Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-09-18, 06:20   #1
sälmannen
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 148
Vilken skillnad är det på omega-3 i linfröolja och i fiskolja?

Efter att ha blivit övertygat om att omega-3 är typiskt bra tänkte jag bli bättre på att inta det. Käkar idag fet fisk runt 3 gånger i veckan så jag tänkte komplettera med någonting.

Min fråga är då hur stor skillnad det är på omega-3 som kommer från linfröolja och omega-3 som kommer från fiskolja (typ kapslar eller dylikt). Har man till exempel svårare att ta upp omega-3 från naturriket? Behöver man inta mer linfröolja än respektive fiskolja?

Denna tråd: http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...hlight=omega-3 antyder att linfröolja innehåller mindre av godsakerna i omega-3, men jag hittar ingen mer utförlig information. Någon som kan sprida lite ljus på detta?
sälmannen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 06:27   #2
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Linolja är ca 55 % linolensyra som kroppen därefter ombildar till EPA och DHA. Det är EPA och DHA som har effekt.
Det är kroppens förmåga att bilda EPA och DHA från linolensyran som diskuteras.


Du klarar dig säkert bra på fet fisk 3 ggr i veckan. Titta istället över ifall du äter onödigt mycket Omega-6 i form av margarin och annan vegetabilisk olja. Det är lättare att sänka där eftersom det är onödigt att äta för mycket fleromättat fett.

Därefter kan du, om du vill, komplettera med lite fiskolja de andra dagarna.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 06:34   #3
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Den tråden säger nog det mesta ja. Vegetabilier innehåler omega-3 av formen alfa-linolensyra, dom fettsyrorna som tillskrivs dom flesta positiva hälsoeffekterna är EPA och DHA. Till dessa måste alfa-linolensyran omvandlas vilket sker ganska ineffektivt, i fisk och andra animalier finns det redan i den formen.

Så linfröolja är bra, inte tu tal om det, men är man inte vegetarian är det nog klokt att låta linfröoljan vara ett komplement och sedan äta fet fisk ett par gånger i veckan. Det lär täcka ens omega-3 behov gott och väl.


EDIT: Jag är extremt långsam
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 08:21   #4
Knabb
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 534
Jag har sett uppgifter på att vår förmåga att omvandla kortkedjig omega 3 från växtriket till den mer långkedjiga omega 3 ligger på ,02-1% vilket inte är vidare bra, kvinnor lär vara något bättre än män. Men vegitarianer verkar i vilket fall som helst överleva bra, de lever längre en genomsnittet
Knabb är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 08:35   #5
Turbonisse
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2006
Ort: Stockholm/Norrtan
Inlägg: 557
Kommentera gärna mitt matupplägg.

---
Turbonisse är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 12:32   #6
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Äter du fet fisk 3 ggr/vecka behöver du inte komplettera med någonting.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 16:23   #7
sälmannen
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2007
Inlägg: 148
Tack för bra svar!

Citat:
Ursprungligen postat av machine gun Visa inlägg
Äter du fet fisk 3 ggr/vecka behöver du inte komplettera med någonting.
Vad baserar du det på? Jag har svårt att hitta entydiga rekommendationer på hur mycket man bör inta. Men det är väl, vad jag förstår, hyfsat beroende av hur mycket omega-6 man får i sig.
sälmannen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-18, 19:52   #8
machine gun
Triatleten
 
machine guns avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
Citat:
Ursprungligen postat av sälmannen Visa inlägg
Vad baserar du det på? Jag har svårt att hitta entydiga rekommendationer på hur mycket man bör inta. Men det är väl, vad jag förstår, hyfsat beroende av hur mycket omega-6 man får i sig.

Jag baserar det på de allmänna kostrekommendationerna som säger att man bör äta fisk 2-3 ggr/vecka.

