Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-03-30, 22:27   #1
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 947
Koka ägg i micron?

Ja jag vet vad som händer, men vad händer ifall man tar en plastbytta med vatten och lägger äggen i?

Kan någon prova först?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-30, 22:29   #2
kjell33
Registered User
 
Reg.datum: Jul 2008
Ort: Sundsvall
Inlägg: 3 928
Om jag minns rätt går det att göra förlorade ägg i mikron men inte kokta.
kjell33 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-30, 22:29   #3
omnibus
Registred User
 
omnibuss avatar
 
Reg.datum: Feb 2004
Inlägg: 526
Knäck det i en bytta istället, finns speciella byttor för äggkokning.

https://www.smartasaker.se/aggkokare...521-c-111.aspx
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Har du druckit mycket glykol är det troligt att det kan ligga bakom din styrkeförlust.
omnibus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-30, 22:42   #4
agazza
Registered User
 
agazzas avatar
 
Reg.datum: Jan 2007
Ort: Reser runt
Inlägg: 3 947
Citat:
Ursprungligen postat av omnibus Visa inlägg
Knäck det i en bytta istället, finns speciella byttor för äggkokning.

https://www.smartasaker.se/aggkokare...521-c-111.aspx
Wow. Tack. På riktigt. Du har enligt mina beräkningar sparat ungefär ett halvår av mitt liv
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av mini Visa inlägg
Jag ber om ursäkt å hela kvinnosläktets vägnar. Vi skäms. Vi är dåliga flickor.
20:35 2009-11-08
öh, jag har börjat träna igen.
agazza är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-30, 22:44   #5
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 075
Citat:
Ursprungligen postat av omnibus Visa inlägg
Knäck det i en bytta istället, finns speciella byttor för äggkokning.

https://www.smartasaker.se/aggkokare...521-c-111.aspx
funkar ytmärkt!
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-30, 23:41   #6
davvvan
helt ok
 
davvvans avatar
 
Reg.datum: May 2006
Ort: Umeå
Inlägg: 3 289
Ja, såna där körde man med förr hemma hos morsfarsan... Är väl en 10 år+. Minst. Vill minnas att ibland kunde det smälla till ordentligt i micron, då var det ena locket som skjutit iväg och vips hade man äggröra i hela micron...
__________________
Träningsjournal
davvvan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 06:11   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 810
Praktiskt är det lätt att stoppa ett ägg i mikron. Efter en stund exploderar det.

Akademiskt är det äggets form som gör att mikrovågorna koncentreras till någon punkt inuti ägget. Där sker en lokal upphettning och ägget exploderar pga stötkokning. Jag har sett matematiska förklaringar m a p äggets geometri men aldrig riktigt förstått.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 06:36   #8
MeekGeek
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 293
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Akademiskt är det äggets form som gör att mikrovågorna koncentreras till någon punkt inuti ägget. Där sker en lokal upphettning och ägget exploderar pga stötkokning. Jag har sett matematiska förklaringar m a p äggets geometri men aldrig riktigt förstått.
Nej, inte alls. Äggulan är omgiven av en slät hinna, och själva gula i sig är ren med avseende på ojämnheter som kan katalysera övergången från fast form till gasform. Detta medför att mikronvågorna kan värma upp gulan till högre än dess kokpunkt utan att gasbildning sker. Jämför t ex när man häller upp en kolsyrad läsk i ett glas. Ibland ser man en fin ström av kolsyrebubblor från en punkt i glaset. I denna punkt finns just en ojämnhet som hjälper till att lösa ut kolsyran till koldioxid. Utan någon sådan ojämnhet alls, som i ägget, kan hela gulan ta upp nog med värmeenergi för att koka den, men utan att någon gasutveckling sker. När sedan första molekylen förgasas, katalyserar denna resten, och man får en explosiv förgasning av hela äggulan. Samma sak kan för övrigt även hända med en kopp med vatten, om vattnet är rent och kopplen ren och slät. Koppen kokar då upp när man t ex tar ut den ur ugnen eller sätter ner en sked i den.

Det går alltså alldeles utmärkt att spränga även ett knäckt ägg i mikron, så länge äggulans hinna är intakt.
MeekGeek är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 06:39   #9
Ungrim
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 4 428
Ska det inte gå att sticka hål i ägget med en nål och sen "koka" det i mikron
Ungrim är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 07:37   #10
Eriic
Registered User
 
Reg.datum: Dec 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 258
Min kompis hade nån stålgrej för just microkokning. Men han hade den lite för länge i mikron så det sprängdes... Så det går att koka i mikron, bara att det går lite snabbare/långsamare
Eriic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 07:43   #11
MeekGeek
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 293
Citat:
Ursprungligen postat av agazza Visa inlägg
Ja jag vet vad som händer, men vad händer ifall man tar en plastbytta med vatten och lägger äggen i?

Kan någon prova först?
Om skålen omger ägget med såpass mycket vatten på alla sidor att inga mikrovågor kan hetta upp ägget direkt, utan det bara hettas upp indirekt via vattnet, bör det fungera. I teorin. Men vad vinner du på det, rent praktiskt?

Citat:
Ursprungligen postat av Ungrim Visa inlägg
Ska det inte gå att sticka hål i ägget med en nål och sen "koka" det i mikron
Om du kör typ en tandpetare rakt igenom ägget så även gulan punkteras, ja. Låt den gärna sitta kvar under tiden du kokar ägget som garanti. Finns sådana små pinnar med ojämnheter att köpa, just för det ändamålet.

Men varför mikro? Man vinner ju inget i tid i alla fall om man måste kyla dem efteråt hur som helst. Skaffa en http://www.jula.se/aggkokare-350-w-135037 i stället. Går inte snabbare än i kastrull, men rackarns så bekvämt. Mata den med 7 ägg, i med kontakten och vänta tills den piper.

(Jula har förvisso en bygg-avdelning, men chansar på det är ok att länka dem ,-)
MeekGeek är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 08:16   #12
Sgart
Registered User
 
Sgarts avatar
 
Reg.datum: Feb 2010
Inlägg: 308
Citat:
Ursprungligen postat av Eriic Visa inlägg
Min kompis hade nån stålgrej för just microkokning. Men han hade den lite för länge i mikron så det sprängdes... Så det går att koka i mikron, bara att det går lite snabbare/långsamare
Stål i micron XD ?
__________________
Le journale
Sgart är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-03-31, 08:32   #13
Ungrim
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 4 428
Citat:
Ursprungligen postat av Sgart Visa inlägg
Stål i micron XD ?
Stål i micron är inte bara av ondo
Ungrim är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)