2015-02-10, 18:46
|
#1
|
Den förskräcklige
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 149
|
Köpa billig ost och lagra själv
Tänkte höra om nån här har erfarenhet av detta?
Det jag kommit fram till själv är att osten ska lagras mörkt och helst runt 10 grader. Ostarna bör vändas varannan vecka för att optimal smak ska erhållas.
Poängen är att förädla billigare ostar för cirka 50 kr/kg till en riktig god-ost efter något års lagring.
Nån som testat?
__________________
----------------------------------
115 kg tung, inte längre ung.
|
|
|
2015-02-18, 07:56
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2009
Ort: Nästan i Gbg..
Inlägg: 10
|
Jag har prövat några gånger och det blir väldigt bra tycker jag. Vi har en matkällare som har en stabil temperatur på 12-15 grader året runt. Jag vänder osten någon gång/månad. Jag brukar linda in osten i en handduk.
Har provat att lagra i 2, 4 och 5 månader. Jag gillar stark ost så jag tycker den behöver ligga minst 3 månader.
|
|
|
2015-02-18, 08:04
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
|
Det här är intressant! Funkar det i kyl?
|
|
|
2015-02-18, 10:19
|
#4
|
Den förskräcklige
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 149
|
Har hört att det funkar bra i kyl. Det är mörkt fast något kallare än 10 grader, vilket gör att lagringen tar något längre tid.
Provar just nu själv med en gouda. Lagrad endast 60 dagar ifrån butiken. 39 kr/kg. Har provat denna ost innan och den när den kommer färsk ifrån butiken saknar den i stort sett smak helt. Märkte osten med datum på en tejpbit.
Planen är att prova den till nästa julbord.
__________________
----------------------------------
115 kg tung, inte längre ung.
|
|
|
2015-02-18, 11:10
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
|
Citat:
Ursprungligen postat av RageBob
Har hört att det funkar bra i kyl. Det är mörkt fast något kallare än 10 grader, vilket gör att lagringen tar något längre tid.
Provar just nu själv med en gouda. Lagrad endast 60 dagar ifrån butiken. 39 kr/kg. Har provat denna ost innan och den när den kommer färsk ifrån butiken saknar den i stort sett smak helt. Märkte osten med datum på en tejpbit.
Planen är att prova den till nästa julbord.
|
Ska nog testa. Köper du sådan som är färdigpackad i paket eller lösvikt över disk?
|
|
|
2015-02-18, 11:15
|
#6
|
Ölkonnässör
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
|
Jag brukar köpa vaxad julost och låter den ligga, planen är alltid till nästa jul, men frestelsen blir alltid för stor kring maj/juni
__________________
|
|
|
2015-02-18, 12:27
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
|
Citat:
Ursprungligen postat av Mental
Jag brukar köpa vaxad julost och låter den ligga, planen är alltid till nästa jul, men frestelsen blir alltid för stor kring maj/juni 
|
Aah, önskar jag hade tänkt på detta för ett par månader sedan då...
|
|
|
2015-02-18, 12:30
|
#8
|
Ölkonnässör
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sir Anselm
Aah, önskar jag hade tänkt på detta för ett par månader sedan då...
|
Köper på halva priset efter jul. Brukar komma något liknande till påsk.
__________________
|
|
|
2015-02-18, 13:29
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2014
Inlägg: 691
|
Stora frågan är ju om ni verkligen räknat på alternativkostnaden för att lagra osten. Dels ligger ni ute med kapital ni kunnat få akvastning på, dels tar ni även lageryta i anspråk, så jag ställer mig tveksam till eventuell vinst.
OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
|
|
|
2015-02-18, 13:41
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
|
Citat:
Ursprungligen postat av PerLedin
Stora frågan är ju om ni verkligen räknat på alternativkostnaden för att lagra osten. Dels ligger ni ute med kapital ni kunnat få akvastning på, dels tar ni även lageryta i anspråk, så jag ställer mig tveksam till eventuell vinst.
OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
|
Ha ha ha, kostnaden är skitsamma, det är ju roligt! Jag är också sån där, syrar vitkål och morötter, bakar med framodlad vildjäst osv.
|
|
|
2015-02-18, 16:44
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 3 538
|
Hur förvarar ni den? Bara i en handduk? Varför ska man vända den?
Jag brukar ha öppnad ost i en plastpåse i kylen, har hänt att jag glömt bort den och hittat den med lite mögelprickar några månader senare. Men det problemet får man väl inte om osten har tillgång till syre :P
__________________
Böj 180 - Bänk 130 - Mark 220
Journal
Citat:
Ursprungligen postat av mangemani
folk har spenderat en hel dag på en strand och badat och nu regnar det och de springer för glatta livet för att ta skydd så de inte ska bli lite blöta...här saknas verkligen logik
|
|
|
|
2015-02-25, 13:00
|
#12
|
Gammal Farbror
Reg.datum: Jul 2012
Ort: Mogadonien
Inlägg: 512
|
Jag brukar köpa några gräddostar som är inpackade och har i kylen från jul till jul.
Blir helt perfekt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Kalle40
King Grub. Din lilla hjärna är så förvirrad av alla ovetenskapliga studier, och lekmannastudier du tittat på att du inte längre förstår den enklaste logik.
|
Citat:
Ursprungligen postat av svenbanan
Du får väl svara på dina egna jävla frågor om du ska grina över svaren du får.
|
|
|
|
2015-02-25, 14:04
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2015
Ort: Southern
Inlägg: 17
|
Du kan ha o-rostade mackor runt hela osten ett tag.
|
|
|
2015-02-25, 14:29
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2014
Inlägg: 279
|
Citat:
Ursprungligen postat av PerLedin
OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sir Anselm
Ha ha ha, kostnaden är skitsamma, det är ju roligt! Jag är också sån där, syrar vitkål och morötter, bakar med framodlad vildjäst osv.
|
Men hur har jag kunnat missa att syra grönsaker?!? Och lagra ost. Detta är förskräckligt. Nu släpper jag allt för dagen, ajöss med skrivbord och rapporter, nu ska jag botanisera i hipster-träsket.
Allvarligt, alltså.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:59.
|
    
|