OBS! Tänk på att smakarom från en vaniljstång kan återanvändas flera gånger om genom att exempelvis lägga "använd" stång i honungslösning. Detta gör att man enligt mig absolut bör unna sig och handla vaniljstänger trots att de ligger på ungefär 20 kr i handeln. Tänk på att Vanillinsocker endast är syntetiskt framställd vanillin blandat med florsocker. Vaniljsocker innehåller däremot äkta vanilj från vaniljstång men jag personligen väljer alltid bort socker till förmån för honung som sötningskälla.
*Äkta vanilj utvinns från den jästa och torkade frukten på en orkidé, Vanilla planiflora.
Finns vaniljpulver att köpa, ekologiskt, utan tillsatser och gjort på äkta vaniljstång. Mer praktiskt än stänger.
Vaniljpulvret har jag hittat på Ica Maxi, ca 35 spänn för en liten burk, men det räcker länge.
__________________ Sacrifice is giving up something good for something better.
Smak
Smakmässigt ligger inte jordärtskockan långt ifrån svartroten.
Näringsinnehåll
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.
Säsong
Svenska jordärtskockor finns från september till mars. Eventuellt en bit in i april. Skördas oftast sent på hösten, men det går även bra att skörda under vintern tills marken fryser.
Användningsområden (förslag)
- Råa skivade i råkostsallad
- Kokta eller ångkokta, serveras som sidorätt
- I soppor, exempelvis köttfärssoppor
Inte mitt recept utan en lättmodifikation utav ett recept utav Jamie Oliver.
(Modifikationen är att saltet är bortplockat, tycker baconet gör det salt nog).
Broccolisallad 3-4 portioner
2 stora broccoli huvuden
8 skivor bacon
3 tomater, urkänade
Gräslök, litet knippe (gärna med blommor)
Skär loss buketterna från broccolin, skiva stjälken men kasta den yttersta torra biten.
Lägg i gryta och täck med kallt vatten, koka upp och låt koka en minut. Häll av vattnet och låt broccolin ånga av på en ren kökshandduk.
Skär bacon i bitar och stek upp. Spara fettet till dressingen.
Strimla tomaterna i tunna strimlor och hacka gräslöken.
Blanda broccoli, bacon, tomat och gräslök i en skål.
Blanda ingredienserna till dressingen med baconfettet och ringla över salladen.
Fungerar utmärkt som den är till tre personer.
Jag tror att grillad lax, kyckling eller något magert kött skulle göra sig jättebra till den här salladen.
BOVETE- risalternativ, matiga sallader, musli och gröt etc. för paleokostare
Bovete är trots namnet inget sädesslag utan en ört. Bovete är därför inte besläktad med någon grässort eller spannmål. En teori är att bovete är besläktat med vad som idag kallas för vild bovete och bovete är en växt nära släkt med rabarber. Namnet kommer från holländskans bockweit som betyder bok-vete, eftersom kornet liknar bokollon. Bovete är naturligt fri från gluten. Bovete är lättsmält, rikt på mineraler och har en nötaktig smak.
Grundrecept
Koka upp vatten och slå det över de hela kornen. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. OBS! Bovete innehåller ett färgämne (fagopyrin) som kan vara allergiframkallande. Skölj därför alltid bovetet i hett vatten, eller häll bort det första upp-koket för att får bort färgämnet.
Bovete kan ätas som ris
Om du vill äta bovetet som ris kan du nu rosta det i en kastrull tills det är torrt. På så vis klibbar det inte lika mycket och man får en finare smak. Beräkna 0.5 dl bovete per person och 1.5 dl vatten. Koka upp vattnet, tillsätt bovete och eventuella kryddor. Låt koka 10 minuter på svag värme. Stäng av spisen och låt gärna kornen eftersvälla en liten stund. Mejram, koriander och persilja passar bra till bovete.
Bovete som musli
Rostat bovete är gott som müsli. Skölj alltid kornen innan du rostar dem torra (läs mer ovan)
Förslag på övrigt innehåll i musli. Färska bär, torkade aprikoser och fikon, russin och nötter.
Serveras med mandelmjölk (se recept tidigare postat i denna tråd)
Bovete som gröt
Koka upp vattnet (1.5 dl) i en kastrull. Vispa ner boveteflingorna (1 dl). Koka 2-3 minuter under vispning. Tillsätt gärna torkade aprikoser. Serveras eventuellt med mandelmjölk och egentillverkad äppelmos (se recept tidigare postat i denna tråd)
Bovete i sallader
Gör salladen kraftfull!
Senast redigerad av Gute den 2010-07-23 klockan 10:42.
