Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

 
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Prev Föregående inlägg   Nästa inlägg Next
Gammal 2014-10-02, 09:03   #1
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Påverkan på blodsocker, insulin och GLP-1 av aspartam och sukralos

Ingen påverkan på insulin av sukralos eller aspartam. Ingen påverkan på blodsocker av aspartam, men en viss sänkning av sukralos. Uppreglerande påverkan på GLP-1 av sukralos. GLP-1 är ett inkretinhormon med påverkan på glukagon och insulin i samband med födointag.

Citat:
Background/objective:

Artificial sweeteners were thought to be metabolically inactive, but after demonstrating that the gustatory mechanism was also localized in the small intestine, suspicions about the metabolic effects of artificial sweeteners have emerged. The objective of this study was to determine the effect of artificial sweeteners (aspartame and sucralose) on blood glucose, insulin, c-peptide and glucagon-like peptide-1 (GLP-1) levels.

Subjects/methods:

Eight newly diagnosed drug-naive type 2 diabetic patients (mean age 51.5±9.2 years; F/M: 4/4) and eight healthy subjects (mean age 45.0±4.1 years; F/M: 4/4) underwent 75 g oral glucose tolerance test (OGTT). During OGTT, glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were measured at 15- min intervals for 120 min. The OGTTs were performed at three settings on different days, where subjects were given 72 mg of aspartame and 24 mg of sucralose in 200 ml of water or 200 ml of water alone 15 min before OGTT in a single-blinded randomized order.

Results:

In healthy subjects, the total area under the curve (AUC) of glucose was statistically significantly lower in the sucralose setting than in the water setting (P=0.002). There was no difference between the aspartame setting and the water setting (P=0.53). Total AUC of insulin and c-peptide was similar in aspartame, sucralose and water settings. Total AUC of GLP-1 was significantly higher in the sucralose setting than in the water setting (P=0.04). Total AUC values of glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were not statistically different in three settings in type 2 diabetic patients.

Conclusions:

Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in newly diagnosed type 2 diabetic patients.
Eur J Clin Nutr. 2014 Oct 1. Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in patients with type 2 diabetes.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v...n2014208a.html
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


 


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)