2008-11-14, 20:55
|
#1
|
Banned User
Reg.datum: Nov 2007
Ort: stockholm
Inlägg: 1 858
|
skrämmande
har ni läst de här två artiklar
|
|
|
2008-11-14, 22:56
|
#2
|
Registered Snoozer
Reg.datum: Oct 2006
Ort: I Mörka Småland
Inlägg: 2 693
|
Ja det gäller att syna maten man köper ordentligt!!
Samt att hålla sig borta från halvfabrikat!!
|
|
|
2008-11-14, 23:13
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Göteborg
Inlägg: 6 570
|
Har man inte redan lite koll på det här är man enligt mig 1) född i farstun och/eller 2) naiv/ignorant. Det står tillsatserna klart och tydligt på maten och det är inget man inte kan googla upp. Sen om det är hälsovådligt eller ej, det vågar jag inte kommentera på. Av andra skäl än tillsatser köper jag aldrig halvfabrikat utan råvaror som jag själv tillagar.
__________________
Journalen: Vägen mot 670 i klassisk styrkelyft | 217,5-142,5-270 | 630
Citat:
Ursprungligen postat av hurril
Vuxna människor slänger sig på marken och håller sig över smalbenet som de bögigaste av italienska fotbollsspelare över att en halvfull dansk rispat lite blyerts i en tidning.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Du kan likna "det moderna samhället" vid "the Borg" och att alla kommer att bli assimilerade
|
|
|
|
2008-11-14, 23:44
|
#4
|
Madamp!
Reg.datum: Sep 2008
Ort: skåne
Inlägg: 3 791
|
Citat:
Ursprungligen postat av stevebc
Har man inte redan lite koll på det här är man enligt mig 1) född i farstun och/eller 2) naiv/ignorant. Det står tillsatserna klart och tydligt på maten och det är inget man inte kan googla upp. Sen om det är hälsovådligt eller ej, det vågar jag inte kommentera på. Av andra skäl än tillsatser köper jag aldrig halvfabrikat utan råvaror som jag själv tillagar.
|
+1
I artiklarna kallar de det hela "en bluff", men det står ju klart och tydligt på förpackningen vad maten innehåller, så jag fattar inte vad som är bluffen egentligen. Det är för mig lika självklart att kolla innehållet på en vara som att läsa villkoren när man skriver på ett avtal. Men det är det tydligen inte för alla... vilket alltid gör mig lika förvånad. Det kanske är jag som är naiv då
|
|
|
2008-11-15, 02:46
|
#5
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Jag tycker att det är lite märkligt att man framställer det som om de Onda fabrikörerna i princip lurar de Stackars ovetande konsumenterna att äta Dödstillsatserna. Som någon redan skrivit finns allt angivet på förpackningen (Sverige har tämligen stränga regler för sådant). Jag undrar ibland om vi fullständigt tappat tilliten till våra egna sinnen när det gäller att avgöra vad vi vill och/eller kan äta eller inte - det skall istället fabrikörer och försäljare avgöra åt oss, för att vi sedan skall komma och anklaga dem för att inte ha fällt ur vår synvinkel optimala avgöranden. Det känns lite som att ta på sig offerkoftan; bekvämt ett tag, men inte så skönt i längden.
|
|
|
2008-11-15, 06:03
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 688
|
Håller med.
Det handlar väl som vanligt om att vi inte har något eget ansvar och att alla andra är onda och tvingar oss att köpa sakerna.
Det är ju alltid ens eget ansvar i slutändan och du själv som får ansvara för vad det är du stoppar i munnen.
Jag har ju turen att jag tycker att det är roligt att göra maten själv. Panera min egen fisk, rulla mina egna köttbullar eller baka eget bröd. Änfast jag oftast misslyckas på sistnämnda, men man kan ju inte lära sig utan att försöka.
__________________
I want your love and i want your revenge you and me could write a bad romance
|
|
|
2008-11-15, 06:46
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Lite kul att han benämns som "experten" och inte som journalisten/författaren.
Men jag ska nog köpa boken, jag läste hans förra bok i somras och tycker den är bra. Själklart vinklad men kan man se bortom det så tycker jag att boken är bra, mycket kul mathistoria och en hel del bra tips på god mat.
|
|
|
2008-11-15, 07:32
|
#8
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 827
|
Författaren ( eller den som skrev artikeln ) saknar grundläggande kunskaper om livsmedel. Glass ska innehålla 50 % luft. Glass ska vara fluffigt.
Författaren ( eller den som skrev artikeln ) skulle behöva säta sig ned och gå igenom vad som döljs bakom E-numren.
Det blir inte speciellt svårt att vända på resonemanget. E-numren är där för att bevara livsmedeln under en längre tid så att maten hinner transporteras hem innan den förstörs. En miljövinst eftersom kassationerna av mat blir mindre
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2008-11-15, 07:45
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Det blir inte speciellt svårt att vända på resonemanget. E-numren är där för att bevara livsmedeln under en längre tid så att maten hinner transporteras hem innan den förstörs. En miljövinst eftersom kassationerna av mat blir mindre 
|
Till förfatarens försvar skulle jag vilja påpeka att det du nämner nu även nämns i boken. Jag tycker personligen inte det är någon "skräckpropaganda" i boken, bara lite vinklat.
