Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-09-29, 10:41   #16
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Exempel på dagsprogram för paleomat

Frukost
Kokt Fisk med råkostsallad

Lunch
Köttfärsfyllda paprikahalvor

Middag
Honungsmarinerade kycklingfiléer

Kvällsmål
Kall lax
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 22:07   #17
en stor stark
Den soeda tösapågen
 
en stor starks avatar
 
Reg.datum: Jul 2009
Ort: Lund/Malmö
Inlägg: 371
Citat:
Ursprungligen postat av Gute Visa inlägg
Frukost
Kokt Fisk med råkostsallad

Lunch
Köttfärsfyllda paprikahalvor

Middag
Honungsmarinerade kycklingfiléer

Kvällsmål
Kall lax


Särskilt köttfärsfyllda paprikahalvor låter gott!
__________________
Journal
en stor stark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-29, 22:21   #18
jwzrd
Banned User
 
jwzrds avatar
 
Reg.datum: May 2002
Ort: Skamträsklidn
Inlägg: 22 303
Löjligt goda grejer i den här tråden. En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
jwzrd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-30, 11:03   #19
Frumpish
Registered User
 
Frumpishs avatar
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 699
Citat:
Ursprungligen postat av jwzrd Visa inlägg
Löjligt goda grejer i den här tråden. En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
inget raffinerat skulle jag tippa på!

panerade fisken i nötter lät helt superbt
__________________
Nyfiken på meditation utan religion?

Spana in Mindfulness!
Frumpish är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-30, 13:02   #20
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av en stor stark Visa inlägg
Särskilt köttfärsfyllda paprikahalvor låter gott!
Pröva gärna. Röd paprika svarar fint i kombination med köttfärs.

Citat:
Ursprungligen postat av jwzrd Visa inlägg
En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
Citat:
Ursprungligen postat av Frumpish Visa inlägg
inget raffinerat skulle jag tippa på!
Massa svenska rotfrukter och grönsaker, frukt i mängder, skaldjur, nötter, fisk och kött (gärna vilt). Obehandlade livsmedel med mycket få undantag. Ät och må bra. Anpassar efter säsong. Vinterhalvåret mycket rotfrukter och på sommarhalvåret mer spenat, sallad, tomater etc. Har man intresse för grönsaker, odling, matlagning och gamla lantrecept så det faller det nog sig ganska naturligt att man väljer en liknande kosthållning, dock kanske man tar till andra produkter än Paleo, exempelvis att man gör eget smör, och använder olika mejeriprodukter.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-30, 13:04   #21
jwzrd
Banned User
 
jwzrds avatar
 
Reg.datum: May 2002
Ort: Skamträsklidn
Inlägg: 22 303
Citat:
Ursprungligen postat av Gute Visa inlägg
Pröva gärna. Röd paprika svarar fint i kombination med köttfärs.

Massa svenska rotfrukter och grönsaker, frukt i mängder, skaldjur, nötter, fisk och kött (gärna vilt). Obehandlade livsmedel med mycket få undantag. Ät och må bra. Anpassar efter säsong. Vinterhalvåret mycket rotfrukter och på sommarhalvåret mer spenat, sallad, tomater etc. Har man intresse för grönsaker, odling, matlagning och gamla lantrecept så det faller det nog sig ganska naturligt att man väljer en liknande kosthållning, dock kanske man tar till andra produkter än Paleo, exempelvis att man gör eget smör, och använder olika mejeriprodukter.
Jag gillar detta starkt. Det är precis så jag tycker man "ska" göra. (Även om jag själv inte hade uteslutit hem- eller på annat vis bra odlad säd).
jwzrd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-09-30, 13:35   #22
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Grönkål

Grönkål är en mycket trevlig produkt. Dricker man inte mjölk, eller äter ost etc. kan det vara relevant att 100 gram grönkål motsvarar kalciuminnehållet i ungefär 1,8 dl mjölk. Den är även tålig för kyla och därmed kan man äta svensk färsk grönkål under vintern. Fryst hackad svensk grönkål finns i handeln (500 grams-förpackningar).

