Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-02-10, 18:46   #1
RageBob
Den förskräcklige
 
RageBobs avatar
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 149
Köpa billig ost och lagra själv

Tänkte höra om nån här har erfarenhet av detta?

Det jag kommit fram till själv är att osten ska lagras mörkt och helst runt 10 grader. Ostarna bör vändas varannan vecka för att optimal smak ska erhållas.

Poängen är att förädla billigare ostar för cirka 50 kr/kg till en riktig god-ost efter något års lagring.

Nån som testat?
__________________
----------------------------------
115 kg tung, inte längre ung.
RageBob är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 07:56   #2
Karlastrid
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2009
Ort: Nästan i Gbg..
Inlägg: 10
Jag har prövat några gånger och det blir väldigt bra tycker jag. Vi har en matkällare som har en stabil temperatur på 12-15 grader året runt. Jag vänder osten någon gång/månad. Jag brukar linda in osten i en handduk.

Har provat att lagra i 2, 4 och 5 månader. Jag gillar stark ost så jag tycker den behöver ligga minst 3 månader.
Karlastrid är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 08:04   #3
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Det här är intressant! Funkar det i kyl?
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 10:19   #4
RageBob
Den förskräcklige
 
RageBobs avatar
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 149
Har hört att det funkar bra i kyl. Det är mörkt fast något kallare än 10 grader, vilket gör att lagringen tar något längre tid.

Provar just nu själv med en gouda. Lagrad endast 60 dagar ifrån butiken. 39 kr/kg. Har provat denna ost innan och den när den kommer färsk ifrån butiken saknar den i stort sett smak helt. Märkte osten med datum på en tejpbit.

Planen är att prova den till nästa julbord.
__________________
----------------------------------
115 kg tung, inte längre ung.
RageBob är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 11:10   #5
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Citat:
Ursprungligen postat av RageBob Visa inlägg
Har hört att det funkar bra i kyl. Det är mörkt fast något kallare än 10 grader, vilket gör att lagringen tar något längre tid.

Provar just nu själv med en gouda. Lagrad endast 60 dagar ifrån butiken. 39 kr/kg. Har provat denna ost innan och den när den kommer färsk ifrån butiken saknar den i stort sett smak helt. Märkte osten med datum på en tejpbit.

Planen är att prova den till nästa julbord.
Ska nog testa. Köper du sådan som är färdigpackad i paket eller lösvikt över disk?
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 11:15   #6
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Jag brukar köpa vaxad julost och låter den ligga, planen är alltid till nästa jul, men frestelsen blir alltid för stor kring maj/juni
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 12:27   #7
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Citat:
Ursprungligen postat av Mental Visa inlägg
Jag brukar köpa vaxad julost och låter den ligga, planen är alltid till nästa jul, men frestelsen blir alltid för stor kring maj/juni
Aah, önskar jag hade tänkt på detta för ett par månader sedan då...
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 12:30   #8
Mental
Ölkonnässör
 
Mentals avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Stockholm...ish
Inlägg: 6 020
Citat:
Ursprungligen postat av Sir Anselm Visa inlägg
Aah, önskar jag hade tänkt på detta för ett par månader sedan då...
Köper på halva priset efter jul. Brukar komma något liknande till påsk.
__________________
Mental är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 13:29   #9
PerLedin
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2014
Inlägg: 691
Stora frågan är ju om ni verkligen räknat på alternativkostnaden för att lagra osten. Dels ligger ni ute med kapital ni kunnat få akvastning på, dels tar ni även lageryta i anspråk, så jag ställer mig tveksam till eventuell vinst.

OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
PerLedin är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 13:41   #10
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Citat:
Ursprungligen postat av PerLedin Visa inlägg
Stora frågan är ju om ni verkligen räknat på alternativkostnaden för att lagra osten. Dels ligger ni ute med kapital ni kunnat få akvastning på, dels tar ni även lageryta i anspråk, så jag ställer mig tveksam till eventuell vinst.

OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
Ha ha ha, kostnaden är skitsamma, det är ju roligt! Jag är också sån där, syrar vitkål och morötter, bakar med framodlad vildjäst osv.
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-18, 16:44   #11
pepplez
Registered User
 
pepplezs avatar
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 3 538
Hur förvarar ni den? Bara i en handduk? Varför ska man vända den?

Jag brukar ha öppnad ost i en plastpåse i kylen, har hänt att jag glömt bort den och hittat den med lite mögelprickar några månader senare. Men det problemet får man väl inte om osten har tillgång till syre :P
__________________
Böj 180 - Bänk 130 - Mark 220
Journal

Citat:
Ursprungligen postat av mangemani Visa inlägg
folk har spenderat en hel dag på en strand och badat och nu regnar det och de springer för glatta livet för att ta skydd så de inte ska bli lite blöta...här saknas verkligen logik
pepplez är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-25, 13:00   #12
Don H
Gammal Farbror
 
Don Hs avatar
 
Reg.datum: Jul 2012
Ort: Mogadonien
Inlägg: 512
Jag brukar köpa några gräddostar som är inpackade och har i kylen från jul till jul.
Blir helt perfekt
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Kalle40 Visa inlägg
King Grub. Din lilla hjärna är så förvirrad av alla ovetenskapliga studier, och lekmannastudier du tittat på att du inte längre förstår den enklaste logik.
Citat:
Ursprungligen postat av svenbanan Visa inlägg
Du får väl svara på dina egna jävla frågor om du ska grina över svaren du får.
Don H är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-25, 14:04   #13
Leydig
Registered User
 
Reg.datum: Jan 2015
Ort: Southern
Inlägg: 17
Du kan ha o-rostade mackor runt hela osten ett tag.
Leydig är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-02-25, 14:29   #14
caro
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2014
Inlägg: 279
Citat:
Ursprungligen postat av PerLedin Visa inlägg
OBS för aspbergare: ovan är skämt. Inte helt omöjligt jag testar nåt liknande, inte så mycket för att spara pengar - rik som jag är (obs, också skämt) - utan för att jag är djupt nere i träsket med surkål, surdegsbröd och att köpa hela djur och finstycka själv o.dyl.
Citat:
Ursprungligen postat av Sir Anselm Visa inlägg
Ha ha ha, kostnaden är skitsamma, det är ju roligt! Jag är också sån där, syrar vitkål och morötter, bakar med framodlad vildjäst osv.
Men hur har jag kunnat missa att syra grönsaker?!? Och lagra ost. Detta är förskräckligt. Nu släpper jag allt för dagen, ajöss med skrivbord och rapporter, nu ska jag botanisera i hipster-träsket.

Allvarligt, alltså.
__________________
JDI
caro är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)