Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-12-01, 17:20   #1
SNAJPAh
Registered User
 
SNAJPAhs avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Umeå
Inlägg: 54
Jag älskar havregrynsgröt.

Hej, jag älskar havregrynsgröt, och har nyss lärt mig att göra det med hjälp av micron, innan visste jag inte det och orkade aldrig göra skiten, men nu har jag börjat käka det, kanske för mycket, jag vet inte.. äter det till frukost, mellanmål, kvällsmellanmål och ibland som kvällsfika, är det kanske för mycket? eller kan det aldrig bli för mycket?


ÄLSKA HAVREGRYNSGRÖT! ÄG ÄG ÄG.
__________________
// SNAJPAH

"Ska du verkligen ta i sådär mycket?" Min kompis på gymmet när jag körde lite bicepscurl.
SNAJPAh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 17:22   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
Så länge du får i dig de näringsämnen du behöver under dygnet totalt är det inte "fel" att basera flera mål på havregröt. Variation är naturligtvis alltid bra. Gröt kokt i micro ger dock signifikant högre blodosockersvar än kastrullkokt sådan.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 17:36   #3
Sparrisen
Registered User
 
Sparrisens avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
Jepp, micrad gröt är rena "sockerbomben"
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
Sparrisen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 19:50   #4
snej
Äntligen Sofie! Tack! Jag älskar dej<3
 
snejs avatar
 
Reg.datum: Apr 2004
Ort: västkusten
Inlägg: 1 328
Säg att man har 1-2 deciliter mjölk till den micrade gröten, då måste ju GI värdet sänkas en hel del igen?

Jaha, då har man hittat tillbax igen då... *sträcker på sej*
__________________
Citat:
Jag grät när jag såg det.
Det krossade mitt hopp om barndom.
snej är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 20:06   #5
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 816
Har aldrig märkt någon skillnad faktiskt.
Möjligen att det blir mer disk när man gör det i kastrull på spisen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 22:02   #6
SNAJPAh
Registered User
 
SNAJPAhs avatar
 
Reg.datum: Nov 2004
Ort: Umeå
Inlägg: 54
Citat:
Ursprungligen postat av SwedeForce
Jepp, micrad gröt är rena "sockerbomben"
Jag förstår inte, hur kan det bli skillnad på att göra havregryn i micron, och att göra den i kastrull, hur kan det bli mer socker då som? Fortfarande samma havregryn osv. Kan det vara så att du missuppfattat?
__________________
// SNAJPAH

"Ska du verkligen ta i sådär mycket?" Min kompis på gymmet när jag körde lite bicepscurl.
SNAJPAh är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 22:22   #7
Sparrisen
Registered User
 
Sparrisens avatar
 
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Södertälje
Inlägg: 2 573
Citat:
Ursprungligen postat av SNAJPAh
Jag förstår inte, hur kan det bli skillnad på att göra havregryn i micron, och att göra den i kastrull, hur kan det bli mer socker då som? Fortfarande samma havregryn osv. Kan det vara så att du missuppfattat?
Jag syftade bara på att micrad gröt får högre GI (dvs blir snabbare - socker är snabbt) än råa havregyn, medans kokt gröt får lägre GI än råa havregryn. Om man ser det med avseende på GI-värden så är kokt gröt nyttigare som frukost, mellanmål etc än vad micrad gröt är. (När man micrar tränger inte de GI sänkande fibrerna ut...eller något sådant. )

detta med micrad vs kokt gröt har diskuterats på kolozzeum MÅNGA gånger. Sök och du ska finna massa trådar mannen...
__________________
Nick Auger och Brad Wannabe...
Sparrisen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-01, 23:36   #8
Lepras
Registered User
 
Leprass avatar
 
Reg.datum: Sep 2004
Ort: Oslo
Inlägg: 5 917
käka inte ihjäl dig på gröten bara,, du kommer att tröttna fort då
käkade också gröt 3-4 per dag, men nu blir de bara till frukost- ´
Lepras är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:12   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
Citat:
Ursprungligen postat av snej
Säg att man har 1-2 deciliter mjölk till den micrade gröten, då måste ju GI värdet sänkas en hel del igen?

