Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-07-13, 10:39   #106
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av Rickard Visa inlägg
Bidrar med ett recept från igår.

Lammfärsbiffar
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
3 msk strimlad bladpersilja
1 msk rivet citronskal
2 tsk spiskummin
2 krm chilipeppar
Härligt.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-14, 15:59   #107
Lovisa
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 357
Citat:
Ursprungligen postat av Gute Visa inlägg

OBS! Tänk på att smakarom från en vaniljstång kan återanvändas flera gånger om genom att exempelvis lägga "använd" stång i honungslösning. Detta gör att man enligt mig absolut bör unna sig och handla vaniljstänger trots att de ligger på ungefär 20 kr i handeln. Tänk på att Vanillinsocker endast är syntetiskt framställd vanillin blandat med florsocker. Vaniljsocker innehåller däremot äkta vanilj från vaniljstång men jag personligen väljer alltid bort socker till förmån för honung som sötningskälla.

*Äkta vanilj utvinns från den jästa och torkade frukten på en orkidé, Vanilla planiflora.
Finns vaniljpulver att köpa, ekologiskt, utan tillsatser och gjort på äkta vaniljstång. Mer praktiskt än stänger.

Vaniljpulvret har jag hittat på Ica Maxi, ca 35 spänn för en liten burk, men det räcker länge.
__________________
Sacrifice is giving up something good for something better.
Lovisa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-17, 10:00   #108
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
SVARTRÖTTER - FATTIGMANSSPARRIS?

Näringsinnehåll
100 g svartrot innehåller 35 kcal, 4 mg C-vitamin, 25 mg kalcium och 1 mg järn.

Säsong
Svenska svartrötter c:a september-februari. Skördas vanligen oktober-november.
Import från holland, belgien, frankrike övriga året.

Tillagning (förslag från menyse.com)

1.Skala och skölj svartrötterna.
Dela dem i 10 cm stavar.
Lägg direkt i kastrull med kallt vatten.

(Skalade svartrötter svartnar fort. För att undvika detta, lägg dem direkt i vatten, eller så kan man pressa lite citron över).

2.Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter tills de mjuknat något. Häll bort kokspadet.

3.Servera dem som de är till mat. Lite pressad citron passar också.
Bifogade bilder
Filtyp: gif svartrot.gif (11.0 KB, 354 visningar)

Senast redigerad av Gute den 2010-07-17 klockan 10:03.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-17, 10:43   #109
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
JORDÄRTSKOCKA

Smak
Smakmässigt ligger inte jordärtskockan långt ifrån svartroten.

Näringsinnehåll
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.

Säsong
Svenska jordärtskockor finns från september till mars. Eventuellt en bit in i april. Skördas oftast sent på hösten, men det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser.

Användningsområden (förslag)
- Råa skivade i råkostsallad
- Kokta eller ångkokta, serveras som sidorätt
- I soppor, exempelvis köttfärssoppor
Bifogade bilder
Filtyp: jpg jordartskocka0.jpg (14.8 KB, 1 visningar)
Filtyp: gif jordarts.gif (10.2 KB, 350 visningar)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-18, 20:32   #110
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
NEKTARINER och PERSIKOR

HÖGSÄSONG. HÅLLER JUST NU TOPPKVALITET I HANDELN.

TILLÄGNAR MINA KÄRA FRUKTER DETTA MUSIKKLIPP

Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-19, 10:19   #111
Rickard
Registered User
 
Rickards avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 4 160
Inte mitt recept utan en lättmodifikation utav ett recept utav Jamie Oliver.
(Modifikationen är att saltet är bortplockat, tycker baconet gör det salt nog).

Broccolisallad
3-4 portioner
2 stora broccoli huvuden
8 skivor bacon
3 tomater, urkänade
Gräslök, litet knippe (gärna med blommor)

Dressing
Vitlöksklyfta, skalad finriven/finhackad
2 tsk dijonsenap
6 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Nymalen svartpeppar

Skär loss buketterna från broccolin, skiva stjälken men kasta den yttersta torra biten.
Lägg i gryta och täck med kallt vatten, koka upp och låt koka en minut. Häll av vattnet och låt broccolin ånga av på en ren kökshandduk.

Skär bacon i bitar och stek upp. Spara fettet till dressingen.

Strimla tomaterna i tunna strimlor och hacka gräslöken.

Blanda broccoli, bacon, tomat och gräslök i en skål.
Blanda ingredienserna till dressingen med baconfettet och ringla över salladen.