Älglövbiff med rotfrukter
250-300 gram skav eller lövbiff av älg
3-4 medelstora morötter
25-50 gram rotselleri
1 burk krossad tomat utan tillsatt socker/salt
1 stor gul lök
1 del purjolök eller blasten på en knipplök
2 vitlöksklyftor
Torkade kryddor tex. persilja, dill, chiliflakes, paprika, nymalen svartpeppar
Bryn skaven eller skiva/klipp lövbiffen i lagom stora bitar. Du behöver inte vara noggrann med saxen som en hårfrisör. Skala och slanta morötterna. Skala och riv rotsellerin fint med rivjärn. Skala och finhacka löken eller nöj dig med lökringar efter smak och tycke. Ha eventuellt med purjolök. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Tillsätt en burk krossad tomat och lite vatten, samt rotfrukter och lök och låt koka ungefär 10-15 minuter under lock på svag värme. Låt inte morötterna kokas för länge så de blir alltför mjuka. Tillsätt torkade kryddor.
1 dl bovetekross
4 dl vatten
c:a 1 dl russin
minst 1 msk honung
Slå kokhett vatten över kornen eller häll bort uppkokningsvattnet. Skölj sedan bovetet i kallt vatten. Koka i nytt vatten i 5-8 minuter. Tillsätt honungen och russin i slutet av koket.
Om du önskar kan du tillsätta kanel, rivna äpplen, nötter, färska bär.
Vispa ihop äggen och sätt åt sidan.
Hetta upp oljan i stekpanna, lägg i fisk, salladslök, vitlök, meliss, och peppar.
Stek och rör om på låg värme tills fisken är genomstekt.
Vrid upp värmen, tillsätt spenaten och rör om i ca. 5 min. Tillsätt äggröran och fortsätt att röra om i några minuter tills äggen har stelnat.
Koncentrerat honungsvatten
5 dl vatten
upp mot 3 msk honung
ev. pressad citron/lime
Lös upp honungen i vattnet. Vattnet kan med fördel värmas upp något men inte i närheten av kokpunkten. Låt svalna innan du dricker. Med tanke på att man brukar räkna med 1 tsk honung i 2 dl te så är 3 msk per 5 dl rejält tilltaget. Givetvis är det öppet att minska mängden honung om man så önskar. Det går utmärkt att pressa lime eller citron i honungsvattnet.
Honungsbaserat iste
1 liter vatten
Grönt te, gärna med citrus och/eller pepparmynta
Honung efter smak och tycke
Brygg en stor kanna, söta med honung, kyl ner och gör iste.
Honungssötad blåbärssaft
2000 gram blåbär
4 citroner, saften
Honung efter smak och tycke
5 dl vatten
Dag 1: Rensa och skölj blåbären. Pressa citronerna. Blanda blåbär, citronsaft, honung och vatten i en rostfri kastrull med tillhörande lock. Lägg plastfilm över bären, lägg på locket och låt stå och marineras i rumstemperatur i 24 timmar.
Dag 2: Sätt ugnen på omkring 80 grader. Sätt kastrullen på spisen och koka upp under omrörning. Ta bort eventuellt skum. Sätt på lock och ställ kastrullen i ugnen 3 timar, så att saften drar ur bären ordentligt. Sila av saften i en silduk. Koka upp saften igen och skumma. Slå upp i steriliserade flaskor och förslut med en gång. Låt kallna och ställ i kyl.
Helstekt rådjursstek
1 rådjursstek, gärna med benet kvar
~1 hel vitlök
1-2 tsk hel svartpeppar
1 knippe citronmeliss
1 knippe timjan
Lite fett utav den form man föredrar.
Mortla svartpeppar, 2 vitlöksklyftor, citronmeliss och timjan, blanda med fettkällan. Massera köttet med blandningen, jag lät köttet vila övernatten i det här läget men det går nog lika bra att göra alldeles innan tillagning.
Skala omkring 10 vitlöksklyftor och krossa dom lite lätt. Stick hål i steken med en smal kniv och pressa in vitlök i hålen.
Stek i ugn på 150 grader till önskad innertemperatur. 60 grader för mycket blodig och troligtvis till 70 grader för genomstekt.
Köttet kan bytas mot lammstek och citronmeliss mot rivet citronskal.
Ingen orsak. Recepten är såväl egna, likväl från andra paleokostare, samt omskrivna grundrecept från kokböcker (Ta bort salt, byt till oljor osv.). Rickard är nu igång och postar recept också. Hjälp gärna till om du har recept på lager!
Saffransaioli
1 st äggula
1 nypa saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1,5 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar
Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med peppar. Ställ kallt.
Senast redigerad av Gute den 2010-08-18 klockan 11:41.
Ingen orsak. Recepten är såväl egna, likväl från andra paleokostare, samt omskrivna grundrecept från kokböcker (Ta bort salt, byt till oljor osv.). Rickard är nu igång och postar recept också. Hjälp gärna till om du har recept på lager!
Saffransaioli
1 st äggula
1 nypa saffran
2 st vitlöksklyftor
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1,5 dl rapsolja
Nymalen svartpeppar
Rör ihop äggula med vitlök, saffran, vinäger och senap. Tillsätt oljan försiktigt under omröring så att oljan hela tiden absorberas. Smaka av med peppar. Ställ kallt.
My god så gott. Den här får bli tillbehör på årets kräftskiva.