Jaha, då har man hittat tillbax igen då... *sträcker på sej*
Nej, du kan inte räkna ut något medel-GI på ett "mixed meal". De högglykemiska kolhydraterna ger stort blodsockersvar lik förbaskat, trots närvaron av lågglykemiska. Det är en Paulun-myt, som inte stämmer.

"There was no association between GI and II. In conclusion, the present results show that the GI of mixed meals calculated by table values does not predict the measured GI and furthermore that carbohydrates do not play the most important role for GI in mixed breakfast meals. Our prediction models show that the GI of mixed meals is more strongly correlated either with fat and protein content, or with energy content, than with carbohydrate content alone. Furthermore, GI was not correlated with II."

Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):979-89.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:20   #10
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Nej, du kan inte räkna ut något medel-GI på ett "mixed meal". De högglykemiska kolhydraterna ger stort blodsockersvar lik förbaskat, trots närvaron av lågglykemiska. Det är en Paulun-myt, som inte stämmer.

"There was no association between GI and II. In conclusion, the present results show that the GI of mixed meals calculated by table values does not predict the measured GI and furthermore that carbohydrates do not play the most important role for GI in mixed breakfast meals. Our prediction models show that the GI of mixed meals is more strongly correlated either with fat and protein content, or with energy content, than with carbohydrate content alone. Furthermore, GI was not correlated with II."

Br J Nutr. 2004 Jun;91(6):979-89.

när upptäcktes det? för jag menar det har ju låtit som att det skulle va så här på kolo också?
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:22   #11
Metal_boy_
Registered User
 
Metal_boy_s avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 16 982
gröt i micron tycker inte jag är nån höjdare...
__________________
Mullig men gullig.
Metal_boy_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:23   #12
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
Citat:
Ursprungligen postat av Metal_boy_
när upptäcktes det? för jag menar det har ju låtit som att det skulle va så här på kolo också?

Jag kan inte säga något datum. Så är det i alla fall. Äter du 50 gram glukos och 50 gram fruktos får du snabb blodsockerstegring av glukoset trots det långsamma fruktosets närvaro. Varför skulle du inte få det?

I ett mixed meal är det som sagt inte kolhydraterna som först och främst avgör GI-värdet, utan fettet och proteinet.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:30   #13
bear.flowertwig
Fluortanten
 
bear.flowertwigs avatar
 
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 4 178
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Gröt kokt i micro ger dock signifikant högre blodosockersvar än kastrullkokt sådan.
Vad pratar vi för skillnad här? Stor nog att bry sig om?

JA, jag är lat och orkar inet söka den här gången
bear.flowertwig är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 17:42   #14
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 409
Från 60 på kastrullkokt gröt på grövsta sortens gryn till runt 110 på micrade av finaste sorten.

Genomsnittsvärden: kastrullkokt 70, micrad 85-90.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-12-02, 18:30   #15
Peter
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2001
Inlägg: 1 121
King Grub: Grejen är ju att definitionen på GI är "ytan under blodsockerkurvan under 2 timmar efter intag av 50 gram kolhydrat"

Då påverkas ju givetvis GI-värdet av att man blandar högt och lågt GI eftersom andelen snabba kolhydrater då minskar. Eftersom det då fortfarande är 50 gram som anger GI kan du inte säga 50 gram glukos och 50 gram fruktos utan det blir ju 25 av varje.

Förstår att du har koll på det, tänkte bara förtydliga för de som läser också. Kolhydraterna blir alltså inte långsammare av att blanda ett långsamt livsmedel GI värdet blir dock lägre eftersom andelen snabba kolhydrater av de 50 grammen blir mindre.
Peter är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)