2013-12-11, 09:19
|
#1
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Fortfarande höga halter akrylamid i maten
Citat:
2011-2012 gjorde Livsmedelsverket en riktad undersökning av 204 produkter på den svenska marknaden – kaffe, potatischips, pommes frites, grovt bröd, kex, kakor och frukostflingor. Resultatet visar att halterna varierar stort, både inom och mellan de olika livsmedelskategorierna. I de flesta livsmedelskategorier hittades akrylamidhalter över de nivåer som anses normala jämfört med övriga EU. Undersökningen visar att 34 procent av potatischipsen och 18 procent av det mjuka, grova brödet hade halter som låg över normalnivåerna.
Akrylamid är klassat som ett cancerframkallande ämne. Om man får i sig mycket akrylamid under lång tid kan det öka risken för cancer.
Merparten av svenskarnas intag av akrylamid kommer från livsmedel man köper i butik.
|
http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum...lamid-i-maten/
http://www.slv.se/upload/dokument/ra...1_och_2012.pdf
|
|
|
2013-12-11, 10:34
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2013
Ort: Hufvudstaden
Inlägg: 1 765
|
Hallandsåsen!! Kommer ni inte ihåg att vi skulle dööööö allihopa pga akrylamid. Senare visade det sig att akrylamid finns i så gott som alla upphettade livsmedel innehållande stärkelse. Helt plötsligt var inte akrylamiden så värst giftig längre. De som hade analyserat livsmedlen fick i princip göra en pudel även att det inte var de som hävdade giftigheten utan endast förekomsten.
Jag anser att akrylamid fortfarande är giftigt som tusan.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av PureWhey
Jävla googlesamhälle, tänk själv lite.
|
|
|
|
2013-12-11, 11:06
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 1 355
|

Vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter.
Senast redigerad av JacobHeitmann den 2013-12-11 klockan 11:08.
|
|
|
2013-12-11, 11:07
|
#4
|
Lite starkare, lite tjockare... inte bättre
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 3 535
|
Citat:
Ursprungligen postat av Bryggan
Hallandsåsen!! Kommer ni inte ihåg att vi skulle dööööö allihopa pga akrylamid.
|
Det är dock en annan historia. Det blir en viss miljöpåverkan av att släppa ut kemikalier i grundvattnet. Bland annat påverkades fisk och kor på åsen kraftigt av utsläppen.
|
|
|
2013-12-11, 11:09
|
#5
|
Lite starkare, lite tjockare... inte bättre
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Helsingborg
Inlägg: 3 535
|
|
|
|
2013-12-11, 11:10
|
#6
|
Banned User
Reg.datum: Oct 2013
Inlägg: 608
|
"Livsmedel som inte har friterats, ungsbakats eller rostats vid framställning eller tillagning innehåller inte nämnvärda mängder akrylamid. Inga halter av akrylamid har hittills hittats i kokta livsmedel."
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-m...--fordjupning/
Hmm, kanske borde byta ut en del av brödet mot pasta. Snabbmakaroner + ketchup är inte fel smakmässigt hur som helst.
|
|
|
2013-12-11, 12:35
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2013
Ort: Hufvudstaden
Inlägg: 1 765
|
Citat:
Ursprungligen postat av Johan_P
Det är dock en annan historia. Det blir en viss miljöpåverkan av att släppa ut kemikalier i grundvattnet. Bland annat påverkades fisk och kor på åsen kraftigt av utsläppen.
|
Jo jag bara menar att hela grejen kom upp iom Hallandsåsen. Innan dess visste ingen vad akrylamid var ens. Som jag skrev så anser jag akrylamid vara giftigt oavsett om det finns i grundvattnet nära en rullstensås eller i maten.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av PureWhey
Jävla googlesamhälle, tänk själv lite.
|
|
|
|
2013-12-11, 17:16
|
#8
|
Besserwisser
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Västerås
Inlägg: 3 134
|
Citat:
Ursprungligen postat av JacobHeitmann

Vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter. 
|
Klart, bananer är ju inte ens med.
__________________
╔╗╔═╦╗
║╚╣║║╚╗
╚═╩═╩═╝
|
|
|
2013-12-11, 20:44
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
|
Citat:
Ursprungligen postat av jacobheitmann

vilken tur att man inte äter något från ovanstående produkter. 
|
+1
|
|
|
2013-12-12, 08:09
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2012
Ort: New York
Inlägg: 391
|
nu kommer ju ingen kunna äta potatis för att de sätt detta på aftonbladet  Lite synd hur hårt folk tar allt nu förtiden.
|
|
|
2013-12-12, 08:51
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Göteborg
Inlägg: 568
|
Citat:
Ursprungligen postat av AEB
nu kommer ju ingen kunna äta potatis för att de sätt detta på aftonbladet  Lite synd hur hårt folk tar allt nu förtiden.
|
Förutsätter du att folk inte är läskunniga? Aftonbladet talar väl mest om pommes frites och inte potatis.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Thy Butcher
...För jag har studerat Kemi och Biokemi i ett par åt nu så jag vet vad det är jag snackar om...
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
...Allt du skrivit i den här tråden är felaktigt, så du kanske inte koncentrade dig så noga på lektionerna?...
|
|
|
|
2013-12-12, 08:55
|
#12
|
Banned User
Reg.datum: Oct 2013
Inlägg: 608
|
De som äter LCHF har turen att slippa få i sig lika mycket akrylamid (beror iofs på hur hårt man steker till ganska stor del) och kadmium i spannmål.
En del av gifterna stannar hos kon
|
|
|
2013-12-12, 09:45
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2012
Ort: New York
Inlägg: 391
|
Citat:
Ursprungligen postat av RobinEH
Förutsätter du att folk inte är läskunniga? Aftonbladet talar väl mest om pommes frites och inte potatis.
|
Ja delvis. Tror ju inte atta ALLA är så. Men det var bla en tjej på facebook som länkade denna och skrev "synd att inte kunna äta potatis"
|
|
|
2013-12-12, 09:49
|
#14
|
Banned User
Reg.datum: Oct 2013
Inlägg: 608
|
Citat:
Ursprungligen postat av AEB
japp. var en tjej på facebook som länkade denna och skrev "synd att inte kunna äta potatis"
|
Så länge man inte konsumerar extremt mycket (eller steker hårt) av ovanstående behöver man nog inte vara så orolig.
Rökning, passiv rökning, avgaser osv. är antagligen mycket värre än att konsumera stora mängder spannmål.
|
|
|
2013-12-12, 11:32
|
#15
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 895
|
Min kaffekonsumtion på åtta koppar om dagen ignorerar detta.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:41.
|
    
|