![]() |
Varför mindre socker i laktosfri mjölk?
Har sökt runt men inte hittat något svar på varför den laktosfria mjölken innehåller mindre mängd kolhydrater(socker). Skiljer ju drygt 2 gram per dl vilket är en betydande skillnad. Är det pga spjälkning av laktaset? Upphettningen?
Tacksam för svar |
För att laktos är just sockret i mjölken, vilket är det du minskar/tar bort när du gör den laktosfri, därav mindre kolhydrater.
Alternativt tillsätter man laktas, eller bådadera. |
Laktos även kallat mjölksocker.
|
Jo jag vet, jag undrade bara varför det är mindre socker totalt. Laktosen omvandlas ju bara till enkla sockerarter, det gör ju inte att halten socker blir mindre. Står bara att man har lagt till laktasenzym och hettat upp mjölken vilket då skulle ge samma mängd socker. Hittade dock på Arlas sida att sockret filtreras bort för att smaken skulle bli för söt annars, så jag har fått mitt svar.
|
Citat:
De var riktigt söta och smakade inte alls som de gör idag, dock har jag inget emot söt mjölk :)... Men det är stor skillnad på smak om man jämför. |
I låglaktosmjölk har de bara tillsatt laktas (enzymet som bryter ner laktos) och därför har de samma mängd kolhydrater och smakar också sötare än vanlig mjölk. I laktosfri mjölk så har de flesta, mig veterligen, filtrerat bort laktos och sedan tillsatt enzym och därför har de lägre laktoshalt och smakar mer som mjölk. Valio var enligt dem själva först med den tekniken (Finland har bland de högsta andelarna laktosintoleranta i världen.) och eftersom t ex Arla använde sig av Valios patent så tror jag inte Valio hade fel.
|
Citat:
Minns även när valio kom och jisses vad man fick betala dyrt för mjölken i början..... |
Citat:
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 02:13. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)