiléer med citron
400 gram torskfilé
3 msk olivolja
2 citroner
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
timjan & basilika
Värm ugnen till 175 grader. Skär torskfiléerna i bitar och placera dessa i en ugnsfast form. Pressa citronerna och hacka vitlöksklyftan och slå marinaden över fisken tillsammans med timjan, basilika, cayennepeppar. Låt baka i ugnen tills fiskköttet delar sig lätt med en gaffel och är helt ogenomskinligt.
|
|
|
2010-03-27, 14:23
|
#43
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Laxkotletter i currysås
2 laxkotletter @ 200g
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 krm cayennepeppar
2 dl hönsbuljong utan salt
4 tsk vitt vin
Skölj av kotletterna och placera dem i en ugnsfast form. Blanda curry, gurkmeja och peppar med hönsbuljongen och häll blandningen över fisken. Tillsätt vitt vin och täck över formen me dfolie. Baka på 175 grader i 20-30 minuter. Laxen ska dela sig enkelt med en gaffel när den är färdig.
Lax Chez Lorrain
4 laxkotletter @ 200g
4 msk pressad citron
1 tsk dill
2 msk finhackad gräslök
limeklyftor
Lägg varje laxkottlett på ett stycke folie. stänk över citronsaften och dillen. Gör ett foliepaket av varje kotlett och lägg dem i en ugnsfast form. Baka på 175 grader i c:a 30 minuter, eller tills laxköttet enkelt delar sig med en gaffel. Servera med limeklyftor.
|
|
|
2010-03-27, 15:14
|
#44
|
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
|
Väldigt intressant tråd. Tack för den.
|
|
|
2010-03-31, 09:22
|
#45
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Citat:
Ursprungligen postat av Trance
Väldigt intressant tråd. Tack för den.
|
Tack. Bidrar gärna med recept från det paleolitiska köket.
Marinerade blomkålsbuketter
1 blomkålshuvud
3 msk rapsolja
1 1/2 msk äppelcidervinäger
Örter
Färskmalen svartpeppar
Blanda samman rapsolja, vinäger och kryddor. Plocka isär blomkålshuvudet i mindre buketter och slå över vinägretten. Blanda runt och låt gärna stå och dra en stund innan servering.
Rödkålssallad med äpple
2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
Svartpeppar
250 gram rödkål
1 äpple
Strimla rödkålen fint och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Blanda samman ingredienserna till vinägretten och blanda samman alltsammans i en skål.
Vitkålssallad
4 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
3 tsk senap (osötad, fransk)
Svartpeppar
250 gram vitkål
1 rödlök
Blanda senap och vinäger ordentligt, tillsätt rapsolja och kryddor. Strimla vitkålen fint. Skär rödlöken i tunna skivor och blanda sedan alltsammans i en skål. Slå över vinägretten och blanda runt ordentligt med rena händer. Låt gärna salladen stå, minst 30 minuter innan servering, så hinner smakerna sätta sig ordentligt.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:33.
|
    
|