Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-01-11, 01:43   #1
TrIff
Banned
 
TrIffs avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Bögbyn.
Inlägg: 557
Korv.

Har fått lite i psyket av att se på "du är vad du äter". Är det så pass äckligt som de visar i programmet i svensk korv? Gristrynen med hår på och såna grejer.
TrIff är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 07:17   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 807
"Du får vad du gör ". Du kan inte göra bra korv ur dåliga råvaror, så enkelt är det.


Det jag sett av svenska korvfabriker ( och det är inte lite ) så är det bra råvaror. Fint kött även om det inte är innanlår och filé så är det kött. Fett fläsk eller talg är vad det heter. Potatismjöl, salt, kryddor, mjölkpulver osv är samma som du själv hittar i butiken.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 09:17   #3
Ironwoman
Registered User
 
Ironwomans avatar
 
Reg.datum: Sep 2006
Inlägg: 490
Enligt EU-lagstiftningen (853/2004 avsnitt VI, ungefär i mitten http://www.slv.se/upload/dokument/La...0animalier.pdf ) som trädde i kraft 1 januari 2006 och som gäller även i Sverige får korv INTE innehålla
1. Könsorgan från hon eller handjur, undantag testiklar
2. Urinorgan, med undantag för njurar och utinblåsa
3. Brisk i struphuvudet, luftstrupen och extralobularbronker
4. Ögon och ögonlock
5. Yttre hörselgången
6. Hornvävnad
7. Hos fjäderfän (kycklingkorv) huvudet, med undantag av kam och öron, skäggtömmar och slör, foderstrupe, kräva, tarmar och könsorgan

Hur det i praktiken ser ut vet jag dock inte, men lagen låter inte så trevlig..., när man vet vad man inte får ha i kan man ju tänka vad man får ha i.
Ironwoman är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 10:24   #4
L-Sami
El grande salami
 
Reg.datum: Jul 2006
Inlägg: 8 600
Citat:
Ursprungligen postat av Ironwoman Visa inlägg
undantag testiklar
Yummy
__________________
Leg. sjukgymnast (OMT/Idrottsmedicin/Msc)

Min träning

Bloggen - 160107
L-Sami är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 17:44   #5
Pez
Curl til you hurl!
 
Pezs avatar
 
Reg.datum: Apr 2001
Ort: Stockholm
Inlägg: 10 815
Man får ha i åtanke att det finns en hel del olika sorters korv/specialiteter av varierande slag i andra länder som vi i Sverige tycker är "udda" samt vice versa.
Att göra korv/mat på inälvsmat, testiklar etc är ju inget konstigt i vissa kulturer/regioner.
Det innebär ju då att man inte kan reglera innehållet alltför hårt, det som inte får vara med är väl troligtvis det som saknar näringsinnehåll och/eller kan vara hälsovådligt.

Tänk blodpudding, svartsoppa, tunga, njure, lever osv som vi äter med gott humör här i Sverige..
Pez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 18:17   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 807
Glöm inte lungmos...pölsa.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:27   #7
Baha
Way of the ape
 
Bahas avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Sverige
Inlägg: 2 636
finns väl ett skäl till att alla som jobbar med att göra korv i stor-industri skala aldrig äter korv antar jag.
Baha är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:29   #8
Gpajpen
Registered User
 
Gpajpens avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Inlägg: 1 677
fy fan va gott det är med hot dogs !
Gpajpen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:34   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 807
Citat:
Ursprungligen postat av Baha Visa inlägg
finns väl ett skäl till att alla som jobbar med att göra korv i stor-industri skala aldrig äter korv antar jag.
Vad skulle det vara ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:36   #10
Baha
Way of the ape
 
Bahas avatar
 
Reg.datum: Oct 2001
Ort: Sverige
Inlägg: 2 636
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Vad skulle det vara ?

"Gristrynen med hår på och såna grejer"


säger sig självt tycker jag att det inte e några prima råvaror som går ned i en korv., vad jag har hört så ramlar bngn i korv smeten när dom tillverkar så då åker han med i korven oxå.
Baha är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:36   #11
Shakemynuts
Registered User
 
Shakemynutss avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 688
På mitt gamla gym hade vi en skitstor kille som jobba (konstigt hehe), iallafall. Han blev ruskigt förbannad då jag frågade en gång om han visste nå gott man kunde göra med korv.
Det skulle man minsann inte äta!
Shakemynuts är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:47   #12
maRRtin
Registered User
 
maRRtins avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Glöm inte lungmos...pölsa.
Med potatis och lingonsylt, mums
maRRtin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 19:47   #13
paddanboy
Registered User
 
paddanboys avatar
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 1 229
Skitsamma, bara det är gött då kan jag äta fittfärs och laxfitta + grisfitta.
paddanboy är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-11, 20:41   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 807
Citat:
Ursprungligen postat av Baha Visa inlägg
"Gristrynen med hår på och såna grejer"


säger sig självt tycker jag att det inte e några prima råvaror som går ned i en korv., vad jag har hört så ramlar bngn i korv smeten när dom tillverkar så då åker han med i korven oxå.
Från en annan tråd
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Det går inte att göra bra korv av dåliga råvaror.

Det som håller ihop korven och ger tuggmotstånd är muskelproteinet, aktin och myosin. Alltså måste det finnas en mängd riktigt kött med i korven, annars så släpper den fett och vatten och blir bara sladdrig. Skulle man göra korv av senor och inälvor skulle det bli någon form av pastej eller pölsa, helt utan spänst och tuggmotstånd.

Ge korven en chans. Välj en lite magrare variant så blir det mer köttråvara med i smeten också
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-01-12, 09:49   #15
Bronkitkorv
Banned
 
Bronkitkorvs avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Ort: Kopieringsmaskinen....
Inlägg: 2 014
En bra korv är alltid en bra korv. Jag känner en snubbe som jobbade på Lithells och har inte hört några såna historier om gristrynen och skit från honom iaf.... Lidls korv för 2kroner kg däremot
Bronkitkorv är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)