Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-11-15, 12:33   #31
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Paleoburgare

200-300 gram nötfärs
1 ägg
Svartpeppar, PiriPiri

Forma smeten till en rejäl burgare. Låt den stå på skaplig värme tills färsen är genomstekt.

Grönsaker och tillbehör
Gör i ordning en salladsbädd efter tycke och smak. Gurka, isbergssallad och champinjoner blev mitt val. Placera burgaren ovanpå bädden och tillför en rejäl mängd tomatsalsa* ovanpå burgaren och lägg gärna till mer grönsaker. Spenat, paprika och röd lök blev mitt val.

*se vidare recept på salsa nedan (grönsaksbricka)
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Paleoburgare 1.jpg (80.3 KB, 22 visningar)
Filtyp: jpg Paleoburgare 2.jpg (94.5 KB, 25 visningar)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-15, 12:36   #32
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Grönsaksbricka

Kan bestå av tex. gurka, morötter, spenat, blomkål, aubergine, paprika etc.

Tomatsalsa
4 tomater
Lime
Röd lök
Röd chili
Färsk koriander

Hacka ner tomaterna i mindre bitar och placera dem i en skål. Pressa på lime, tillsätt chili och färsk koriander. Hacka ner lite röd lök efter smak och tycke. Rör om.

Guacamole
3 avokado
Vitlök
Jalapénos
Lime

Ta ur kärnan och gröp ur 3 avokado. Tillsätt lime eller citron snabbt då avokadon annars börjar bli brunaktig till färgen. Tillsätt vitlök och jalapénos samt eventuellt lite vatten och bearbeta den blivande guacamolen med en stavmixer.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Grönsaksbricka.jpg (99.2 KB, 20 visningar)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-15, 13:06   #33
Zsara
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2009
Inlägg: 149
Åh denna sida gillar ja....bra påhitt!!!!
Zsara är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-12-14, 12:53   #34
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Mandelpanerad torskfilé med sötpotatischips

Torskfilé
400-500 gram torskfilé
c:a 50-100 gram mandlar
1 ägg
Svartpeppar
Valfria örter

Mal mandeln i en kvarn och placera mjölet i en djuptallrik. Tillsätt peppar och valfria örter i mjölblandningen och rör om. Kläck ett ägg i en djuptallrik och vispa det lätt. Doppa varje torskfilé noggrant i äggskålen och sedan rulla filéerna omsorgsfullt i mandelmjölet. Genomstek torskfiléen i en stekpanna på medelvarm platta.

Sötpotatischips
2-3 sötpotatis
Några msk olivolja
Svartpeppar
Valfria örter

Ta fram en ugnsform. Skala och skiva sötpotatisen i ungefär cm-tjocka skivor. Bada dem i olivolja och tillsätt svartpeppar och valfria örter. In i ugnen på 200 grader och låt steka tills de är sötpotatisklyftorna är mjuka inuti.

Serveras med fördel tillsammans med färsk spenat och riven morot.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-12-14, 13:06   #35
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Gutes lyxfiskbullar

Ingredienser
200-400 gram kammusslor
Tomatsås med färsk basilika
Gul- och röd paprika
Färsk röd chilipeppar

Stek musslorna försiktigt i olja. Det är mycket viktigt att de inte går för länge så att de blir sega i köttet. Lägg i röd- och gul paprika efter smak. Färdigställ en tomatsås med färsk basilika som slås i stekpannan tillsammans med färsk röd chili. Värm upp och servera omedelbart.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-01-20, 12:45   #36
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Wok med brysselkål och mandel
2 skalade och skivade lökar
150 gram lätt rostade mandlar
4 msk olivolja
600 gram ansad och skivad brysselkål
Nymalen svartpeppar

Fräs lök och mandel lätt tills löken är mjuk. Blanchera brysselkålen i 1 minut i en kastrull med kokande vatten. Häll över kålen i stekpannan med lök och mandel och woka försiktigt tills brysselkålen är mjuk. Smaka av med svartpeppar och servera.