Grönkålssoppa
500 gram hackad grönkål
1 liten grön squasch alt. 1/2 stor
Purjolök efter smak
Vitlök efter smak
Chili efter smak
Färsk Timjan (viktigt)
Torkade Örtkryddor

Lägg i den hackade grönkålen i en rejäl kastrull. Värm ungefär 1 liter vatten i vattenkokaren. Slå det kokande vattnet i kastrullen. Skär squaschen i tunna skivor efter att du delat batongen på mitten en eller två gånger. hacka purjolök, vitlök, chili. och lägg i soppan. Låt koka. Tillsätt timjan och örtkryddor tills du får en framträdande örtsmak. Servera med en ägghalva i varje skål du äter.

Grönkålssallad med valnötter, citrus och russin
250 gram färsk grönkål
1/2 dl russin
1 apelsin
1 rött äpple
1/2 dl valnötter

Dressing:
1 msk flytande honung
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
3 msk pressad apelsin
peppar

Lägg eventuellt russinen att mjukna i ett glas vatten. Använd de inre mjuka bladen på grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten en minut, kyl dem snabbt i iskallt vattenoch låt dem rinna av. Hacka bladen mycket fint. Skär apelsinen och äpple i tärningar. Grovhacka nötterna. Häll av vattnet från russinen. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och dressingen och häll över. Pressa ner salladen med en assiett och låt stå kallt ett par timmar. Lyft salladen med en gaffel före serveringen.

Grönkålssallad med torkade tomater
250 gram färsk grönkål
Tomater efter behov

torka tomater i vanlig ugn. Dela dem i halvor eller klyftor och torka på ca 80-90 grader i många timmar tills de är sega och nästan torra. Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga, eller håll luckan aningen på glänt hela tiden. Pass på mot slutet så de inte blir alldeles stenhårda. Lägg dem sedan gärna att marinera i en burk med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor, t.ex. basilika.

Använd de inre mjuka bladen på grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten en minut, kyl dem snabbt i iskallt vattenoch låt dem rinna av. Hacka bladen lite halvgrovt. Inte för fint hackade men inte heller för grova (smaksak)

Edit: Finns att köpa torkade tomater i handeln som man själv oljar, kryddar etc.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-22, 16:23   #23
Naish
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 1
Många bra recept, fått en hel del inspiration härifrån. Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
Naish är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-22, 16:27   #24
Rickard
Registered User
 
Rickards avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 4 160
Detta är två riktigt bra tips. Poleolitiskt ris och spaghetti.
Mal ner blomkål och koka som ris.
http://feastingonfitness.blogspot.co...ower-rice.html

Strimla squash och använd som spaghetti.
http://feastingonfitness.blogspot.co...ans-pasta.html

Borde ju även funger för LCHF(-sekten )
Rickard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-29, 21:31   #25
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av Naish Visa inlägg
Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
Ägg håller ihop tex. torsk. Ta fram ett ägg och vispa ihop detta tillsammans med en kryddblandning @ la Naish. Låt lite grönsaker, tex. squash, tomat etc. få puttra med torsken i ugnen.

Lax med örtmarinad
600 gram filead lax

Marinad
1,5 msk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar
0,5 dl olja
2 msk vatten
0,5 tsk timjan
1 tsk basilika

Sätt på ugnen på 100 grader. Lägg filéerna med skinnsidan upp i en ugnssäker form. Koka fisken, utan vatten, mitt i ugnen c:a 50 minuter om filén är 2-3 cm tjock, c:a 35 minuter om den är 1,5 cm. Drag bort skinnet och skrapa av det bruna skiktet på fiskköttet. Blanda marinaden och häll den över den varma fisken. Låt fisken svalna, täck över och låt den stå kallt några timmar.

Lax med pestotäcke
2-3 portionsbitar lax (125-200g)

Pesto
2 vitlöksklyftor
25 gram pinjenötter
2 dl färska basilikablad
0,5 krm svartpeppar
1 dl olivolja
Blanda allt i en matberedare och kör till en jämn sås.

