2016-08-25, 09:16
|
#1
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Frukt och grönsaker påverkar inte cancerrisken rött kött innebär
Citat:
Background:
High red meat consumption is associated with a shorter survival and higher risk of cardiovascular disease (CVD), cancer, and all-cause mortality. Fruit and vegetable (FV) consumption is associated with a longer survival and lower mortality risk. Whether high FV consumption can counterbalance the negative impact of high red meat consumption is unknown.
Objective:
We evaluated 2 large prospective cohorts of Swedish men and women (the Swedish Mammography Cohort and the Cohort of Swedish Men) to determine whether the association between red meat consumption and the risk of all-cause, CVD, and cancer-specific mortality differs across amounts of FV intake.
Design: The study population included 74,645 Swedish men and women. Red meat and FV consumption were assessed through a self-administered questionnaire. We estimated HRs of all-cause, CVD, and cancer mortality according to quintiles of total red meat consumption. We next investigated possible interactions between red meat and FV consumption and evaluated the dose-response associations at low, medium, and high FV intake.
Results:
Compared with participants in the lowest quintile of total red meat consumption, those in the highest quintile had a 21% increased risk of all-cause mortality (HR: 1.21; 95% CI: 1.13, 1.29), a 29% increased risk of CVD mortality (HR: 1.29; 95% CI: 1.14, 1.46), and no increase in the risk of cancer mortality (HR: 1.00; 95% CI: 0.88, 1.43). Results were remarkably similar across amounts of FV consumption, and no interaction between red meat and FV consumption was detected.
Conclusion:
High intakes of red meat were associated with a higher risk of all-cause and CVD mortality. The increased risks were consistently observed in participants with low, medium, and high FV consumption.
|
High red meat intake and all-cause cardiovascular and cancer mortality: is the risk modified by fruit and vegetable intake? Am J Clin Nutr August 24, 2016.
http://ajcn.nutrition.org/content/ea....full.pdf+html
|
|
|
2016-08-25, 10:14
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2007
Ort: Uppsala
Inlägg: 7 397
|
vegancrewet be like
|
|
|
2016-08-25, 11:03
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
No increase in cancer risk och ökning av CVD står det väl...eller missar jag ngt?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2016-08-25, 11:06
|
#4
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Det gör du nog, för så står det inte.
|
|
|
2016-08-25, 11:19
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
"High intakes of red meat were associated with a higher risk of all-cause and CVD mortality"
Står vad jag kan se i results att cancer inte skiljde mellan högt och lågt intag av rött kött, frukt och grönt hjälpte inte något öht men det sågs heller ingen ökning av cancer utan ökningen var för hjärt och kärlsjukdomar och andra dödsorsaker kopplat till högt intag av rött kött.
Ser faktiskt inte vad som jag skulle missuppfattat, förklara gärna.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2016-08-25, 11:39
|
#6
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Ingen har ens misstänkt att grönsaker skulle öka cancerrisken. Det intressanta är att man kanske inte kan minska den ökade risken för cancer som ett högt köttintag innebär med att äta mycket frukt och grönsaker i stället.
|
|
|
2016-08-25, 11:51
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Ingen har ens misstänkt att grönsaker skulle öka cancerrisken. Det intressanta är att man kanske inte kan minska den ökade risken för cancer som ett högt köttintag innebär med att äta mycket frukt och grönsaker i stället.
|
Nej där är jag med dig 100%, jag förstår bara inte hur du får ut ökad cancerrisk för rött kött ur studien.
"Compared with participants in the lowest quintile of total red meat consumption, those in the highest quintile had a 21% increased risk of all-cause mortality ....a 29% increased risk of CVD mortality ... and no increase in the risk of cancer mortality."
No increase in cancer mortality för de i den högsta rött kött konsumptionsgruppen. Här avser man ju inte Frukt och grönt, det kommer i nästa stycke:
"Results were remarkably similar across amounts of FV consumption, and no interaction between red meat and FV consumption was detected."
Frukt och grönt påverkade inte öht åt något håll för dödlighet, alls.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2016-08-25, 11:53
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
|
Det är känt sedan länge, dokumenterat i ett stort antal studier, och WHO har officiellt klassat rött kött som en känd cancerogen.
|
|
|
2016-08-25, 11:59
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det är känt sedan länge, dokumenterat i ett stort antal studier, och WHO har officiellt klassat rött kött som en känd cancerogen.
|
Vilket denna studie tycks lite omärkt säga emot, rött kött är väl iofs senast jag såg det klassat som en trolig cancerogen och processat kött som en känd.
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
"7. Red meat was classified as Group 2A, probably carcinogenic to humans. What does this mean exactly?
In the case of red meat, the classification is based on limited evidence from epidemiological studies showing positive associations between eating red meat and developing colorectal cancer as well as strong mechanistic evidence.
Limited evidence means that a positive association has been observed between exposure to the agent and cancer but that other explanations for the observations (technically termed chance, bias, or confounding) could not be ruled out."
Processat kött är det WHO klassat som en känd cancerogen.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2016-08-25, 13:42
|
#10
|
Three apples high and rising
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 1 901
|
Grönsaker minskar alltså inte en risk som inte existerar?
|
|
|
2016-08-25, 14:17
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2002
Ort: Vault 13
Inlägg: 11 123
|
Citat:
Ursprungligen postat av Wain
Grönsaker minskar alltså inte en risk som inte existerar?
|
Minskade ju inte risken för hjärt och kärl eller övrig dödlighet heller iofs. Funkar alltså inte att kompensera.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Yes
Utöver det bör du endast gå värdigt men bestämt.
|
|
|
|
2016-08-25, 14:35
|
#12
|
Three apples high and rising
Reg.datum: Jan 2003
Inlägg: 1 901
|
Citat:
Ursprungligen postat av Grahn
Minskade ju inte risken för hjärt och kärl eller övrig dödlighet heller iofs. Funkar alltså inte att kompensera.
|
Svårt att uttala sig om då studien ev. har någon form av metodologiskt fel då den inte ser den ökade cancerrisken associerad till rött kött. Eller så har de rätt och rött kött ger inte någon ökad cancerrisk. Grubs rubrik är iaf en övertolkning.
|
|
|
2016-08-25, 20:11
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2011
Inlägg: 625
|
Jävligt intressant!!
|
|
|
2016-08-25, 22:42
|
#15
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2016
Inlägg: 123
|
Citat:
Ursprungligen postat av Wain
Svårt att uttala sig om då studien ev. har någon form av metodologiskt fel då den inte ser den ökade cancerrisken associerad till rött kött. Eller så har de rätt och rött kött ger inte någon ökad cancerrisk. Grubs rubrik är iaf en övertolkning.
|
Jag ser inte precis några metodologiska fel när jag läser igenom fullängdaren. De har helt enkelt inte sett något sådant samband. Men nu bygger man ju inte sin världsbild på enstaka studier utan får göra en sammanvägning av flera olika studier.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:39.
|
    
|