Gazpacho
6 hackade mogna tomater
½ finhackad lök
½ skalad och tärnad gurka
1 tärnad grön paprika
saften av 1 citron
3 hackade vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja
Färska örter

Lägg alla ingredienserna i en mixer och kör till en slät blandning. Häll upp soppan och låt stå kallt i 30 minuter innan servering.

Mjuk grönkål med persilja
1 kg grönkål
2 msk olivolja
svartpeppar
3 msk hackad persilja
½ tsk malen muskotnöt

Skölj grönkålsbladen och riv dem i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stor kastrull, lägg i grönkålen. Lägg på ett lock och låt fräsa tills kålen är mjuk. Smaka av med svartpeppar, blanda i persilja och muskotnöt och rör om under 1 minut. Servera genast.

Hasselnötssmör
300 gram hasselnötter
2 msk olja

Lägg nötterna på en plåt och ställ in i varm ugn i 20 minuter eller tills skalet spricker. Ta ut nötterna ur ugnen. Gnugga bort skalet med en handduk och lägg nötterna i en mixer tillsammans med 1 msk av oljan. Kör tills det blir en grov pasta och tillsätt resten av oljan. Mixa till en slät blandning.

Sommarbär med cashewnötsås
150 gram skalade osaltade cashewnötter
1 dl vatten
1 tsk malen muskotnöt
2 msk flytande honung
200 gram hallon
200 gram rensade jordgubbar i halvor

Kör nötterna och vattnet i en matberedare tills blandningen är slät. Tillsätt muskotnöt och honung och kör igen tills allt har blandats ordentligt. Dela upp bären i skålar och häll såsen över och servera.

Räkor med paprikaröra

4 urkärnade och hackade röda paprikor
1 hackad tomat
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk persilja
1 msk vitvinsvinäger
1 strimlat isbergssalladshuvud
800 gram oskalade räkor

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg paprikabitarna i en ugnsfast form och ugnsstek dem i cirka 10 minuter tills de är mjuka. Blanda paprika, tomat, vitlök, persilja och vinäger i en skål. Lägg över isbergssalladen i skålar. Skala räkorna och fördela dem jämnt i skålarna. Häll över paprikaröran och servera.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-02-05, 12:07   #37
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Örtmarinad till räkor, kräftstjärtar & hummer
Olivolja
Färsk pressad vitlök
Nymalen svartpeppar
Färsk finhackad dill & persilja
Cayennepeppar

Kräft- och räkröra
Marinad enligt ovanstående
+Kräftstjärtar
+Skalade räkor
+Hackad röd paprika
+Tärnade tomater

Hummer med örtmarinad

Kokt delad, skalad hummer
Marinad enligt ovan.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-02-13, 13:07   #38
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Piperade (1 portion)
1 urkärnad gul paprika i strimlor
1 gul lök i strimlor
3 msk olivolja
2 medelstora tomater i skivor
en nypa cayennepeppar
1 msk finhackad färsk mynta
1 ägg

Stek paprika och lök i oljan på svag värme tills löken är mjuk och har fått lite färg. Tillsätt tomat, cayennepeppar och mynta och rör om i 2 minuter. Knäck ägget över grönsakerna och stek tills gulan är så stel som du vill ha den. Servera genast.

Timjankyckling
4 halva kycklingbröst utan skinn och ben
8 kvistar färsk timjan
1 citron i fyra klyftor
1 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Skär en skåra i varje kycklingdel och fyll den med två kvistar timjan och en citronklyfta. Lägg kycklingbrösten i en långpanna, droppa över oljan och ugnsstek dem i 30 minuter.

Frisk fläderdryck
1 knippa färska fläderblommor
1 limeskiva
1 dl kokande vatten
1 tsk honung
isbitar till servering

Lägg fläder och lime i en skål. Häll i kokande vatten och honung & täck över. Låt dra tills det svalnat. Sila drycken och häll upp i ett glas. Servera med is.

