2010-01-07, 14:44
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 33
|
enzymer och protein = Aminosyror
http://www.youtube.com/watch?v=ae-dlHOmwk4
Kollade precis på denna kille och tycker att det han säger verkar rätt så vettigt. Hur mycket sanning ligger det i det han säger?
Har ingen aning om hur mkt enzymer ett äpple har men enzymer är ju uppbyggda av aminosyror, och det är ju aminosyrorna man är ute efter och inte enbart "Protein". Då borde man ju få i sig rätt mkt aminosyror genom grönsaker och frukt också?
Han säger även att enzymerna förstörs när man kokar och steriliserar det man ska studera, men aminosyrorna borde ju ändå finnas kvar i tex äpplet fast det är kokat?
Om man inte räknar med alla enzymer som finns i det man studerar borde ju maten, rimligtvis, innehålla mycket mer aminosyror än vad man har kommit fram till?
|
|
|
2010-01-07, 14:49
|
#2
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Enzymer ÄR protein (med katalytisk förmåga). Samma sak.
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-01-07, 14:49
|
#3
|
Vrickad & älskvard
Reg.datum: Oct 2008
Ort: Nära 2:ans ändhållplats söderut
Inlägg: 21 094
|
__________________
Träning! | jwzrd: Efter det där inlägget får du ligga med mig mikaelj!
Scratch89: Du verkar tro att vi alla blir lite hårda i byxan av att dränka oss i sockerlösning. | stevebc: 85 kg extra i dips? Nu är du skäggstark på riktigt! Karlos: Ditt sista marklyft var något av det coolaste jag sett i styrkelyftsväg live. | camilla: du är en extrem teoretiker och totalt känslokall.
|
|
|
2010-01-07, 14:51
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2007
Ort: i höghuset
Inlägg: 101
|
Enzymer är proteiner (äggviteämnen) som fungerar som katalysatorer. De sätter igång en kemisk reaktion i kroppen, eller påskyndar den. Som katalysatorer förändras de ej själva av den kemiska reaktionen. Varje enzym har en specifik funktion och kroppen behöver olika enzymer också för att neutralisera de fria radikaler som uppstår i ämnesomsättningen.
|
|
|
2010-01-07, 15:13
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 33
|
Citat:
Ursprungligen postat av Micke-s
Enzymer är proteiner (äggviteämnen) som fungerar som katalysatorer. De sätter igång en kemisk reaktion i kroppen, eller påskyndar den. Som katalysatorer förändras de ej själva av den kemiska reaktionen. Varje enzym har en specifik funktion och kroppen behöver olika enzymer också för att neutralisera de fria radikaler som uppstår i ämnesomsättningen.
|
Jag vet vad enzymer är och vad dom gör. Men som han på filmer säger så innehåller ju inte ett äpple mkt protein men innehåller dock mycket enzymer. Men när man räknar ut hur mkt protein en produkt innehåller, räknar man enzymerna som ett slags protein då?
|
|
|
2010-01-07, 15:16
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av The Ross Sisters
Jag vet vad enzymer är och vad dom gör. Men som han på filmer säger så innehåller ju inte ett äpple mkt protein men innehåller dock mycket enzymer. Men när man räknar ut hur mkt protein en produkt innehåller, räknar man enzymerna som ett slags protein då?
|
Din film kan vara underhållande en stund. Ta den inte på mer allvar än så.
|
|
|
2010-01-07, 15:56
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 33
|
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder
Din film kan vara underhållande en stund. Ta den inte på mer allvar än så.
|
Okej, då vet jag!
Har du någon förklaring?
|
|
|
2010-01-07, 17:02
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2009
Inlägg: 402
|
+1 på vad Eddie sa. Killen i filmen är inte så smart.
|
|
|
2010-01-07, 17:03
|
#9
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 906
|
Förklaringen är att han blandar ihop äpplen (hah!) och päron.
Ja, det finns mycket enzymer i ett äpple, men mycket enzymer behöver inte betyda att det är många gram protein. Själva grejen med enzymer är att de är väldigt effektiva eftersom de finns kvar efter reaktionen. Mycket enzymer i det här fallet handlar om kanske ett halvt gram per äpple, om ens det.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2010-01-07, 17:40
|
#10
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av The Ross Sisters
Jag vet vad enzymer är och vad dom gör. Men som han på filmer säger så innehåller ju inte ett äpple mkt protein men innehåller dock mycket enzymer. Men när man räknar ut hur mkt protein en produkt innehåller, räknar man enzymerna som ett slags protein då?
|
Enzymer är som sagt proteiner, så innehåller det mycket enzymer så innehåller det mycket proteiner.
