2009-09-29, 10:41
|
#16
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Exempel på dagsprogram för paleomat
Frukost
Kokt Fisk med råkostsallad
Lunch
Köttfärsfyllda paprikahalvor
Middag
Honungsmarinerade kycklingfiléer
Kvällsmål
Kall lax
|
|
|
2009-09-29, 22:07
|
#17
|
Den soeda tösapågen
Reg.datum: Jul 2009
Ort: Lund/Malmö
Inlägg: 371
|
Citat:
Ursprungligen postat av Gute
Frukost
Kokt Fisk med råkostsallad
Lunch
Köttfärsfyllda paprikahalvor
Middag
Honungsmarinerade kycklingfiléer
Kvällsmål
Kall lax
|
  
Särskilt köttfärsfyllda paprikahalvor låter gott!
|
|
|
2009-09-29, 22:21
|
#18
|
Banned User
Reg.datum: May 2002
Ort: Skamträsklidn
Inlägg: 22 303
|
Löjligt goda grejer i den här tråden. En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
|
|
|
2009-09-30, 11:03
|
#19
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 699
|
Citat:
Ursprungligen postat av jwzrd
Löjligt goda grejer i den här tråden. En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
|
inget raffinerat skulle jag tippa på!
panerade fisken i nötter lät helt superbt
__________________
Nyfiken på meditation utan religion?
Spana in Mindfulness!
|
|
|
2009-09-30, 13:02
|
#20
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Citat:
Ursprungligen postat av en stor stark
Särskilt köttfärsfyllda paprikahalvor låter gott!
|
Pröva gärna. Röd paprika svarar fint i kombination med köttfärs.
Citat:
Ursprungligen postat av jwzrd
En snabb flukt ger vid handen att det är helt vanlig mat men inga sädesslag?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Frumpish
inget raffinerat skulle jag tippa på!
|
Massa svenska rotfrukter och grönsaker, frukt i mängder, skaldjur, nötter, fisk och kött (gärna vilt). Obehandlade livsmedel med mycket få undantag. Ät och må bra. Anpassar efter säsong. Vinterhalvåret mycket rotfrukter och på sommarhalvåret mer spenat, sallad, tomater etc. Har man intresse för grönsaker, odling, matlagning och gamla lantrecept så det faller det nog sig ganska naturligt att man väljer en liknande kosthållning, dock kanske man tar till andra produkter än Paleo, exempelvis att man gör eget smör, och använder olika mejeriprodukter.
|
|
|
2009-09-30, 13:04
|
#21
|
Banned User
Reg.datum: May 2002
Ort: Skamträsklidn
Inlägg: 22 303
|
Citat:
Ursprungligen postat av Gute
Pröva gärna. Röd paprika svarar fint i kombination med köttfärs.
Massa svenska rotfrukter och grönsaker, frukt i mängder, skaldjur, nötter, fisk och kött (gärna vilt). Obehandlade livsmedel med mycket få undantag. Ät och må bra. Anpassar efter säsong. Vinterhalvåret mycket rotfrukter och på sommarhalvåret mer spenat, sallad, tomater etc. Har man intresse för grönsaker, odling, matlagning och gamla lantrecept så det faller det nog sig ganska naturligt att man väljer en liknande kosthållning, dock kanske man tar till andra produkter än Paleo, exempelvis att man gör eget smör, och använder olika mejeriprodukter.
|
Jag gillar detta starkt. Det är precis så jag tycker man "ska" göra. (Även om jag själv inte hade uteslutit hem- eller på annat vis bra odlad säd).
|
|
|
2009-09-30, 13:35
|
#22
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Grönkål
Grönkål är en mycket trevlig produkt. Dricker man inte mjölk, eller äter ost etc. kan det vara relevant att 100 gram grönkål motsvarar kalciuminnehållet i ungefär 1,8 dl mjölk. Den är även tålig för kyla och därmed kan man äta svensk färsk grönkål under vintern. Fryst hackad svensk grönkål finns i handeln (500 grams-förpackningar).