1 energiprocent (E %) omega-3 brukar anges som ett riktvärde.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne

It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
machine gun är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-19, 18:39   #9
Sinclear
Registered User
 
Reg.datum: Sep 2007
Ort: Stockholm
Inlägg: 37
Aldrig fisk?

Om man som jag (på grund av smakpreferens) aldrig äter fisk, hur mycket Omega 3 bör man komplettera med då?

Vad blir effekterna av att man inte äter Omega 3? Jag har nog inte fått i mig så mycket hittills i mitt liv kan jag tänka mig..
Sinclear är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-19, 19:41   #10
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Då kanske det är dax att börja gilla fisk. Lax i ugn på saltbädd är inte fel. Stek strömming är gott det med.

Ta 1 % som machine gun skriver. På 3 000 kcal blir det 30 kcal eller 4 g Omega-3. Eftersom fiskolja innehåller ca 30 % Omega-3 så blir det drygt 12 g fiskolja.

En burk makrill i tomatså ger dig ca 1.5 g Omega-3 vilket är minimum av Omega-3.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-19, 20:22   #11
tomccc
Kärlek
 
tomcccs avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 354
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Då kanske det är dax att börja gilla fisk. Lax i ugn på saltbädd är inte fel. Stek strömming är gott det med.

Ta 1 % som machine gun skriver. På 3 000 kcal blir det 30 kcal eller 4 g Omega-3. Eftersom fiskolja innehåller ca 30 % Omega-3 så blir det drygt 12 g fiskolja.

En burk makrill i tomatså ger dig ca 1.5 g Omega-3 vilket är minimum av Omega-3.
På min omega-3 burk står det att rekommenderad dos är 2 tabletter dagligen (totalt 0,6g dha/epa) och att man inte ska överskrida den rekommenderade dosen. Hur går det ihop?
tomccc är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-19, 20:24   #12
Timme
Mr BodyPump.
 
Timmes avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Oskarshamn
Inlägg: 18 028
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Då kanske det är dax att börja gilla fisk. Lax i ugn på saltbädd är inte fel. Stek strömming är gott det med.

Ta 1 % som machine gun skriver. På 3 000 kcal blir det 30 kcal eller 4 g Omega-3. Eftersom fiskolja innehåller ca 30 % Omega-3 så blir det drygt 12 g fiskolja.

En burk makrill i tomatså ger dig ca 1.5 g Omega-3 vilket är minimum av Omega-3.
Den enda fisk jag äter är fiskpinannar
__________________
Instagram
Journal
C4L
Citat:
Ursprungligen postat av Krampus Visa inlägg
High Carb, High Fat, High Five.
Timme är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-19, 20:34   #13
Timme
Mr BodyPump.
 
Timmes avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Ort: Oskarshamn
Inlägg: 18 028
Fast makrill och tonfisk är vansinnigt gott.....
__________________
Instagram
Journal
C4L
Citat:
Ursprungligen postat av Krampus Visa inlägg
High Carb, High Fat, High Five.
Timme är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-20, 06:07   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Citat:
Ursprungligen postat av tomccc Visa inlägg
På min omega-3 burk står det att rekommenderad dos är 2 tabletter dagligen (totalt 0,6g dha/epa) och att man inte ska överskrida den rekommenderade dosen. Hur går det ihop?

Betyder bara att tillverkaren eller den svenska importören får göra en tydligare märkning på burken. Rekomenderar tillverkaren 0.6 g så är det 0.6 g Omega-3 för just den produkten och för de personer eller tillfällen som produkten är tänkt för.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-09-20, 06:16   #15
tomccc
Kärlek
 
tomcccs avatar
 
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 354
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Betyder bara att tillverkaren eller den svenska importören får göra en tydligare märkning på burken. Rekomenderar tillverkaren 0.6 g så är det 0.6 g Omega-3 för just den produkten och för de personer eller tillfällen som produkten är tänkt för.
Så i princip förutsätter tillverkaren att konsumenten redan äter en del fisk vid sidan av?
tomccc är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 05:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)