Nedan info från
http://school.chem.umu.se/Experiment/124
Lösningar
Vad kan man då göra för att förhindra eller minska effekten av lökens framfart? Det finns flera lösningar och några är mer vetenskapliga än andra - pröva själva!
1.
Värmer man löken innan man hackar den kommer enzymerna att denaturera, ingen syn-propanethial-S-oxid kommer att bildas.
2.
Fryser man löken kommer enzymerna att denaturera, ingen syn-propanethial-S-oxid kommer att bildas.
3.
Låt ångorna transporteras bort med hjälp av vinden om du har möjlighet att hacka vid ett öppet fönster eller varför inte en fläkt. [3]
4.
Använd en vass kniv gärna med hålad egg vilket krossar färre celler vilket ger upphov till mindre mängd ånga med syn-propanethial-S-oxid bildas.
5.
En annan lösning är att försöka undvika de ångor som bildas av löken, t ex hacka under ett slutet kärl eller under rinnande vatten. Syn-propanethial-S-oxiden söker sig till vattnet och hydrolyserar.
6.
Andas genom munnen när du skalar lök! Vill man se lite hårdare ut kan man använda sig av tandpetare i mungipan vilket också ger samma resultat! Ett ytterliggare alternativ är att sätta en bit ost mellan läpparna vilket också ska hjälpa - sägs det (2.Litteratur)! Det verkar som om syn-propanethial-S-oxiden reagerar med saliven i munnen istället för med tårvätskan - du får i alla fall mindre mängd tårar.
7.
Använd något som skärmar dig från ångan tex glasögon eller tom skyddsglasögon.