Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-04-11, 12:12   #1
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459
Kan man lita på innehållsdeklarationer?

Jahapp. Här går man och läser på innehållsförteckningar för att veta vad man stoppar i sig.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=759952

Men tydligen inte...

Citat:
Av 37 granskade produkter var det 32 som hade mer fett än vad som angivits i innehållsdeklarationen. 4 produkter hade mindre fett och en hade exakt så mycket som angivits.
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-11, 12:21   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
50% mer är för mycket, men att det bara är genomsnittssiffror där skillnaden mot det faktiska värdet i just en enskild produkt kan variera med tvåsiffriga procentsiffor är välkänt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-11, 12:55   #3
Nitrometan
Mjäll & SL
 
Nitrometans avatar
 
Reg.datum: Mar 2003
Ort: Karlskrona
Inlägg: 30 459


Man kan inte lita på nån!

Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
50% mer är för mycket, men att det bara är genomsnittssiffror där skillnaden mot det faktiska värdet i just en enskild produkt kan variera med tvåsiffriga procentsiffor är välkänt.
"tvåsiffriga procentsiffor"?? 10-99% skillnad?

Stackars oss.

Ny analys på gång.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=759992
__________________
bobubobobelolenonitotroroboberortot

För klén för Frälsningsarmén.

TK Trossö
Nitrometan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-12, 07:30   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Vem har sagt att fettanalyser är enkelt. Det är stora skillnader mellan olika analysmetoder på samma prov

När man sedan funnit en metod som fungerar på ett livsmedel betyder inte det att metoden fungerar på ett annat livsmedel

Är man nörd så får man läsa hela rapporten för att kontrollera HUR analysen gjordes och vilka referensmaterial som användes ( prov med känd fetthalt ).
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-12, 07:33   #5
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Är man nörd så får man läsa hela rapporten för att kontrollera HUR analysen gjordes och vilka referensmaterial som användes ( prov med känd fetthalt ).
Vilket du kan göra här:

http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=111944
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-12, 12:43   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-12, 13:16   #7
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?
Jag förstår inte alla termer riktigt. Framgår det ingenstans på sida 5-6 så nämner dom det nog inte i detalj tyvärr.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-17, 17:39   #8
Yankeee
Registered User
 
Yankeees avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 25 295
Uppenbarligen kan man det.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=761865

Riktigt idiotiskt av slv att gå ut i media utan några egentliga skäl. Lite får man väl ändå tänka efter? Om man får fram ett resultat som skiljer sig så pass mycket som slv's gjorde kan man inte ala gråsousse ringa aftonbladet direkt och grina. Kanske ska man istället se över sina tester och gå igenom allt mer noggrant. Dessutom bjöd Göteborgs kex in slv för att kontrollera tillverkningen och hur mycket av varje ingrediens som var i.

Detta upprör mig.
Yankeee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-17, 18:32   #9
Acquiescence
Registered User
 
Acquiescences avatar
 
Reg.datum: Sep 2007
Inlägg: 163
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Men jag hittar inte vilken analysmetod de använt för totalmängden fett. Står det någonstans ?
Jadå [s6 under "Calculations and control of nutrient values"]

Citat:
Fatty acids (g) were calculated from analytical results given in percent with the algorithm “Conversion factor * total fat(g) * percentage fatty acid/100”. The conversion factor is the estimated content of fatty acids of the total fat content in different types of foods. For mixed foods, the conversion factor for the main fat source was used. In this project the factor for “Fats and oils, coconut fat excluded” (=0,956) was used for all products.
samt analyserades fettsyrorna med gaskromatografi (gas liquid chromatography)
Acquiescence är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-17, 18:40   #10
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Men den texten berättar inte vilken metod som används för att bestämma total fat content .


I Yankees länk framkommer dock att SBR använts för att bestämma fetthalten i kexen. Där står också att tillverkaren modifierat metoden en aning för att passa till kex.







Nu har jag aldrig kört SBR på kex Min erfarenhet är att SBR passar bättre till kött och kör man SBR på stärkelserika livsmedel så blir det mesta knäck
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-17, 18:49   #11
Yankeee
Registered User
 
Yankeees avatar
 
Reg.datum: Nov 2003
Inlägg: 25 295
Vilken metod man än har använt och även om slv har rätt så är det helt åt skogen att gå ut i media innan man har allt helt klart för sig.
Yankeee är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-18, 12:47   #12
Acquiescence
Registered User
 
Acquiescences avatar
 
Reg.datum: Sep 2007
Inlägg: 163
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
total fat content .
Nu är jag med. Metoden var NMKL 131.
Acquiescence är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-18, 18:58   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Ja, SBR. Betyder sur hydrolys och extraktion med dietyleter/petroliumeter.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-18, 19:02   #14
Acquiescence
Registered User
 
Acquiescences avatar
 
Reg.datum: Sep 2007
Inlägg: 163
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Ja, SBR
Ja, men tyckte de är av extra vikt att påpeka att de utförde metoden NMKL 131 och kexindustrin använder modifierad NMKL, även skillnaderna är små. (Nu när Göteborgskex utfört egen undesrökning som totalsågat Livsmedelsverkets analyser)
Acquiescence är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-18, 19:16   #15
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Min erfarenhet är att SBR passar bättre till kött och kör man SBR på stärkelserika livsmedel så blir det mesta knäck

Det går att få till metoden...men jag skulle prova någon annan metod först
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 16:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)