Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2016-10-03, 14:01   #1
Dezzo
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2014
Inlägg: 10
Varför mindre socker i laktosfri mjölk?

Har sökt runt men inte hittat något svar på varför den laktosfria mjölken innehåller mindre mängd kolhydrater(socker). Skiljer ju drygt 2 gram per dl vilket är en betydande skillnad. Är det pga spjälkning av laktaset? Upphettningen?

Tacksam för svar
Dezzo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 14:20   #2
rbn
Registered User
 
rbns avatar
 
Reg.datum: Aug 2005
Ort: Stockholm
Inlägg: 339
För att laktos är just sockret i mjölken, vilket är det du minskar/tar bort när du gör den laktosfri, därav mindre kolhydrater.

Alternativt tillsätter man laktas, eller bådadera.
rbn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 14:50   #3
Beemel
Oh gravity, thou art a heartless bitch
 
Beemels avatar
 
Reg.datum: May 2006
Ort: Hemma hos mig.
Inlägg: 7 119
Laktos även kallat mjölksocker.
__________________
_____________________________________________
Beemels journal
Beemelversusgravity på Instagram
Beemel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 19:38   #4
Dezzo
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2014
Inlägg: 10
Jo jag vet, jag undrade bara varför det är mindre socker totalt. Laktosen omvandlas ju bara till enkla sockerarter, det gör ju inte att halten socker blir mindre. Står bara att man har lagt till laktasenzym och hettat upp mjölken vilket då skulle ge samma mängd socker. Hittade dock på Arlas sida att sockret filtreras bort för att smaken skulle bli för söt annars, så jag har fått mitt svar.
Dezzo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 19:43   #5
Wzup2u
Scarpa the chef
 
Wzup2us avatar
 
Reg.datum: Aug 2012
Ort: Godismonstret
Inlägg: 3 129
Citat:
Ursprungligen postat av Dezzo Visa inlägg
Jo jag vet, jag undrade bara varför det är mindre socker totalt. Laktosen omvandlas ju bara till enkla sockerarter, det gör ju inte att halten socker blir mindre. Står bara att man har lagt till laktasenzym och hettat upp mjölken vilket då skulle ge samma mängd socker. Hittade dock på Arlas sida att sockret filtreras bort för att smaken skulle bli för söt annars, så jag har fått mitt svar.
Mmm.. jag minns när de första laktosfria mjölkarna kom till handeln.

De var riktigt söta och smakade inte alls som de gör idag, dock har jag inget emot söt mjölk ...

Men det är stor skillnad på smak om man jämför.
__________________
Att slösa livet på såkallad optimat är slöshet när det finns en helhet.
Scarpa 4 president!
http://oi62.tinypic.com/1ovaee.jpg
Wzup2u är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 20:25   #6
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
I låglaktosmjölk har de bara tillsatt laktas (enzymet som bryter ner laktos) och därför har de samma mängd kolhydrater och smakar också sötare än vanlig mjölk. I laktosfri mjölk så har de flesta, mig veterligen, filtrerat bort laktos och sedan tillsatt enzym och därför har de lägre laktoshalt och smakar mer som mjölk. Valio var enligt dem själva först med den tekniken (Finland har bland de högsta andelarna laktosintoleranta i världen.) och eftersom t ex Arla använde sig av Valios patent så tror jag inte Valio hade fel.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 20:29   #7
Wzup2u
Scarpa the chef
 
Wzup2us avatar
 
Reg.datum: Aug 2012
Ort: Godismonstret
Inlägg: 3 129
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
I låglaktosmjölk har de bara tillsatt laktas (enzymet som bryter ner laktos) och därför har de samma mängd kolhydrater och smakar också sötare än vanlig mjölk. I laktosfri mjölk så har de flesta, mig veterligen, filtrerat bort laktos och sedan tillsatt enzym och därför har de lägre laktoshalt och smakar mer som mjölk. Valio var enligt dem själva först med den tekniken (Finland har bland de högsta andelarna laktosintoleranta i världen.) och eftersom t ex Arla använde sig av Valios patent så tror jag inte Valio hade fel.
Yes true låglaktos var det som kom först...

Minns även när valio kom och jisses vad man fick betala dyrt för mjölken i början.....
__________________
Att slösa livet på såkallad optimat är slöshet när det finns en helhet.
Scarpa 4 president!
http://oi62.tinypic.com/1ovaee.jpg
Wzup2u är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2016-10-03, 23:52   #8
Arbeider
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2016
Inlägg: 38
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi Visa inlägg
I låglaktosmjölk har de bara tillsatt laktas (enzymet som bryter ner laktos) och därför har de samma mängd kolhydrater och smakar också sötare än vanlig mjölk. I laktosfri mjölk så har de flesta, mig veterligen, filtrerat bort laktos och sedan tillsatt enzym och därför har de lägre laktoshalt och smakar mer som mjölk. Valio var enligt dem själva först med den tekniken (Finland har bland de högsta andelarna laktosintoleranta i världen.) och eftersom t ex Arla använde sig av Valios patent så tror jag inte Valio hade fel.
Verkligen inte. Laktosintoleransen är ju nästan hundraprocentig utanför Europa och områden där befolkningen är till majoriteten av Europeisk härkomst(framförallt nord- och centraleuropeisk). I Finland är cirka 15% laktosintoleranta vilket är mycket jämfört med t ex Sverige men fortfarande väldigt lite globalt sett.
Arbeider är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:11.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)