Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2013-01-08, 17:25   #31
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Citat:
Ursprungligen postat av mallis Visa inlägg
Men när man kokar bönor/linser försvinner ju massa protein, plus att det är kaloririkt??
1. Nej?
2. Ja (det beror väl i och för sig på vad man jämför med)? Man kan ju äta något andra anledningar än att det är det mest kalorisnåla livsmedlet.
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 17:30   #32
mr ruhl
Registered User
 
mr ruhls avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: north of sweden
Inlägg: 2 566
intressant, är lite fundersam om alla bönor, linser och sånt producerar gaser? är ju lite känt att ärtsoppa gör en gasig tex
__________________
everybody wants to be a bodybuilder, but no one wants to lift those heavy ass weights

min journal: http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=113927
mr ruhl är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 17:51   #33
mallis
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
Citat:
Ursprungligen postat av Rickard Visa inlägg
Hur tänkte du nu?
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia Visa inlägg
1. Nej?
2. Ja (det beror väl i och för sig på vad man jämför med)? Man kan ju äta något andra anledningar än att det är det mest kalorisnåla livsmedlet.
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
mallis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:10   #34
StarkaUlf
Längtar till jul.
 
StarkaUlfs avatar
 
Reg.datum: Nov 2008
Inlägg: 9 910
Citat:
Ursprungligen postat av mallis Visa inlägg
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
Nej det gör det inte.
StarkaUlf är uppkopplad nu   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:10   #35
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Citat:
Ursprungligen postat av mallis Visa inlägg
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
Månen finns inte tyvärr. Googla.

https://www.google.se/search?q=there...ient=firefox-a

Du har fel.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:12   #36
mallis
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
Citat:
Ursprungligen postat av StarkaUlf Visa inlägg
Nej det gör det inte.
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Månen finns inte tyvärr. Googla.

https://www.google.se/search?q=there...ient=firefox-a

Du har fel.
Så ni påstår att det är lika mycket protein kvar efter det har kokats upp?? Herregud alltså...
mallis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:12   #37
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Självklart.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:13   #38
NNIF
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
Citat:
Ursprungligen postat av mallis Visa inlägg
Men när man kokar bönor/linser försvinner ju massa protein, plus att det är kaloririkt??
vart försvinner det?

sant att det blir ett litet skumlager på vattnet när man kokar dem, men du kan ju googla näringsvärdet på torkade respektive kokade bönor av samma slag. Notera vatteninnehållet. Korrigera för att kokade bönor har lägre proteinHALT per vikt eftersom de suger åt sig vatten, och du kan enkelt räkna ut hur mycket protein som bönan har "förlorat".

ja vi vet att du är lite rädd för kalorier Men det beror ju på vad man jämför med och vad det är för kalorier. 400 kcal från godis är ju knappast likvärdiga 400 kcal från baljväxter med avseende på hälsa.
NNIF är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:15   #39
NNIF
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
Citat:
Ursprungligen postat av mallis Visa inlägg
Jo hälften av proteinet försvinner tyvärr. Googla.
som jag skrev, sant att 100g kokade bönor innehåller mindre gram protein än 100g torkade eftersom under kokningen så suger sig bönan åt sig vatten..

jämför med kokad vs. torkad pasta.
NNIF är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:15   #40
Perramja
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2011
Inlägg: 320
Citat:
Ursprungligen postat av mr ruhl Visa inlägg
intressant, är lite fundersam om alla bönor, linser och sånt producerar gaser? är ju lite känt att ärtsoppa gör en gasig tex
Ja i början, magen vänjer sig efter vecka.
Perramja är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:18   #41
Morty
Registered User
 
Mortys avatar
 
Reg.datum: Aug 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 7 397
Följande hjälper för att bli få mindre gaser av baljväxter. Men annars tar det bara 1-2 veckor innan man hanterar bönmängden. Att försöka äta baljväxter varje dag gör att problemet försvinner helt, dessutom är det opti.

1) Blötlägg 24h i kylskåp
2) Skölj baljväxterna i hett vatten
3) Koka 2/3 av koktiden i buljong
4) Byt vatten, koka klart dem
__________________
Fysioterapeut, triathlet och coach i uthållighetsidrott. Ironman PB: 9:28.
Uthållighetsträning
Uthållighetscoaching
Bilder ur min vardag
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
LCHF är för tjockisar som inte vill träna.
Morty är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 18:19   #42
NNIF
Banned User
 
Reg.datum: Sep 2012
Inlägg: 2 908
Citat:
Ursprungligen postat av Morty Visa inlägg
Följande hjälper för att bli få mindre gaser av baljväxter. Men annars tar det bara 1-2 veckor innan man hanterar bönmängden. Att försöka äta baljväxter varje dag gör att problemet försvinner helt, dessutom är det opti.

1) Blötlägg 24h i kylskåp
2) Skölj baljväxterna i hett vatten
3) Koka 2/3 av koktiden i buljong
4) Byt vatten, koka klart dem
det brukar stå på påsarna att man kan minska problem med gasbildning genom att man byter vatten efter ca halva koktiden
NNIF är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-08, 20:28   #43
maqan
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 1 179
Citat:
Ursprungligen postat av YTS Visa inlägg
58g gula ärtor (torrvikt) till 115g havregryn alt. kross.

Blötlägg 580 g gula ärtor i 24h i kylen, ta nytt vatten och koka dem i 45 minuter utan salt i en 3 liters gryta. Häll av vattnet och väg in ärtorna, dela i 10 och väg upp på 1l fyspåsar, glöm inte att lägga till 2 g för påsen.

När du sedan kokar tar du 5 dl vatten 2 krm salt en påse ärtor, samt 115 g havre samt lite russin.
Clinical cooking by YTS!
maqan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-09, 10:00   #44
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
I samtliga recept jag har sett så ska man inte ha i saltet från början när man kokar bönorna så jag skulle snarare koka dem i vatten och sedan byta ut det mot buljong eller vatten.
Det viktigaste är nog däremot att man inte överdriver mängden och att man inte börjar tvärt med större mängden. Låt magen vänja sig och håll koll på det totala fiberintaget.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2013-01-09, 18:51   #45
mallis
Banned User
 
Reg.datum: Dec 2012
Inlägg: 284
Citat:
Ursprungligen postat av NNIF Visa inlägg
som jag skrev, sant att 100g kokade bönor innehåller mindre gram protein än 100g torkade eftersom under kokningen så suger sig bönan åt sig vatten..

jämför med kokad vs. torkad pasta.
fattar men ändå inte, är det vattnet som väger då eller?
mallis är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 17:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)