Proteiner är långa kedjor av aminosyror. Beroende på i vilken ordning aminosyrorna sitter så viker sig kedjan på ett visst sett, vilket ger proteinet sina egenskaper. Vissa proteiner viker sig så att vissa funktionella grupper på vissa av dess aminosyror ligger på ett sådan sätt i det tredimensionella rummet att de kan katalysera kemiska reaktioner på saker som kommer i dess närhet. Dessa kallas enzymer, men det är fortfarande en sorts protein.
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-01-07, 17:48
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: May 2005
Ort: Inte Hässleholm
Inlägg: 14 376
|
Men de flesta dietära enzymer förändrar sin struktur då de kommer ner i magsäcken pga miljön där (ph bl a) och tappar därmed sin funktion som enzym?
Eller har jag fel där? Kan man få i sig enzymer som kosttillskott (t ex laktas) och förvänta sig tåla större mängder mjölk?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Kroppen gillar - tyvärr - tråkiga saker som balans, måtta och lagom.
|
C4L
|
|
|
2010-01-07, 17:52
|
#12
|
Registred User
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 1 081
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Men de flesta dietära enzymer förändrar sin struktur då de kommer ner i magsäcken pga miljön där (ph bl a) och tappar därmed sin funktion som enzym?
Eller har jag fel där? Kan man få i sig enzymer som kosttillskott (t ex laktas) och förvänta sig tåla större mängder mjölk?
|
Men nu handlade det väl om enzym som näringsämne och inte som katalysator i mag- och tarmkanalen?
Fast jag har för mig att man faktiskt kan ta laktaspiller om man är laktosintolerant. Annars kan man ju försöka injicera rakt in tarmen...
__________________
The young are simply too dumb to live, the old are weak and unclean
The ones in the middle, they also must die - their ways are obtuse and obscene
|
|
|
2010-01-07, 18:07
|
#13
|
Klädsamt knubbig
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Strömmensberg, Göteborg
Inlägg: 19 906
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Men de flesta dietära enzymer förändrar sin struktur då de kommer ner i magsäcken pga miljön där (ph bl a) och tappar därmed sin funktion som enzym?
Eller har jag fel där? Kan man få i sig enzymer som kosttillskott (t ex laktas) och förvänta sig tåla större mängder mjölk?
|
Vissa enzymer gillar den sura miljön, vissa inte. Oavsett så kommer liknande enzymer att finnas i tarmen sen och blir producerade av våra körtelorgan.
__________________
Leg. fysioterapeut.
Skribent på Styrkelabbet
|
|
|
2010-01-07, 18:53
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 3 696
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Men de flesta dietära enzymer förändrar sin struktur då de kommer ner i magsäcken pga miljön där (ph bl a) och tappar därmed sin funktion som enzym?
Eller har jag fel där? Kan man få i sig enzymer som kosttillskott (t ex laktas) och förvänta sig tåla större mängder mjölk?
|
Deaktivering/denaturering av enzymer kan vara reversibel eller irreversibel. Det beror på enzymet och vad som fått det att denatureras. Hydrolys av proteiner medelst syra (som i magsäcken) skiljer sig från värmedenaturering som oftast är irreversibel.
En intressant studie på vad som sker med proteiner i syralösning i värmebehandlat och ickevärmehandlat skick:
HYDROLYSIS AND INACTIVATION BY ACID
BY JOHN H. NORTHROP
http://jgp.rupress.org/cgi/reprint/16/1/33.pdf
|
|
|
2010-01-08, 13:29
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 380
|
Jag tyckte den här kommentaren var vettig och det kan väl stämma det han säger - Man kan bygga en "fit kropp" med amino men vill man komma till gorilla-stadiet så krävs det mer protein:
I have a BS in biology, and more than 5 years extra research. I know all about enzymes, amino acids, etc. There is truth to what he is saying. You can build nice muscle without eating a lot of protein, while eating amino acids (SPINACH!!). The ones who have a problem with this guy only view muscle building as massive body building. This info is good for getting a calvin klein body.
For huge muscle, extra protein will help provide the extra amino acids you need to help you look like a gorilla.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:51.
|
    
|