2010-12-10, 08:02
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 357
|
Bästa och sämsta köttråvaran?
Jag har ätit fisk men inte kött under ett antal år. Men sedan jag började styrketräna har jag fått ett grymt sug efter "riktigt" kött, alltså rött kött. Problemet är att jag inte vet vad som är bra och lätt att äta / laga till. Det skiljer sig rätt mycket mellan fläskkarré (äckligt och besvärligt) och oxfilé, om man säger så. Vissa sorter är självklara, som exemplen här, medan annat känns väldigt osäkert.
Antar att det finns gott om köttätare på Kollo, som kan hjälpa till med tips, råd och information. Vad brukar ni köpa för råvaror om ni kan välja? Inte oxfilé varje dag, med tanke på priset.
Jag har en utmärkt matbutik där jag bor, med en suverän köttdisk med massor av sorter. Dessvärre ingen bra personal att fråga om råd.
__________________
Sacrifice is giving up something good for something better.
|
|
|
2010-12-10, 08:14
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Jag vet inte hur du tillagar din karré men jag äter karré flera gånger i veckan och det är ju supergott. Saftigt och mört. Men annars är det mycket köttfärs, grytbitar av fläsk och fläskkotletter.
Gör du en gryta som får puttra länge blir allt kött gott och mört. Jag gjorde en gryta för någon vecka sedan med en stor kalvstek som jag klippte i bitar, smörstekte och lät sedan koka upp i vispgrädde och krossade tomater och sedan puttra med mycket lök och kryddor i två timmar.
Kött + vispgrädde med lång kokning är helt omöjligt att misslyckas med.
|
|
|
2010-12-10, 09:31
|
#3
|
Vrickad & älskvard
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
|
Högrev i gryta!
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
|
|
|
2010-12-10, 09:34
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2010
Ort: Huddinge
Inlägg: 1 505
|
Olika grytor på kyckling. Vet att du sa rött kött, men kyckling är ju super enkelt att tillaga och dessutom väldigt gott.
|
|
|
2010-12-10, 10:44
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2010
Inlägg: 616
|
Håller med Lovisa om att fläskkarré smakar apa. Brukar äta mycket fläskfilé men är rätt less på det just nu. Har köpt ett kilo lövbiff till helgen, annars är rostbiff en favorit.
|
|
|
2010-12-10, 11:02
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 885
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Jag vet inte hur du tillagar din karré men jag äter karré flera gånger i veckan och det är ju supergott. Saftigt och mört.
|
+1
Fläskkarré är enskilt det kött jag äter mest av. Riktigt gott, svårt att misslyckas med och BILLIGT (ner mot 20-30kr/kg). Till skillnad från fläskfilé är karrén saftigare och inte lika stor risk att bli torr vid tillagning. Kan rekommendera att köra den i ugnen på plåt, mellan 10-15 min, 225grader, med valfri kryddning/marinad, simpelt!
Annars är fläskytterfilé riktigt schysst om man föredrar mindre fett och "renare" kött. Även den är väldigt svår att misslyckas med, bra pris och gott.
En tredje favorit, också med hyfsat pris, är revbensspjäll (dvs tjocka, inte kamben/spareribs). Gör även dessa i ugnen ofta med whiskeymarinad/glaze (whiskey, soja, honung, kryddor). Dock lite högre kaloriinnehåll.
Nu blev jag riktigt sugen på fläskkarré, får bli ett paket ikväll
Senast redigerad av Kravmaga den 2010-12-10 klockan 11:04.
|
|
|
2010-12-10, 11:08
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
|
Citat:
Ursprungligen postat av mikaelj
Högrev i gryta!
|
Tillagade högrev igår vilket jag kanske bara gjort någon enstaka gång tidigare. Ugnstillagade det och det blev fantastiskt gott och mört. Trodde inte det skulle bli så bra faktiskt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
|
C4L
|
|
|
2010-12-10, 11:12
|
#8
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Med långkok funkar allt. Att inte få en fläskkarré mör och fin i ugnen är nog snarare lite besvärligt. Högrev passar som sagt utmärkt i grytan eller gulaschen. Visst kan en bit oxfilé slå det mesta men då blir det dyrare. Nyår snart dock...
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2010-12-10, 11:14
|
#9
|
want sum ?? ´´´´´´´´
Reg.datum: Jan 2009
Inlägg: 313
|
Tryckkokt högrev med massa rotfrukter!
|
|
|
2010-12-10, 12:03
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2008
Inlägg: 2 358
|
Jag hatar svål och brosk så det jag helst köper blir större portioner svensk lövbit och köttfärs vid bra priser som är enkla att frysa in. Tillbehör tycker jag kan vara vad som helst i princip, lite vitlökssmör, kryddor, på lövbiten, majonnäs, bea, ketchup eller rödvinssås.
|
|
|
2010-12-10, 12:09
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2010
Inlägg: 885
|
Citat:
Ursprungligen postat av Fru_Flisa
Jag hatar svål och brosk så det jag helst köper blir större portioner svensk lövbit och köttfärs vid bra priser som är enkla att frysa in.
|
Då borde du testa Fläskytterfilé, köttet i sig liknar snarare kyckling eller kassler, utan brosk eller fett.
|
|
|
2010-12-10, 12:27
|
#12
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
|
Citat:
Ursprungligen postat av Kravmaga
+1
Fläskkarré är enskilt det kött jag äter mest av. Riktigt gott, svårt att misslyckas med och BILLIGT (ner mot 20-30kr/kg). Till skillnad från fläskfilé är karrén saftigare och inte lika stor risk att bli torr vid tillagning. Kan rekommendera att köra den i ugnen på plåt, mellan 10-15 min, 225grader, med valfri kryddning/marinad, simpelt!
|
Hmm, köper man inte sånt som en kotlett typ?
En billig variant av fläskkotlett?
Tar man i så fall en sån kotlett och bara lägger på en plåt i ugnen?
Är det inte slemmigt med allt insprängt fett och så? Att det passar på grill kanske, men blir lite slemmigt hemma i köket?
|
|
|
2010-12-10, 12:54
|
#13
|
Tar mig fram...
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Östkust
Inlägg: 2 366
|
Citat:
Ursprungligen postat av Seb74
Hmm, köper man inte sånt som en kotlett typ?
En billig variant av fläskkotlett?
Tar man i så fall en sån kotlett och bara lägger på en plåt i ugnen?
Är det inte slemmigt med allt insprängt fett och så? Att det passar på grill kanske, men blir lite slemmigt hemma i köket?
|
Det är ingen fara. Fetter gör det hela saftigt bara. I jämförelse med just fläskkotlett så är karré fantastiskt. Kotlett är riktigt trist kan jag tycka.
In i ugnen på ett inte alltför högt gradantal.
__________________
"People say that if you play Microsoft CD's backwards,
you hear satanic things,
but that's nothing, because if you play them forwards,
they install Windows."
– Anonymous
|
|
|
2010-12-10, 14:18
|
#14
|
Banned User
Reg.datum: Sep 2008
Inlägg: 1 048
|
Äter en hel del nötfärs (10%) faktiskt, gott och billigt.
Sen om det är bra eller inte är en annan femma.
Har du kikat på ryggbiff?
Här har du annars kanske lite tips; http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Nötkött
Senast redigerad av Pansartax den 2010-12-10 klockan 14:19.
|
|
|
2010-12-10, 14:24
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 52
|
Rostbiff är goda grejer men annars är lövbiff något jag brukar äta mängder av och jag är nog tamejfan starkast i detta forumet.
__________________
Den svettigaste killen på hela gymmet -That's me...
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:26.
|
    
|