Men just det du säger nämner även han, d.v.s. att de flesta tillsatserna finns där för hållbarhet, smak, färg etc. och även att det är något vi konsumenter själva skapat när utvecklingen gick från att laga alla mat hemma från grunden till det mer jämställda samhället där ingen skulle behöva stå vid spisen utan alla skulle kunna servera sin mat färdiglagad.
Men som med mycket annat kan ju ofta personen som står bakom i sig vara hyfsat objektiv men ändå sända signaler som leder till flevridna och subjektiva uppfattningar, typ en alldeles för kategorisk syn på att "E-ämnen är skadliga!".
|
|
|
2008-11-15, 08:06
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2008
Ort: norra uppland
Inlägg: 466
|
Citat:
Ursprungligen postat av stevebc
Har man inte redan lite koll på det här är man enligt mig 1) född i farstun och/eller 2) naiv/ignorant. Det står tillsatserna klart och tydligt på maten och det är inget man inte kan googla upp. Sen om det är hälsovådligt eller ej, det vågar jag inte kommentera på. Av andra skäl än tillsatser köper jag aldrig halvfabrikat utan råvaror som jag själv tillagar.
|
instämmer till fullo!
inget nytt under solen för mig.
det är dessutom inte svårt att hålla koll, inte heller svårt att laga maten själv. sysslar man med träning och vill vara hälsosamt då är det förmig lite paradoxalt att äta färdigmat, halvfabrikat, snabbmat etc. dessutom verka konsumenterna inte veta längre hur den äkta varan smakar. eller den råvaran som frukt, vanilj etc.
jag kan laga lätt en fullständig middag inom 20-30 min med bara råvaror och njuter av smaken. samt att det i flesta fall billigare.
jag kan inte riktigt förstå att folk tycker att sån mat smakar bra, i de flesta fallen smakar det faktiskt ingenting. då hoppar jag hellre över maten än att stoppa sån 'garbage' i mig.
|
|
|
2008-11-15, 08:34
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2008
Ort: Östeföss
Inlägg: 893
|
I en av artiklarna skriver de att fiskpinnar är i princip otjänligt som föda, för att de innehåller bara 50%fisk. Jaha, och?
Och att falukorv är en tredjedel vatten, 40 procent kött och resten är övrigt.
Så länge tillsatserna inte är giftiga för mig/ direkt dåligt för mig i de mängder jag får i mig dem så kunde jag faktiskt inte bry mig mindre.
Sen kan man ju se det ur ekonomisk synvinkel. Hur mycket MAT får man egentligen för pengarna? / hur mycket är jag egentligen beredd att punga ut för KRAV-mat?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Mapa
Dem som som gör det där lilla extra är dem som sen får höra att dem har bra gener av dem som inte gör det 
|
|
|
|
2008-11-15, 10:10
|
#12
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 898
|
Sicket larv. Å ena sidan har Tolkia redan sagt det, men sen finns det ju en annan aspekt som Sverker tog upp. Folk VILL ju ha tillsatser. Kraven på livsmedel är nu att de ska vara stora, näringsrika, hålla länge och vara billiga. Det är lite svårt att få det att gå ihop på naturlig väg. Att man dessutom måste frakta saker över hela världen för att Svensson ska spara två kronor per kilo äpple bidrar också till det här.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2008-11-15, 11:21
|
#13
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Eddie: Jag tror att du och Sverker inte avser samma författare (Eddie: Bokens författare, Sverker: Artikelns författare). Sverker pekar ut något viktigt i det att köparna faktiskt VILL ha tillsatser, eller snarare, de vill ha livsmedel som ser ut, smakar och beter sig på ett sätt som de inte gör utan tillsatser. Här uppstår en uppenbar konflikt.
F.ö. har jag svårt med skräckpropagandan kring "e-nummer"; som om e-nummer vore en giftklass. E-nummer är ett klassifikationssystem, askorbinsyra/c-vitamin (som många glatt dricker hinkvis i brustablettform) har också ett e-nummer. Dock ser jag det som en god sak att man lär sig mer på området; det snarare minskar risken för omotiverad tillsatsångest än ökar den (obs. att detta inte är generell propaganda för tillsatser - hur skulle man kunna göra sådan, då en "tillsats" kan vara precis vad som helst - utan propaganda mot att låta sitt liv styras av sensationsartiklar i Aftonbladet).
Senast redigerad av Tolkia den 2008-11-15 klockan 11:27.
|
|
|
2008-11-16, 03:11
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Borås
Inlägg: 286
|
Precis, allt står på produkten man köper, dock orkar jag inte göra min egen potatissallad eller majonäs så jag köper dem med tillsatser - hur skadligt detta är att konsumera varje dag har jag ingen aning om.
|
|
|
2008-11-16, 10:56
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2004
Ort: Österängen
Inlägg: 4 432
|
Skulle det vara en nyhet? När jag jobbade med skiten blanda vi ut potatissalladen med tärande sockerbetor och tillsatte smakämnen för att de skulle smaka potatis... fisksalladen, well det var inte mkt fisk i den heller
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 19:39.
|
    
|