Grönkålssoppa
500 gram hackad grönkål
1 liten grön squasch alt. 1/2 stor
Purjolök efter smak
Vitlök efter smak
Chili efter smak
Färsk Timjan (viktigt)
Torkade Örtkryddor
Lägg i den hackade grönkålen i en rejäl kastrull. Värm ungefär 1 liter vatten i vattenkokaren. Slå det kokande vattnet i kastrullen. Skär squaschen i tunna skivor efter att du delat batongen på mitten en eller två gånger. hacka purjolök, vitlök, chili. och lägg i soppan. Låt koka. Tillsätt timjan och örtkryddor tills du får en framträdande örtsmak. Servera med en ägghalva i varje skål du äter.
Grönkålssallad med valnötter, citrus och russin
250 gram färsk grönkål
1/2 dl russin
1 apelsin
1 rött äpple
1/2 dl valnötter
Dressing:
1 msk flytande honung
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
3 msk pressad apelsin
peppar
Lägg eventuellt russinen att mjukna i ett glas vatten. Använd de inre mjuka bladen på grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten en minut, kyl dem snabbt i iskallt vattenoch låt dem rinna av. Hacka bladen mycket fint. Skär apelsinen och äpple i tärningar. Grovhacka nötterna. Häll av vattnet från russinen. Rör samman dressingen och smaka av. Blanda salladen och dressingen och häll över. Pressa ner salladen med en assiett och låt stå kallt ett par timmar. Lyft salladen med en gaffel före serveringen.
Grönkålssallad med torkade tomater
250 gram färsk grönkål
Tomater efter behov
torka tomater i vanlig ugn. Dela dem i halvor eller klyftor och torka på ca 80-90 grader i många timmar tills de är sega och nästan torra. Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga, eller håll luckan aningen på glänt hela tiden. Pass på mot slutet så de inte blir alldeles stenhårda. Lägg dem sedan gärna att marinera i en burk med olivolja, vitlöksklyftor och örtkryddor, t.ex. basilika.
Använd de inre mjuka bladen på grönkålen. Lägg dem i kokhett vatten en minut, kyl dem snabbt i iskallt vattenoch låt dem rinna av. Hacka bladen lite halvgrovt. Inte för fint hackade men inte heller för grova (smaksak)
Edit: Finns att köpa torkade tomater i handeln som man själv oljar, kryddar etc.
|
|
|
2009-10-22, 16:23
|
#23
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 1
|
Många bra recept, fått en hel del inspiration härifrån. Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
|
|
|
2009-10-29, 21:31
|
#25
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Citat:
Ursprungligen postat av Naish
Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
|
Ägg håller ihop tex. torsk. Ta fram ett ägg och vispa ihop detta tillsammans med en kryddblandning @ la Naish. Låt lite grönsaker, tex. squash, tomat etc. få puttra med torsken i ugnen.
Lax med örtmarinad
600 gram filead lax
Marinad
1,5 msk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar
0,5 dl olja
2 msk vatten
0,5 tsk timjan
1 tsk basilika
Sätt på ugnen på 100 grader. Lägg filéerna med skinnsidan upp i en ugnssäker form. Koka fisken, utan vatten, mitt i ugnen c:a 50 minuter om filén är 2-3 cm tjock, c:a 35 minuter om den är 1,5 cm. Drag bort skinnet och skrapa av det bruna skiktet på fiskköttet. Blanda marinaden och häll den över den varma fisken. Låt fisken svalna, täck över och låt den stå kallt några timmar.
Lax med pestotäcke
2-3 portionsbitar lax (125-200g)
Pesto
2 vitlöksklyftor
25 gram pinjenötter
2 dl färska basilikablad
0,5 krm svartpeppar
1 dl olivolja
Blanda allt i en matberedare och kör till en jämn sås.