Sätt ugnen på 225grader. Bred på rejält med pesto över filéerna innan de sätts i ugnen. Låt dem stå 15-20 minuter, tiden beror på fiskens tjocklek.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-29, 21:35   #26
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Meny Karl-Alfred

Spenat- och löksoppa
200 gram frusen hackad spenat
1 grönsaksbuljongtärning*
Finhackad Jalapênos
1-2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 gul lök

Tina den hackade spenaten i 6 dl vatten. Skala vitlök och gul lök. Hacka jalapênos och gul lök. Lägg lök, vitlök och jalapênos i soppan. Tillsätt slutligen en buljongtärning till soppan och låt puttra några minuter på svag värme.

Varmrökt lax med spenatsallad
1-2 portionsbitar naturell varmrökt lax*
100 gram Babyspenat
1 röd paprika
1/3 gurka

Skölj babyspenat, paprika och gurka. Skär paprika och gurka i tärningar och blanda med spenaten. Lägg upp på tallrik tillsammans med 1-2 portionsbitar naturell varmrökt lax. Undvik att krydda såväl sallad som den varmrökta laxen. Låt röksmaken tala för sig!

*Pga. högt saltinnehåll ingår detta inte i en absolut renodlad paleokost.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-29, 21:52   #27
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Wok med MYCKET grönsaker

Ingefära, vitlök och chili-WOK
500 gram lövbiff
riven färsk ingefära
finhackade vitlöksklyftor
färsk röd chili
Wok-mix frusen (500-600 gram)
Färsk lättkokt broccoli
Färska lättkokta morötter
Färska lättkokta palsternackor

Sambal och korinader-WOK
500 gram lövbiff
Hackad färsk koriander
Sambal oelek
Wok-mix frusen (500-600 gram)
Färsk lättkokt broccoli
Färska lättkokta morötter
Färska lättkokta palsternackor

Inled med att koka palsternackor, morötter och broccoli lätt. Tina wokmixen. Stek lövbiffen tillsammans med örter, kryddor i en wokpanna. Låt grönsaks- och rotfruktsblandningen svettas tillsammans med lövbiffen en stund i pannan. Hur hett du vill ha det får avgöra mängden chili. Serveras givetvis paleolitiskt dvs. utan ris
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-29, 22:03   #28
mikaelj
Vrickad & älskvard
 
mikaeljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
Citat:
Ursprungligen postat av Naish Visa inlägg
Många bra recept, fått en hel del inspiration härifrån. Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
Nötallergi? :/ Mandelmjöl är en höjdare annars. Finmalda baconsvålar kanske funkar.

Citat:
Ursprungligen postat av Rickard Visa inlägg
Detta är två riktigt bra tips. Poleolitiskt ris och spaghetti.
Mal ner blomkål och koka som ris.
http://feastingonfitness.blogspot.co...ower-rice.html

Borde ju även funger för LCHF(-sekten )
Ohh! Blomkålsriset verkar toppen! Det måste jag prova. Tack!

---

Se även siten http://www.paleonu.com/what-is-panu/ -- Paleolithic Nutrition. Verkar bra från vad jag läst hittils.
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
mikaelj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-03, 14:18   #29
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Grönwalls Juice-Snaps

Lilla
1 Apelsin
0.5 Lime

Pressa och drick!

Stora
2 Apelsiner
1 Lime

Pressa och drick!
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-11-15, 12:28   #30
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Lammfärssås med kantarell och champinjon

400 gram färs
6 tomater
1 storvuxen gullök
2 morötter
½ - 1 dl välrensade kantareller
3-4 välvuxna champinjoner

Sambal oelek, jalapenos, vitpeppar, svartpeppar efter smak.
Skala löken, hacka den, och låt den svettas lite i pannan. Bryn färsen, kantarellerna, champinjonerna. Skala och riv morötterna. Tag fram stavmixern och gör tomatsås av de 6 tomaterna. Placera löken, svampen, färsen, tomatsåsen och de rivna morötterna i en kastrull och låt koka. Tillsätt sambal, jalapenos, vitpeppar och svartpeppar efter smak (en viss hetta i smaken rekommenderas).
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:44.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)