Fungerar utmärkt som den är till tre personer.
Jag tror att grillad lax, kyckling eller något magert kött skulle göra sig jättebra till den här salladen.
Rickard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-23, 10:40   #112
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
BOVETE- risalternativ, matiga sallader, musli och gröt etc. för paleokostare

Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört. Bovete är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. En teori är att bovete är besläktat med vad som idag kallas för vild bovete och bovete är en växt nära släkt med rabarber. Namnet kommer från holländskans bockweit som betyder bok-vete, eftersom kornet liknar bokollon. Bovete är naturligt fri från gluten. Bovete är lättsmält, rikt på mineraler och har en nötaktig smak.

Grundrecept
Koka upp vatten och slå det över de hela kornen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. OBS! Bovete innehåller ett färgämne (fagopyrin) som kan vara allergiframkallande. Skölj därför alltid bovetet i hett vatten, eller häll bort det första upp-koket för att får bort färgämnet.

Bovete kan ätas som ris
Om du vill äta bovetet som ris kan du nu rosta det i en kastrull tills det är torrt. På så vis klibbar det inte lika mycket och man får en finare smak. Beräkna 0.5 dl bovete per person och 1.5 dl vatten. Koka upp vattnet, tillsätt bovete och eventuella kryddor. Låt koka 10 minuter på svag värme. Stäng av spisen och låt gärna kornen eftersvälla en liten stund. Mejram, koriander och persilja passar bra till bovete.

Bovete som musli
Rostat bovete är gott som müsli. Skölj alltid kornen innan du rostar dem torra (läs mer ovan)
Förslag på övrigt innehåll i musli. Färska bär, torkade aprikoser och fikon, russin och nötter.
Serveras med mandelmjölk (se recept tidigare postat i denna tråd)

Bovete som gröt
Koka upp vattnet (1.5 dl) i en kastrull. Vispa ner boveteflingorna (1 dl). Koka 2-3 minuter under vispning. Tillsätt gärna torkade aprikoser. Serveras eventuellt med mandelmjölk och egentillverkad äppelmos (se recept tidigare postat i denna tråd)

Bovete i sallader
Gör salladen kraftfull!

Senast redigerad av Gute den 2010-07-23 klockan 10:42.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-31, 21:47   #113
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Älglövbiff med rotfrukter
250-300 gram skav eller lövbiff av älg
3-4 medelstora morötter
25-50 gram rotselleri
1 burk krossad tomat utan tillsatt socker/salt
1 stor gul lök
1 del purjolök eller blasten på en knipplök
2 vitlöksklyftor
Torkade kryddor tex. persilja, dill, chiliflakes, paprika, nymalen svartpeppar

Bryn skaven eller skiva/klipp lövbiffen i lagom stora bitar. Du behöver inte vara noggrann med saxen som en hårfrisör. Skala och slanta morötterna. Skala och riv rotsellerin fint med rivjärn. Skala och finhacka löken eller nöj dig med lökringar efter smak och tycke. Ha eventuellt med purjolök. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Tillsätt en burk krossad tomat och lite vatten, samt rotfrukter och lök och låt koka ungefär 10-15 minuter under lock på svag värme. Låt inte morötterna kokas för länge så de blir alltför mjuka. Tillsätt torkade kryddor.

Servera med bladsallad eller råkostsallad.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg Älglövbiff med rotfrukter.jpg (82.9 KB, 6 visningar)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-07-31, 21:50   #114
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Bockweitgröt med honung och russin (2 portioner)

1 dl bovetekross
4 dl vatten
c:a 1 dl russin
minst 1 msk honung

Slå kokhett vatten över kornen eller häll bort uppkokningsvattnet. Skölj sedan bovetet i kallt vatten. Koka i nytt vatten i 5-8 minuter. Tillsätt honungen och russin i slutet av koket.

Om du önskar kan du tillsätta kanel, rivna äpplen, nötter, färska bär.


