Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2014-10-02, 09:03   #1
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 419
Påverkan på blodsocker, insulin och GLP-1 av aspartam och sukralos

Ingen påverkan på insulin av sukralos eller aspartam. Ingen påverkan på blodsocker av aspartam, men en viss sänkning av sukralos. Uppreglerande påverkan på GLP-1 av sukralos. GLP-1 är ett inkretinhormon med påverkan på glukagon och insulin i samband med födointag.

Citat:
Background/objective:

Artificial sweeteners were thought to be metabolically inactive, but after demonstrating that the gustatory mechanism was also localized in the small intestine, suspicions about the metabolic effects of artificial sweeteners have emerged. The objective of this study was to determine the effect of artificial sweeteners (aspartame and sucralose) on blood glucose, insulin, c-peptide and glucagon-like peptide-1 (GLP-1) levels.

Subjects/methods:

Eight newly diagnosed drug-naive type 2 diabetic patients (mean age 51.5±9.2 years; F/M: 4/4) and eight healthy subjects (mean age 45.0±4.1 years; F/M: 4/4) underwent 75 g oral glucose tolerance test (OGTT). During OGTT, glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were measured at 15- min intervals for 120 min. The OGTTs were performed at three settings on different days, where subjects were given 72 mg of aspartame and 24 mg of sucralose in 200 ml of water or 200 ml of water alone 15 min before OGTT in a single-blinded randomized order.

Results:

In healthy subjects, the total area under the curve (AUC) of glucose was statistically significantly lower in the sucralose setting than in the water setting (P=0.002). There was no difference between the aspartame setting and the water setting (P=0.53). Total AUC of insulin and c-peptide was similar in aspartame, sucralose and water settings. Total AUC of GLP-1 was significantly higher in the sucralose setting than in the water setting (P=0.04). Total AUC values of glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were not statistically different in three settings in type 2 diabetic patients.

Conclusions:

Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in newly diagnosed type 2 diabetic patients.
Eur J Clin Nutr. 2014 Oct 1. Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in patients with type 2 diabetes.

http://www.nature.com/ejcn/journal/v...n2014208a.html
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-02, 21:07   #2
F Ultra
Registered User
 
F Ultras avatar
 
Reg.datum: Dec 2013
Ort: Kållered
Inlägg: 1 035
Så troligen var det så att de i förra studien som hade sämre insulinrespons och konsumerade mycket lightprodukter gjorde det pga sin sämre insulinrespons (dvs de var överviktiga) och inte att de fick sämre insulinrespons pga sin light-konsumption som det basunerades ut i media.
F Ultra är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-02, 22:27   #3
RobinEH
Registered User
 
RobinEHs avatar
 
Reg.datum: Dec 2012
Ort: Göteborg
Inlägg: 568
Citat:
Ursprungligen postat av F Ultra Visa inlägg
Så troligen var det så att de i förra studien som hade sämre insulinrespons och konsumerade mycket lightprodukter gjorde det pga sin sämre insulinrespons (dvs de var överviktiga) och inte att de fick sämre insulinrespons pga sin light-konsumption som det basunerades ut i media.
Vilken studie syftar du till? Gäller det studien där det talades om sötningsmedel och bakterieflora så förstår jag inte din konklusion.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Thy Butcher Visa inlägg
...För jag har studerat Kemi och Biokemi i ett par åt nu så jag vet vad det är jag snackar om...
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
...Allt du skrivit i den här tråden är felaktigt, så du kanske inte koncentrade dig så noga på lektionerna?...
RobinEH är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-02, 22:50   #4
mattilainen
Registered User
 
mattilainens avatar
 
Reg.datum: May 2007
Ort: Uddevalla
Inlägg: 5 493
Tackar för detta!
__________________
Knäböj: 160 kg
Bänkpress: 127.5 kg
Marklyft: 195
Journal - Gym och Brasiliansk Ju-Jutsu
mattilainen är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-03, 08:02   #5
Elfsberg
Registered User
 
Elfsbergs avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 1 590
Den handlade väl om möss?
__________________
Bästa journalen på kolo
Elfsberg är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-03, 19:29   #6
j0nisch
Registered User
 
j0nischs avatar
 
Reg.datum: Jun 2012
Ort: Båstad
Inlägg: 451
Motsäger detta alltså att lightprodukter i sig leder till diabetes? Och som ovan nämnt: hur är det med bakteriefloran? Denna studie har inte berört det alls?
__________________
Läs min journal: Styrketräning med hjälp av Jim Wendler!

Nuvarande stats Mål till
Bänkpress:135, 2x130/ - Knäböj: 4x200/ - Marklyft: 210, 4x200/ - Militärpress: 4RM 90kg /
j0nisch är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2014-10-03, 19:49   #7
F Ultra
Registered User
 
F Ultras avatar
 
Reg.datum: Dec 2013
Ort: Kållered
Inlägg: 1 035
Citat:
Ursprungligen postat av RobinEH Visa inlägg
Vilken studie syftar du till? Gäller det studien där det talades om sötningsmedel och bakterieflora så förstår jag inte din konklusion.
Ja det är den, eftersom denna studien hänvisar till den dessutom. Och varför förstår du inte min konklusion? I den studien:

Citat:
Den första studien var en tvärsnittsstudie på personer vars data man redan hade insamlad där man undersökte korrelationen mellan att äta mycket sötningsmedel och sämre blodsockerkontroll. Totalt inkluderade man knappt 400 personer och man fann att personerna som använde mycket sötningsmedel hade annan tarmflora och sämre glukoskontroll.
Är det så svårt att tro att de personerna där som hade sämre glukoskontroll konsumerade just lightprodukter för att de ansåg sig ha problem med övervikt och att det alltså är denna övervikten (eller rättare sagt deras kost i övrigt) som gav den sämre glukoskontrollen och inte lightprodukterna isig, speciellt som man i denna nya studie inte kunde finna ett samband mellan just aspartam och glukoskontroll.
F Ultra är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)