Arabiskt myntate med honung
2 msk grönt te
1 liter kokande vatten
en stor knippa färsk mynta
honung

Lägg tebladen i en tekanna, häll i kokande vatten och låt dra i 3 minuter. Skölj myntan och lägg några kvistar åt sidan för dekorering. Lägg resten i kannan och låt dra ytterligare 5 minuter. Häll upp i glas, smaksätt med honung och dekorera med myntakvistarna.

Sallad med tomat, basilika och vitlök
4 stora mogna tomater i skivor
6 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
4 msk grovt hackad färsk basilika
2 finhackade vitlösklyftor
svartpeppar

Lägg upp tomaterna på ett fat, häll på olja och balsamvinäger och strö över basilika och vitlök. Smaksätt med nymalen svartpeppar.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-02-16, 11:47   #39
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Honig essen, nicht vergessen

Rotfruktsbiffar 4 personer
3 dl grovt riven morot
3 dl grovt riven palsternacka
3 dl grovt riven rotselleri
5 msk finstrimlad purjolök
3 ägg
2 krm svartpeppar
timjan, 1 msk färsk eller 2 tsk torkad
rosmarin, 1 msk färsk eller 2 tsk torkad
0,5 citron, skal
olja

Blanda rotfrukter och purjolök med uppvispat ägg, peppar, timjan, rosmarin och rivet citronskal (bara det gula). Klicka ut smeten till centimetertjocka små runda biffar och stek på svag värme ca 3 min på varje sida. Servera med en sallad med honungsvinegrette (se nedan) och några rostbiffsskivor

Broccolisallad med cashewnötter och honungsvinegrette
Receptet är för 4 portioner
1 kg broccoli, ansad, i stora bitar
150 g osaltade cashewnötter
basilikablad, några stycken

Vinegrette:
1 dl olivolja
½ dl vit balsamvinäger
1 msk honung
peppar
2 vitlöksklyftor, skalade, finhackade
½ rödlök, skalad, finhackad
1 röd chili, urkärnad, finhackad

Koka upp vatten i en rymlig kastrull och koka broccolibuketterna 3-4 minuter. Rosta nötterna i en torr panna. De får färg snabbt, så håll dem under uppsikt. Blanda vinägretten. Lägg broccolin i en stor skål. Strö över nötter, lägg på halloumi och basilikablad. Ringla över vinägretten.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-27, 13:33   #40
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Ugnsbakad torsk från Sand Harbour
500 gram torskfilé
1 dl vitt vin
1/4 skivad gul lök
2 msk pressad citron
1 msk torkad dill
1 tsk gurkmeja

Skölj fisken noga i kallt vatten och lägg den i en ugnsfast form med låga kanter. Häll vitvinet över fisken. Fördela lökskivorna jämt över fisken och stänk på citronsaften. Strö över med dill och gurkmeja. Täck formen med folie och stek i ugnen på 190 grader i 20 minuter, eller tills fiskköttet delar sig lätt med en gaffel och är helt ogenomskinligt.

Lime- och dillkrabba
Köttet från 2 stora krabbor
2 msk pressad lime
2 tsk paprikapulver
2 tsk hackade dillkvistar
2-3 limefrukter i klyftor
3-4 finhackade persiljekvistar

Stänk krabbköttet med limesaften och strö över paprikapulver och dill. Servera med limeklyftor och garnera med persilja.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-27, 13:42   #41
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Hummer Kitavan (4 personer)
4 medelstora humrar
2 dl vitt vin
1 finhackad gul lök
2 finhackade salladslökar
2 msk curry
färskmalen svartpeppar
1/4 tsk cayennepeppar
lime- och citronklyftor
2 kvistar timjan

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ner humrarna en ich en i en stor kastrull med stormkokande vatten. Koka dem tills de blir röda. Låt dem svalna och ta sedan ur köttet från skalet och skär köttet i stora bitar. Hetta upp vinet och lägg i löken och salladslöken. Ångkoka i 3 minuter, och tillsätt sedan timjan och curry. Rör om och puttra i cirka 5 minuter. Lägg i hummerdelarna, peppar och cayennepeppar. Koka på svag värme i 7-8 minuter tills alla smaker är väl blandade. Häll över allt i en ugnsfawt form och baka på 175 grader i 15 minuter. Servera med lime- och citronklyftor.

