Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-04-04, 22:21   #1
Sach
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2010
Inlägg: 388
Räkna ut näringsvärde i bröd man bakat.

Hej, jag fick höra av en vän att om jag bakar tex bröd så ska jag väga ingredienserna samt räkna ut den totala mängden kcal och efter det väga brödet efter det är tillagat och multiplicera dess vikt med kalorierna.
Men är inte detta fel?
En produkt ska väll ändå vägas och räknas i tillståndet man köpt det såvida det inte står något annat på förpackningen?
Så med andra ord så ska jag väll multiplicera alla ingrediensers vikt innan tillagning med den totala mängden kalorier smeten innehåller?
Mvh
Sach är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-04, 22:34   #2
Simonbaws
Registered User
 
Simonbawss avatar
 
Reg.datum: Apr 2012
Ort: Södertälje
Inlägg: 499
fattar ingenting
Simonbaws är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-04, 22:37   #3
Fuark
Star Wars
 
Fuarks avatar
 
Reg.datum: Sep 2012
Ort: Kalmar
Inlägg: 2 444
väg och mät ingredienserna individuellt, sen adderar du ihop det och bakar ditt bröd
Fuark är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-04, 22:59   #4
Nebuchadnezzar
Registered User
 
Nebuchadnezzars avatar
 
Reg.datum: May 2011
Inlägg: 670
Räkna ut näringsvärden för ingredienserna separat. Addera ihop dessa. Nu har du den totala mängden kalorier, protein, kolhydrater och fett. Väg limpan, frallan, baguetten eller vad du nu har slängt ihop för spännande. Nu kan du dividera dina totala näringsvärden med brödets totala vikt i gram och multiplicera det med 100. Då har du ett snyggt, proffsigt näringsvärde per hundra gram. Precis som i affären! Nu är det bara att printa det och klistra fast en etikett på påsen och sälja på trottoaren framför huset.

Senast redigerad av Nebuchadnezzar den 2013-04-04 klockan 23:04.
Nebuchadnezzar är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-04, 23:05   #5
bigbellybob
Registered User
 
bigbellybobs avatar
 
Reg.datum: Jan 2013
Inlägg: 289
Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Räkna ut näringsvärden för ingredienserna separat. Addera ihop dessa. Nu har du den totala mängden kalorier, protein, kolhydrater och fett. Väg limpan, frallan, baguetten eller vad du nu har slängt ihop för spännande. Nu kan du dividera dina totala näringsvärden med brödets totala vikt i gram och multiplicera det med 100. Då har du ett snyggt, proffsigt näringsvärde per hundra gram. Precis som i affären! Nu är det bara att printa det och klistra fast en etikett på påsen och sälja på trottoaren framför huset.
Hörde att ICA ville se på andra bullar, han kanske borde prova där
bigbellybob är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 01:17   #6
Rawsteel
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2010
Inlägg: 793
Citat:
Ursprungligen postat av Nebuchadnezzar Visa inlägg
Räkna ut näringsvärden för ingredienserna separat. Addera ihop dessa. Nu har du den totala mängden kalorier, protein, kolhydrater och fett. Väg limpan, frallan, baguetten eller vad du nu har slängt ihop för spännande. Nu kan du dividera dina totala näringsvärden med brödets totala vikt i gram och multiplicera det med 100. Då har du ett snyggt, proffsigt näringsvärde per hundra gram. Precis som i affären! Nu är det bara att printa det och klistra fast en etikett på påsen och sälja på trottoaren framför huset.
Fast en del ingredienser ändrar vikt under tillagning så det blir väll inte korrekt?
Man ska ju väga ingredienserna för sig och sedan plussa ihop ingrediensernas vikt och sedan dela kalorier med vikt och multiplicera med 100.
Exempel ->

500g havregryn = 1600kcal
200g mjölk = 90Kcal
= 700g, 1690Kcal

1690/700 x 100 = 241Kcal per 100g
Rawsteel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 01:30   #7
LillisJ
Registered User
 
LillisJs avatar
 
Reg.datum: Feb 2012
Ort: Huddinge
Inlägg: 4 649
Citat:
Ursprungligen postat av Rawsteel Visa inlägg
Fast en del ingredienser ändrar vikt under tillagning så det blir väll inte korrekt?
Man ska ju väga ingredienserna för sig och sedan plussa ihop ingrediensernas vikt och sedan dela kalorier med vikt och multiplicera med 100.
Exempel ->

500g havregryn = 1600kcal
200g mjölk = 90Kcal
= 700g, 1690Kcal

1690/700 x 100 = 241Kcal per 100g
Bara för att volymen ändras så försvinner inte näringen.
__________________
Instagram: lorentzo.j
Journal

Citat:
Ursprungligen postat av ARMSTARK Visa inlägg
Gestapo sparkar in dörren och skriker "visa kuken", och man har inget val.
LillisJ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 02:21   #8
susansworld
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 1
En produkt ska väll ändå vägas och räknas i tillståndet man köpt det såvida det inte står något annat på förpackningen?
Så med andra ord så ska jag väll multiplicera alla ingrediensers vikt innan tillagning med den totala mängden kalorier smeten innehåller?
__________________
bilverkstad
susansworld är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 04:58   #9
Sheogorath
Förslag?
 
