Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2008-04-11, 23:51   #1
Otto P
Registered User
 
Otto Ps avatar
 
Reg.datum: Sep 2006
Ort: Linköping
Inlägg: 267
Transfett ökar risk för bröstcancer.

http://www.corren.se/archive/2008/4/...ba2ux8s3hm.xml
Otto P är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2008-04-12, 06:51   #2
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
The authors assessed the association between serum phospholipid fatty acids as biomarkers of fatty acid intake and breast cancer risk among women in the E3N Study (1989–2002), the French component of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. During an average of 7 years of follow-up, 363 cases of incident invasive breast cancer were documented among 19,934 women who, at baseline (1995–1998), had completed a diet history questionnaire and provided serum samples. Controls were randomly matched to cases by age, menopausal status at blood collection, fasting status at blood collection, date, and collection center. Serum phospholipid fatty acid composition was assessed by gas chromatography. Adjusted odds ratios for risk of breast cancer with increasing levels of fatty acids were calculated using conditional logistic regression. An increased risk of breast cancer was associated with increasing levels of the trans-monounsaturated fatty acids palmitoleic acid and elaidic acid (highest quintile vs. lowest: odds ratio = 1.75, 95% confidence interval: 1.08, 2.83; p-trend = 0.018). cis-Monounsaturated fatty acids were unrelated to breast cancer risk. A high serum level of trans-monounsaturated fatty acids, presumably reflecting a high intake of industrially processed foods, is probably one factor contributing to increased risk of invasive breast cancer in women.
http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/full/kwn069v1

Association between Serum trans-Monounsaturated Fatty Acids and Breast Cancer Risk in the E3N-EPIC Study. Am. J. Epidemiol. April 4, 2008


Angående just transfetter har Livsmedelsverket alldeles nyligen presenterat en rapport om halterna ett abtal undersökta livsmedel och funnit att väldigt få innehåller halter som överstiger den som i Danmark är förbjuden. Det gäller dessutom mat som kakor, godis, micromat o.s.v. D.v.s. den typen av mat man i vilket fall bör ligga lågt på om man vill äta hälsosamt.

Rapporten:
http://www.slv.se/upload/dokument/ny...ite_080408.pdf

Livsmedelsverkets kommentar:
http://www.slv.se/templates/SLV_News...epslanguage=SV

I övrigt fick man ju dessa resultat "på köpet":
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=111921

Senast redigerad av Eddie Vedder den 2008-04-12 klockan 07:17.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)