Ångade blåmusslor
500 gram färska musslor i skal
1 dl vatten
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk dill
1 msk pressad citron
1 dl torrt vitt vin

Ånga musslorna i kokande vatten tills de öppnar sig. Under tiden fräser du vitlöken i olivolja. Lägg till dill, citronsaften och vin. Sjud i 3 minuter. När alla musslorna har öppnat sig, lägg dem på ett serveringsfat och häll blandningen över. Servera.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-27, 14:17   #42
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Ugnsbakade torskfiléer med citron
400 gram torskfilé
3 msk olivolja
2 citroner
1 vitlöksklyfta
cayennepeppar
timjan & basilika

Värm ugnen till 175 grader. Skär torskfiléerna i bitar och placera dessa i en ugnsfast form. Pressa citronerna och hacka vitlöksklyftan och slå marinaden över fisken tillsammans med timjan, basilika, cayennepeppar. Låt baka i ugnen tills fiskköttet delar sig lätt med en gaffel och är helt ogenomskinligt.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-27, 14:23   #43
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Laxkotletter i currysås
2 laxkotletter @ 200g
2 tsk curry
1 tsk gurkmeja
2 krm cayennepeppar
2 dl hönsbuljong utan salt
4 tsk vitt vin

Skölj av kotletterna och placera dem i en ugnsfast form. Blanda curry, gurkmeja och peppar med hönsbuljongen och häll blandningen över fisken. Tillsätt vitt vin och täck över formen me dfolie. Baka på 175 grader i 20-30 minuter. Laxen ska dela sig enkelt med en gaffel när den är färdig.

Lax Chez Lorrain
4 laxkotletter @ 200g
4 msk pressad citron
1 tsk dill
2 msk finhackad gräslök
limeklyftor

Lägg varje laxkottlett på ett stycke folie. stänk över citronsaften och dillen. Gör ett foliepaket av varje kotlett och lägg dem i en ugnsfast form. Baka på 175 grader i c:a 30 minuter, eller tills laxköttet enkelt delar sig med en gaffel. Servera med limeklyftor.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-27, 15:14   #44
Trance
 
Trances avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Inlägg: 9 123
Väldigt intressant tråd. Tack för den.
Trance är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 09:22   #45
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av Trance Visa inlägg
Väldigt intressant tråd. Tack för den.
Tack. Bidrar gärna med recept från det paleolitiska köket.

Marinerade blomkålsbuketter
1 blomkålshuvud
3 msk rapsolja
1 1/2 msk äppelcidervinäger
Örter
Färskmalen svartpeppar

Blanda samman rapsolja, vinäger och kryddor. Plocka isär blomkålshuvudet i mindre buketter och slå över vinägretten. Blanda runt och låt gärna stå och dra en stund innan servering.

Rödkålssallad med äpple

2 msk rapsolja
1 msk äppelcidervinäger
Svartpeppar
250 gram rödkål
1 äpple

Strimla rödkålen fint och riv äpplet på den grova delen av rivjärnet. Blanda samman ingredienserna till vinägretten och blanda samman alltsammans i en skål.

Vitkålssallad
4 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
3 tsk senap (osötad, fransk)
Svartpeppar
250 gram vitkål
1 rödlök

Blanda senap och vinäger ordentligt, tillsätt rapsolja och kryddor. Strimla vitkålen fint. Skär rödlöken i tunna skivor och blanda sedan alltsammans i en skål. Slå över vinägretten och blanda runt ordentligt med rena händer. Låt gärna salladen stå, minst 30 minuter innan servering, så hinner smakerna sätta sig ordentligt.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)