2014-12-01, 20:41
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 368
|
Artikel "Fruktsocker, majsstärkelse och folksjukdomar"
Jag snubblade över denna artikel: http://www.kostkoll.se/blog.php?bid=420, som enligt mig innehåller vissa tveksamma påståenden. Jag reagerade främst på att fruktsocker, majsstärkelse och majssirap förstör leverceller och ökar risk för övervikt samt "fett som är mindre lätt av bli av med". Även att honung blir giftigt vid höga temperaturer. Kanske någon kostexpert kan klara upp dessa påståenden?
|
|
|
2014-12-01, 21:00
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
|
Zarah tar en hel del från Mercola och bara det gör mycket av hennes information väldigt oseriös och en bra bit ifrån verkligheten.
Underbar människa, men hon borde hänga med lite andra människor.
Senast redigerad av JacobHeitmann den 2014-12-01 klockan 21:08.
|
|
|
2014-12-01, 21:11
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Göteborg
Inlägg: 568
|
Fruktosintag vid fruktosintolerans har jag för mig kan åsamka levercellsskada, vilket om jag inte missminner mig bl.a. beror på inhiberad proteinsyntes. Sedan är triglyceridsynteseringen från fruktos några gånger högre än från glukos, så fruktos är mer lipogent. Triglyceridansamling i levercellerna kan ju leda till leverskada, huruvida levercellerna "förstörs" har jag inte läst något om. Blodfetterna kan eleveras och insulinresistensen öka. Dessutom bildas bl.a. urinsyra och fria radikaler när fruktos processeras i levern, kanske att de fria radikalerna skall "förstöra" leverceller?
Fruktos kan således vid energiöverskott öka risken för leverförfettning. Att detta fett skulle vara svårare att bli av med är jag tveksam till. Beror väl på en rad andra hormonella faktorer i så fall.
Honungspåståendet låter som humbug.
Bra att du håller dig tveksam till påståendena på sidan med tanke på källan som använts.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Thy Butcher
...För jag har studerat Kemi och Biokemi i ett par åt nu så jag vet vad det är jag snackar om...
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
...Allt du skrivit i den här tråden är felaktigt, så du kanske inte koncentrade dig så noga på lektionerna?...
|
|
|
|
2014-12-01, 22:39
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
|
Citat:
A compound not naturally present in honey, named 5-hydroxymethylfurfural (HMF), may be formed during the heating or preservation processes of honey.
Although the symptoms of poisoning due to honey consumption may differ depending on the source of toxins, most common symptoms generally include dizziness, nausea, vomiting, convulsions, headache, palpitations or even death. It has been suggested that honey should not be considered a completely safe food.
|
Journal of Applied Toxicology. Volume 34, Issue 7, pages 733–742, July 2014.
|
|
|
2014-12-02, 14:17
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 368
|
Jag är mest orolig över hur farligt majsstärkelse är enligt denna artikel. Majsstärkelse ingår ju i förtjockningsmedel, som används i alla möjliga livsmedel nuförtiden. Finns det några belägg för att majsstärkelse skadar levern?
|
|
|
2014-12-02, 14:32
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2014
Ort: kalmar
Inlägg: 305
|
hela den där artikeln slår mig som tramsig och löst förankrad i diverse påstående av rabiata människor som anser att alla sjukdomar i hela världen kan kureras av extreme ekologisk mat helst bara salad.
visst en hel del av ämnena som bildas av fruktos och majsirap osv när det flyter runt i kroppen kanske inte är optimala men jag skulle stryka det där från listan av saker att oro sig för med en gång.
om du inte lider av någon form av leversjukdom/diabetes eller nåt annat metabolistisk fel. för då har jag ingen aning om konsekvenserna av vad det där kan innebära.
|
|
|
2014-12-02, 17:05
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2013
Inlägg: 1 003
|
Det är dumt att säga att det ens finns problem orsakade av fruktos. Fruktos är en naturlig beståndsdel i frukt etc och har inte påvisade negativa effekter av att intas i sitt naturliga intag i normala mängder. Istället för att snacka negativa effekter av nutrienter så är det vettigare att snacka negativa effekter av livsmedel (Läsk, kakor, godis, "hälsobars").
Vatten är essentiellt men ledande orsak till drunkningsolyckor och vattenförgiftning. Kanel förbättrar glukoskänslighet men dödar levern om det intas i stora mängder etc. Inte fan diskuterar vi skadan av dessa nutrienter (är kanel och vatten nutrienter eller livsmedel?) på befolkningsnivå?
__________________
Im Chuck Norris, your argument is invalid.
|
|
|
2014-12-02, 18:15
|
#8
|
nattzor
Reg.datum: Feb 2013
Inlägg: 2 050
|
Citat:
Ursprungligen postat av RobinEH
Fruktosintag vid fruktosintolerans
|
Fruktosintolerans är inte speciellt vanligt. http://ngruppen.blogspot.se/2010/01/...sk-defekt.html är läsvärd.
Citat:
Ursprungligen postat av Bossebäver
Det är dumt att säga att det ens finns problem orsakade av fruktos.
|
Lider man av fruktosintolerans finns det stora problem med att äta fruktos.
Senast redigerad av tlk den 2014-12-02 klockan 18:17.
|
|
|
2014-12-02, 18:32
|
#9
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Journal of Applied Toxicology. Volume 34, Issue 7, pages 733–742, July 2014.
|
5-hydroxymethylfurfural bildas vid pastörisering av olika fruktjuicer. Jag tror inte ämnet är speciellt giftigt i de koncentrationer som finns i juicer men det är en indikering på upphettning.
Måste vara slöseri att koka honung
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2014-12-02, 19:02
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2013
Inlägg: 1 003
|
Citat:
Ursprungligen postat av tlk
|
Är man nötallergiker kan obehandlat intag av nötter leda till en liten släng av döden, är nötter dåligt och farligt?
__________________
Im Chuck Norris, your argument is invalid.
|
|
|
2014-12-02, 19:09
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Göteborg
Inlägg: 568
|
Citat:
Ursprungligen postat av Bossebäver
Är man nötallergiker kan obehandlat intag av nötter leda till en liten släng av döden, är nötter dåligt och farligt?
|
Din formulering var problemet,
Citat:
Ursprungligen postat av Bossebäver
Det är dumt att säga att det ens finns problem orsakade av fruktos.
|
Det finns bevisligen problem direkt orsakade av fruktos då bl.a. fruktosintolerans existerar.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Thy Butcher
...För jag har studerat Kemi och Biokemi i ett par åt nu så jag vet vad det är jag snackar om...
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
...Allt du skrivit i den här tråden är felaktigt, så du kanske inte koncentrade dig så noga på lektionerna?...
|
|
|
|
2014-12-03, 17:02
|
#12
|
Ilerminaty confirmed
Reg.datum: Sep 2011
Ort: Katrineholm
Inlägg: 341
|
Efter en snabb översikt av de websidor hon driver så slår hon mig som en person som köper många "alternativa" koncept som NLP, detox och inte tillämpar kritiskt tänkande och vetenskaplig basis när det gäller dessa. För mig är det tillräckligt för att jag inte ska våga lita på hennes råd när det gäller någonting och jag hade istället sökt den kunskapen från andra källor. Även om hon säkert kan ha rätt i mycket.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:24.
|
    
|