2004-12-01, 17:20
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Umeå
Inlägg: 54
|
Jag älskar havregrynsgröt.
Hej, jag älskar havregrynsgröt, och har nyss lärt mig att göra det med hjälp av micron, innan visste jag inte det  och orkade aldrig göra skiten, men nu har jag börjat käka det, kanske för mycket, jag vet inte..  äter det till frukost, mellanmål, kvällsmellanmål och ibland som kvällsfika, är det kanske för mycket? eller kan det aldrig bli för mycket?
ÄLSKA HAVREGRYNSGRÖT! ÄG ÄG ÄG.
__________________
// SNAJPAH
"Ska du verkligen ta i sådär mycket?" Min kompis på gymmet när jag körde lite bicepscurl.
|
|
|
2004-12-01, 17:22
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
|
Så länge du får i dig de näringsämnen du behöver under dygnet totalt är det inte "fel" att basera flera mål på havregröt. Variation är naturligtvis alltid bra. Gröt kokt i micro ger dock signifikant högre blodosockersvar än kastrullkokt sådan.
|
|
|
2004-12-01, 17:36
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
|
Jepp, micrad gröt är rena "sockerbomben"
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
|
|
|
2004-12-01, 19:50
|
#4
|
Äntligen Sofie! Tack! Jag älskar dej<3
Reg.datum: Apr 2004
Ort: västkusten
Inlägg: 1 328
|
Säg att man har 1-2 deciliter mjölk till den micrade gröten, då måste ju GI värdet sänkas en hel del igen?
Jaha, då har man hittat tillbax igen då... *sträcker på sej*
__________________
Citat:
Jag grät när jag såg det.
Det krossade mitt hopp om barndom.
|
|
|
|
2004-12-01, 20:06
|
#5
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
|
Har aldrig märkt någon skillnad faktiskt.
Möjligen att det blir mer disk när man gör det i kastrull på spisen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2004-12-01, 22:02
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Umeå
Inlägg: 54
|
Citat:
Ursprungligen postat av SwedeForce
Jepp, micrad gröt är rena "sockerbomben" 
|
Jag förstår inte, hur kan det bli skillnad på att göra havregryn i micron, och att göra den i kastrull, hur kan det bli mer socker då som? Fortfarande samma havregryn osv. Kan det vara så att du missuppfattat?
__________________
// SNAJPAH
"Ska du verkligen ta i sådär mycket?" Min kompis på gymmet när jag körde lite bicepscurl.
|
|
|
2004-12-01, 22:22
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
|
Citat:
Ursprungligen postat av SNAJPAh
Jag förstår inte, hur kan det bli skillnad på att göra havregryn i micron, och att göra den i kastrull, hur kan det bli mer socker då som? Fortfarande samma havregryn osv. Kan det vara så att du missuppfattat? 
|
Jag syftade bara på att micrad gröt får högre GI (dvs blir snabbare - socker är snabbt) än råa havregyn, medans kokt gröt får lägre GI än råa havregryn. Om man ser det med avseende på GI-värden så är kokt gröt nyttigare som frukost, mellanmål etc än vad micrad gröt är. (När man micrar tränger inte de GI sänkande fibrerna ut...eller något sådant. )
detta med micrad vs kokt gröt har diskuterats på kolozzeum MÅNGA gånger. Sök och du ska finna massa trådar mannen...
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
|
|
|
2004-12-01, 23:36
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Oslo
Inlägg: 5 917
|
käka inte ihjäl dig på gröten bara,, du kommer att tröttna fort då
käkade också gröt 3-4 per dag, men nu blir de bara till frukost-  ´
|
|
|
2004-12-02, 17:12
|
#9
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
|
Citat:
Ursprungligen postat av snej
Säg att man har 1-2 deciliter mjölk till den micrade gröten, då måste ju GI värdet sänkas en hel del igen?
Jaha, då har man hittat tillbax igen då... *sträcker på sej*
|
Nej, du kan inte räkna ut något medel-GI på ett "mixed meal". De högglykemiska kolhydraterna ger stort blodsockersvar lik förbaskat, trots närvaron av lågglykemiska. Det är en Paulun-myt, som inte stämmer.
"There was no association between GI and II. In conclusion, the present results show that the GI of mixed meals calculated by table values does not predict the measured GI and furthermore that carbohydrates do not play the most important role for GI in mixed breakfast meals. Our prediction models show that the GI of mixed meals is more strongly correlated either with fat and protein content, or with energy content, than with carbohydrate content alone. Furthermore, GI was not correlated with II."
Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):979-89.
|
|
|
2004-12-02, 17:20
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Nej, du kan inte räkna ut något medel-GI på ett "mixed meal". De högglykemiska kolhydraterna ger stort blodsockersvar lik förbaskat, trots närvaron av lågglykemiska. Det är en Paulun-myt, som inte stämmer.
"There was no association between GI and II. In conclusion, the present results show that the GI of mixed meals calculated by table values does not predict the measured GI and furthermore that carbohydrates do not play the most important role for GI in mixed breakfast meals. Our prediction models show that the GI of mixed meals is more strongly correlated either with fat and protein content, or with energy content, than with carbohydrate content alone. Furthermore, GI was not correlated with II."
Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):979-89.
|
när upptäcktes det? för jag menar det har ju låtit som att det skulle va så här på kolo också?
__________________
Mullig men gullig.
|
|
|
2004-12-02, 17:22
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
|
gröt i micron tycker inte jag är nån höjdare...
__________________
Mullig men gullig.
|
|
|
2004-12-02, 17:23
|
#12
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
|
Citat:
Ursprungligen postat av Metal_boy_
när upptäcktes det? för jag menar det har ju låtit som att det skulle va så här på kolo också?
|
Jag kan inte säga något datum.  Så är det i alla fall. Äter du 50 gram glukos och 50 gram fruktos får du snabb blodsockerstegring av glukoset trots det långsamma fruktosets närvaro. Varför skulle du inte få det?
I ett mixed meal är det som sagt inte kolhydraterna som först och främst avgör GI-värdet, utan fettet och proteinet.
|
|
|
2004-12-02, 17:30
|
#13
|
Fluortanten
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 4 178
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Gröt kokt i micro ger dock signifikant högre blodosockersvar än kastrullkokt sådan.
|
Vad pratar vi för skillnad här? Stor nog att bry sig om?
JA, jag är lat och orkar inet söka den här gången
|
|
|
2004-12-02, 17:42
|
#14
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
|
Från 60 på kastrullkokt gröt på grövsta sortens gryn till runt 110 på micrade av finaste sorten.
Genomsnittsvärden: kastrullkokt 70, micrad 85-90.
|
|
|
2004-12-02, 18:30
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2001
Inlägg: 1 121
|
King Grub: Grejen är ju att definitionen på GI är "ytan under blodsockerkurvan under 2 timmar efter intag av 50 gram kolhydrat"
Då påverkas ju givetvis GI-värdet av att man blandar högt och lågt GI eftersom andelen snabba kolhydrater då minskar. Eftersom det då fortfarande är 50 gram som anger GI kan du inte säga 50 gram glukos och 50 gram fruktos utan det blir ju 25 av varje.
Förstår att du har koll på det, tänkte bara förtydliga för de som läser också. Kolhydraterna blir alltså inte långsammare av att blanda ett långsamt livsmedel GI värdet blir dock lägre eftersom andelen snabba kolhydrater av de 50 grammen blir mindre.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:35.
|
    
|