Källa: Saltå kvarn m.fl.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 220px-Illustration_Fagopyrum_esculentum0.jpg (27.3 KB, 6 visningar)
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-03, 23:16   #115
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Fisk- med Spenat

2 msk. olivolja
1 tsk. citronmeliss
500 g. fiskfilé, skuren i bitar
3 salladslökar
2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk. svartpeppar
2 dl. färsk ångad spenat
4 ägg ( KRAV )

Vispa ihop äggen och sätt åt sidan.
Hetta upp oljan i stekpanna, lägg i fisk, salladslök, vitlök, meliss, och peppar.
Stek och rör om på låg värme tills fisken är genomstekt.
Vrid upp värmen, tillsätt spenaten och rör om i ca. 5 min. Tillsätt äggröran och fortsätt att röra om i några minuter tills äggen har stelnat.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-04, 11:04   #116
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Honungsbaserade energidrycker

Koncentrerat honungsvatten
5 dl vatten
upp mot 3 msk honung
ev. pressad citron/lime

Lös upp honungen i vattnet. Vattnet kan med fördel värmas upp något men inte i närheten av kokpunkten. Låt svalna innan du dricker. Med tanke på att man brukar räkna med 1 tsk honung i 2 dl te så är 3 msk per 5 dl rejält tilltaget. Givetvis är det öppet att minska mängden honung om man så önskar. Det går utmärkt att pressa lime eller citron i honungsvattnet.

Honungsbaserat iste
1 liter vatten
Grönt te, gärna med citrus och/eller pepparmynta
Honung efter smak och tycke

Brygg en stor kanna, söta med honung, kyl ner och gör iste.

Honungssötad blåbärssaft
2000 gram blåbär
4 citroner, saften
Honung efter smak och tycke
5 dl vatten

Dag 1: Rensa och skölj blåbären. Pressa citronerna. Blanda blåbär, citronsaft, honung och vatten i en rostfri kastrull med tillhörande lock. Lägg plastfilm över bären, lägg på locket och låt stå och marineras i rumstemperatur i 24 timmar.

Dag 2: Sätt ugnen på omkring 80 grader. Sätt kastrullen på spisen och koka upp under omrörning. Ta bort eventuellt skum. Sätt på lock och ställ kastrullen i ugnen 3 timar, så att saften drar ur bären ordentligt. Sila av saften i en silduk. Koka upp saften igen och skumma. Slå upp i steriliserade flaskor och förslut med en gång. Låt kallna och ställ i kyl.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-04, 12:20   #117
Rickard
Registered User
 
Rickards avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 4 160
Helstekt rådjursstek
1 rådjursstek, gärna med benet kvar
~1 hel vitlök
1-2 tsk hel svartpeppar
1 knippe citronmeliss
1 knippe timjan
Lite fett utav den form man föredrar.

Mortla svartpeppar, 2 vitlöksklyftor, citronmeliss och timjan, blanda med fettkällan. Massera köttet med blandningen, jag lät köttet vila övernatten i det här läget men det går nog lika bra att göra alldeles innan tillagning.
Skala omkring 10 vitlöksklyftor och krossa dom lite lätt. Stick hål i steken med en smal kniv och pressa in vitlök i hålen.

Stek i ugn på 150 grader till önskad innertemperatur. 60 grader för mycket blodig och troligtvis till 70 grader för genomstekt.

Köttet kan bytas mot lammstek och citronmeliss mot rivet citronskal.

Två bilder på resultatet, stekt till 60 grader:
http://imgur.com/vtOp7&rEzW4l
http://imgur.com/vtOp7l&rEzW4
Rickard är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-15, 07:48   #118
AllThatIsMan
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2010
Inlägg: 5
Helt fantastiskt bra tråd!
AllThatIsMan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-18, 11:39   #119
Gute
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 3 359
Citat:
Ursprungligen postat av AllThatIsMan Visa inlägg
Helt fantastiskt bra tråd!
Ingen orsak. Recepten är såväl egna, likväl från andra paleokostare, samt omskrivna grundrecept från kokböcker (Ta bort salt, byt till oljor osv.). Rickard är nu igång och postar recept också. Hjälp gärna till om du har recept på lager!

Saffransaioli

1 st äggula
1 nypa saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1,5 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar

Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med peppar. Ställ kallt.

Senast redigerad av Gute den 2010-08-18 klockan 11:41.
Gute är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-08-18, 17:47   #120
MissC
Registered User
 
Reg.datum: May 2010
Inlägg: 149
Citat:
Ursprungligen postat av Gute Visa inlägg
Ingen orsak. Recepten är såväl egna, likväl från andra paleokostare, samt omskrivna grundrecept från kokböcker (Ta bort salt, byt till oljor osv.). Rickard är nu igång och postar recept också. Hjälp gärna till om du har recept på lager!

Saffransaioli

1 st äggula
1 nypa saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1,5 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar

Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med peppar. Ställ kallt.
My god så gott. Den här får bli tillbehör på årets kräftskiva.
MissC är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)