2013-01-08, 17:25
|
#31
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Citat:
Ursprungligen postat av mallis
Men när man kokar bönor/linser försvinner ju massa protein, plus att det är kaloririkt??
|
1. Nej?
2. Ja (det beror väl i och för sig på vad man jämför med)? Man kan ju äta något andra anledningar än att det är det mest kalorisnåla livsmedlet.
|
|
|
2013-01-08, 17:30
|
#32
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2003
Ort: north of sweden
Inlägg: 2 566
|
intressant, är lite fundersam om alla bönor, linser och sånt producerar gaser? är ju lite känt att ärtsoppa gör en gasig tex
|
|
|
2013-01-08, 17:51
|
#33
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
|
Citat:
Ursprungligen postat av Rickard
Hur tänkte du nu?
|
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
1. Nej?
2. Ja (det beror väl i och för sig på vad man jämför med)? Man kan ju äta något andra anledningar än att det är det mest kalorisnåla livsmedlet.
|
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
|
|
|
2013-01-08, 18:10
|
#34
|
Längtar till jul.
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
|
Citat:
Ursprungligen postat av mallis
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
|
Nej det gör det inte.
|
|
|
2013-01-08, 18:10
|
#35
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Citat:
Ursprungligen postat av mallis
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
|
Månen finns inte tyvärr. Googla.
https://www.google.se/search?q=there...ient=firefox-a
Du har fel.
|
|
|
2013-01-08, 18:12
|
#36
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
|
Citat:
Ursprungligen postat av StarkaUlf
Nej det gör det inte.
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
|
Så ni påstår att det är lika mycket protein kvar efter det har kokats upp?? Herregud alltså...
|
|
|
2013-01-08, 18:12
|
#37
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
|
Självklart.
|
|
|
2013-01-08, 18:13
|
#38
|
Banned User
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
|
Citat:
Ursprungligen postat av mallis
Men när man kokar bönor/linser försvinner ju massa protein, plus att det är kaloririkt??
|
vart försvinner det?
sant att det blir ett litet skumlager på vattnet när man kokar dem, men du kan ju googla näringsvärdet på torkade respektive kokade bönor av samma slag. Notera vatteninnehållet. Korrigera för att kokade bönor har lägre proteinHALT per vikt eftersom de suger åt sig vatten, och du kan enkelt räkna ut hur mycket protein som bönan har "förlorat".
ja vi vet att du är lite rädd för kalorier  Men det beror ju på vad man jämför med och vad det är för kalorier. 400 kcal från godis är ju knappast likvärdiga 400 kcal från baljväxter med avseende på hälsa.
|
|
|
2013-01-08, 18:15
|
#39
|
Banned User
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
|
Citat:
Ursprungligen postat av mallis
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
|
som jag skrev, sant att 100g kokade bönor innehåller mindre gram protein än 100g torkade eftersom under kokningen så suger sig bönan åt sig vatten..
jämför med kokad vs. torkad pasta.
|
|
|
2013-01-08, 18:15
|
#40
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
|
Citat:
Ursprungligen postat av mr ruhl
intressant, är lite fundersam om alla bönor, linser och sånt producerar gaser? är ju lite känt att ärtsoppa gör en gasig tex
|
Ja i början, magen vänjer sig efter vecka.
|
|
|
2013-01-08, 18:18
|
#41
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 7 397
|
Följande hjälper för att bli få mindre gaser av baljväxter. Men annars tar det bara 1-2 veckor innan man hanterar bönmängden. Att försöka äta baljväxter varje dag gör att problemet försvinner helt, dessutom är det opti.
1) Blötlägg 24h i kylskåp
2) Skölj baljväxterna i hett vatten
3) Koka 2/3 av koktiden i buljong
4) Byt vatten, koka klart dem
|
|
|
2013-01-08, 18:19
|
#42
|
Banned User
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
|
Citat:
Ursprungligen postat av Morty
Följande hjälper för att bli få mindre gaser av baljväxter. Men annars tar det bara 1-2 veckor innan man hanterar bönmängden. Att försöka äta baljväxter varje dag gör att problemet försvinner helt, dessutom är det opti.
1) Blötlägg 24h i kylskåp
2) Skölj baljväxterna i hett vatten
3) Koka 2/3 av koktiden i buljong
4) Byt vatten, koka klart dem
|
det brukar stå på påsarna att man kan minska problem med gasbildning genom att man byter vatten efter ca halva koktiden
|
|
|
2013-01-08, 20:28
|
#43
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
|
Citat:
Ursprungligen postat av YTS
58g gula ärtor (torrvikt) till 115g havregryn alt. kross.
Blötlägg 580 g gula ärtor i 24h i kylen, ta nytt vatten och koka dem i 45 minuter utan salt i en 3 liters gryta. Häll av vattnet och väg in ärtorna, dela i 10 och väg upp på 1l fyspåsar, glöm inte att lägga till 2 g för påsen.
När du sedan kokar tar du 5 dl vatten 2 krm salt en påse ärtor, samt 115 g havre samt lite russin.
|
Clinical cooking by YTS!
|
|
|
2013-01-09, 10:00
|
#44
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
I samtliga recept jag har sett så ska man inte ha i saltet från början när man kokar bönorna så jag skulle snarare koka dem i vatten och sedan byta ut det mot buljong eller vatten.
Det viktigaste är nog däremot att man inte överdriver mängden och att man inte börjar tvärt med större mängden. Låt magen vänja sig och håll koll på det totala fiberintaget.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2013-01-09, 18:51
|
#45
|
Banned User
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
|
Citat:
Ursprungligen postat av NNIF
som jag skrev, sant att 100g kokade bönor innehåller mindre gram protein än 100g torkade eftersom under kokningen så suger sig bönan åt sig vatten..
jämför med kokad vs. torkad pasta.
|
fattar men ändå inte, är det vattnet som väger då eller?
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:17.
|
    
|