Sätt ugnen på 225grader. Bred på rejält med pesto över filéerna innan de sätts i ugnen. Låt dem stå 15-20 minuter, tiden beror på fiskens tjocklek.
|
|
|
2009-10-29, 21:35
|
#26
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Meny Karl-Alfred
Spenat- och löksoppa
200 gram frusen hackad spenat
1 grönsaksbuljongtärning*
Finhackad Jalapênos
1-2 vitlöksklyftor
6 dl vatten
1 gul lök
Tina den hackade spenaten i 6 dl vatten. Skala vitlök och gul lök. Hacka jalapênos och gul lök. Lägg lök, vitlök och jalapênos i soppan. Tillsätt slutligen en buljongtärning till soppan och låt puttra några minuter på svag värme.
Varmrökt lax med spenatsallad
1-2 portionsbitar naturell varmrökt lax*
100 gram Babyspenat
1 röd paprika
1/3 gurka
Skölj babyspenat, paprika och gurka. Skär paprika och gurka i tärningar och blanda med spenaten. Lägg upp på tallrik tillsammans med 1-2 portionsbitar naturell varmrökt lax. Undvik att krydda såväl sallad som den varmrökta laxen. Låt röksmaken tala för sig!
*Pga. högt saltinnehåll ingår detta inte i en absolut renodlad paleokost.
|
|
|
2009-10-29, 21:52
|
#27
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Wok med MYCKET grönsaker
Ingefära, vitlök och chili-WOK
500 gram lövbiff
riven färsk ingefära
finhackade vitlöksklyftor
färsk röd chili
Wok-mix frusen (500-600 gram)
Färsk lättkokt broccoli
Färska lättkokta morötter
Färska lättkokta palsternackor
Sambal och korinader-WOK
500 gram lövbiff
Hackad färsk koriander
Sambal oelek
Wok-mix frusen (500-600 gram)
Färsk lättkokt broccoli
Färska lättkokta morötter
Färska lättkokta palsternackor
Inled med att koka palsternackor, morötter och broccoli lätt. Tina wokmixen. Stek lövbiffen tillsammans med örter, kryddor i en wokpanna. Låt grönsaks- och rotfruktsblandningen svettas tillsammans med lövbiffen en stund i pannan. Hur hett du vill ha det får avgöra mängden chili. Serveras givetvis paleolitiskt dvs. utan ris
|
|
|
2009-10-29, 22:03
|
#28
|
Vrickad & älskvard
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
|
Citat:
Ursprungligen postat av Naish
Många bra recept, fått en hel del inspiration härifrån. Läste att man kan panera fisk med nötter, men jag undrar om det finns nån som har tips på nån annan panering, som inte är sädesbaserad?
|
Nötallergi? :/ Mandelmjöl är en höjdare annars. Finmalda baconsvålar kanske funkar.
Citat:
Ursprungligen postat av Rickard
|
Ohh! Blomkålsriset verkar toppen! Det måste jag prova. Tack!
---
Se även siten http://www.paleonu.com/what-is-panu/ -- Paleolithic Nutrition. Verkar bra från vad jag läst hittils.
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
|
|
|
2009-11-03, 14:18
|
#29
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Grönwalls Juice-Snaps
Lilla
1 Apelsin
0.5 Lime
Pressa och drick!
Stora
2 Apelsiner
1 Lime
Pressa och drick!
|
|
|
2009-11-15, 12:28
|
#30
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
|
Lammfärssås med kantarell och champinjon
400 gram färs
6 tomater
1 storvuxen gullök
2 morötter
½ - 1 dl välrensade kantareller
3-4 välvuxna champinjoner
Sambal oelek, jalapenos, vitpeppar, svartpeppar efter smak.
Skala löken, hacka den, och låt den svettas lite i pannan. Bryn färsen, kantarellerna, champinjonerna. Skala och riv morötterna. Tag fram stavmixern och gör tomatsås av de 6 tomaterna. Placera löken, svampen, färsen, tomatsåsen och de rivna morötterna i en kastrull och låt koka. Tillsätt sambal, jalapenos, vitpeppar och svartpeppar efter smak (en viss hetta i smaken rekommenderas).
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:44.
|
    
|