Sheogoraths avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Malmö
Inlägg: 23 774
Citat:
Ursprungligen postat av susansworld Visa inlägg
En produkt ska väll ändå vägas och räknas i tillståndet man köpt det såvida det inte står något annat på förpackningen?
Så med andra ord så ska jag väll multiplicera alla ingrediensers vikt innan tillagning med den totala mängden kalorier smeten innehåller?
Du ska göra som Nebuchadnezzar säger om du vill ha näringsvärdet per 100 gram tillagad vara, vilket är det du vill. Ta alla ingrediensers totala energi (d.v.s. räkna ut hur mycket energi degen innehåller), dela med vikten i gram efter tillagning (d.v.s. väg det färdiga brödet när det ångat av) och multiplicera sedan med 100.
__________________
Jag ger inte sjukgymnastisk rådgivning via PM. Om vi etablerat en vårdrelation svarar jag inte på PM som rör din skada: Ring mig på arbetstid.

Citat:
Ursprungligen postat av eternallord Visa inlägg
Det krävs en bildad person för att reservera sin åsikt när man inte är tillräckligt påläst.

Senast redigerad av Sheogorath den 2013-04-05 klockan 04:59.
Sheogorath är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 09:15   #10
burro
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2012
Inlägg: 122
Så svårt är det inte.
Jag bakar massor av surdegsbröd och det är bara att räkna ut mängden mjöl vilket för mig brukar vara runt ett kilo på två limpor, lite råg och och mer manitoba cream. Sedan tillkommer ju endast vatten och salt.

Hela satsen, ~3500 kcal. Väg brödet när det kommer ur ugnen. Dela mängden kcal med antal hundra gram. Landar på finfina ~240 kcal per 100g.

Gott som bara fan också.
burro är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 09:52   #11
Reaper123
Registered User
 
Reaper123s avatar
 
Reg.datum: Jan 2011
Inlägg: 7 688
jag har bakat bröd x antal gånger, främst under deff (faktiskt) och har gjort på följande sätt:

Summera allt "otillagat" (kcal & makros). Väg den färdiga produkten och dela upp kcal & makros utefter den tillagade vikten!

Mitt morotsbröd tex:

Totalt:
2961 kcal
106g protein
548g kolhydrater
34g fett

Alla frallor vägde totalt 1244g när dom tagit ur ugnen ->

Per 100 gram:
238 kcal
8,5g protein
44g kolhydrater
2,7g fett

Svårare än så är det inte!
__________________
Viktutveckling: 090328: >140 | 091201: 127 | 100601: 121 | 100801: 110 | 101229: 105 | 110728: 88 | 110830: 96 | 120102: 93.3 | 120531: 85.8 | 120807 91.1 | 121114: 82.2 | 130313: 88.2 | 130630: 83.7 | 2014-01-26: 88 | 2014-05-09: 80.6
Min mat och träning: No dieting just living - Till death do us part! samt blogg & receptsamling hittar ni här! quattrojimmy @ Instagram. Smaktest av glass hittar ni här!
Reaper123 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 11:03   #12
Rawsteel
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2010
Inlägg: 793
Citat:
Ursprungligen postat av Sheogorath Visa inlägg
Du ska göra som Nebuchadnezzar säger om du vill ha näringsvärdet per 100 gram tillagad vara, vilket är det du vill. Ta alla ingrediensers totala energi (d.v.s. räkna ut hur mycket energi degen innehåller), dela med vikten i gram efter tillagning (d.v.s. väg det färdiga brödet när det ångat av) och multiplicera sedan med 100.
Men hur kan det bli rätt om näringsvärdet på varan är innan tillagning?
Det är ju samma med fryst kycklingfilé, den väger man fryst för att veta hur mycket kalorier den innehåller.
Rawsteel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 11:05   #13
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av Rawsteel Visa inlägg
Men hur kan det bli rätt om näringsvärdet på varan är innan tillagning?
Det är ju samma med fryst kycklingfilé, den väger man fryst för att veta hur mycket kalorier den innehåller.
Den energin finns ju fortfarande kvar i brödet. Det enda som har hänt är att vikten har ändrats, och det tas ju med i beräkningen när man dividerar på det sätt som beskrivits.
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 11:07   #14
Rawsteel
Banned User
 
Reg.datum: Jul 2010
Inlägg: 793
Citat:
Ursprungligen postat av LillisJ Visa inlägg
Bara för att volymen ändras så försvinner inte näringen.
Ta pasta som exempel, det sväller under tillagning och väger mer så skulle du använda näringsvärdet som står på förpackningen och räkna det efter tillagning så skulle du plussat på ungefär dubbla mängden kalorier mot vad det egentligen innehåller.

Senast redigerad av Rawsteel den 2013-04-05 klockan 11:09.
Rawsteel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-04-05, 11:18   #15
vicarious
Proteinbarskonnässör
 
vicariouss avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 15 775
Citat:
Ursprungligen postat av Rawsteel Visa inlägg
Ta pasta som exempel, det sväller under tillagning och väger mer så skulle du använda näringsvärdet som står på förpackningen och räkna det efter tillagning så skulle du plussat på ungefär dubbla mängden kalorier mot vad det egentligen innehåller.
Du har rätt i att man inte kan använda näringsvärde för otillagad vara (det som står på förpackningen för pasta) om man väger pastan när den är tillagad.

Men hela limpan kommer innehålla lika mycket energi efter den är bakad i ugnen. Delar du det totala näringsvärdet på limpans vikt och sedan multiplicerar med 100 så får du näringsvärde per 100g tillagad limpa. Och det är ju det som är intressant eftersom det är är tillagat bröd du kommer äta och väga.
__________________
Citat:
I'll see you in another life, brother.
vicarious är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)