Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2010-10-08, 11:21   #1
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Kall tillredd mat = Lägre GI?

Jag har hört att t.ex. kall (tillredd) potatis har ett väldigt mycket lägre GI än varm sådan. Stämmer detta? Om så är fallet tycker man ju att maten snabbt ändå når 37 grader när den befinner sig i matsäcken, oavsett om den är 8 eller 50 grader varm.

Någon som kan klargöra om det stämmer att t.ex. kall potatis har ett mycket lägre GI än varm? Om så är fallet är det ju rätt intressant för både tränande och diabetiker...
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 11:25   #2
a-johansson
Registered User
 
a-johanssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 56
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=55639
Sökmotorn är din vän.
a-johansson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 11:27   #3
1911
Registered User
 
1911s avatar
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 678
Sökmotorn är snarare min ovän...
1911 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 11:45   #4
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av 1911 Visa inlägg
Någon som kan klargöra om det stämmer att t.ex. kall potatis har ett mycket lägre GI än varm? Om så är fallet är det ju rätt intressant för både tränande och diabetiker...
Det stämmer och det är allmänt känt. Så diabetiker vet nog om det. Hur pass nödvändig kunskapen är i praktiken för den som tränar är en annan femma. Och är man diabetiker är nog snaare lågt kolhydratintag i sig viktigare än smådetaljer för att sänka GI.

Mindre glukosbelastning från 150 gram nykokt potatis än från 100 gram fullkornspasta.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 11:59   #5
a-johansson
Registered User
 
a-johanssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 56
Citat:
Ursprungligen postat av 1911 Visa inlägg
Sökmotorn är snarare min ovän...
I vilket fall så är GL mer applicerbart än bara GI som en faktor i hur/vad man ska äta. Jämför potatis och pasta.
a-johansson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 16:59   #6
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
En diabetiker äter en viss mängd kolhydrat. Här spelar faktiskt GI stor roll.

Jag upplever själv att återuppvärmt ris och pasta ger långsammare blodsockersvar. Enda anledningen att inte äta återuppvärmd potatis är smaken.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 17:05   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Man kan äta den kall; kall potatis passar i många rätter (liksom kall pasta); det är ju nedkylningen som sänker GI:t, inte uppvärmningen.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 17:49   #8
a-johansson
Registered User
 
a-johanssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 56
Jag syftade på folk i allmänhet, inte diabetiker.
a-johansson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 18:14   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Citat:
Ursprungligen postat av a-johansson Visa inlägg
Jag syftade på folk i allmänhet, inte diabetiker.
Men mindre GL betyder bara färre kalorier. Inte så kul ifall man vill få ut lite energi.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 20:23   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Men mindre GL betyder bara färre kalorier.
Nej för de ersätts med annat.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-08, 20:32   #11
a-johansson
Registered User
 
a-johanssons avatar
 
Reg.datum: Apr 2008
Inlägg: 56
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Men mindre GL betyder bara färre kalorier. Inte så kul ifall man vill få ut lite energi.
Så kolhydrat är den enda källan man kan få energi iform av kCal ifrån? Hade hellre ersatt dem med en större mängd protein, än hög E% kolhydrat.
a-johansson är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-09, 05:53   #12
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 853
Citat:
Ursprungligen postat av a-johansson Visa inlägg
Så kolhydrat är den enda källan man kan få energi iform av kCal ifrån? Hade hellre ersatt dem med en större mängd protein, än hög E% kolhydrat.
1. När det gäller pris och miljö kommer alltid stärkelseprodukter att vara billigare och snällare. Onödigt att ge hönan eller grisen majs och korn när vi kan äta det själva. Speciellt som kväveläkaget från oss och djuruppfödningen blir större.

2. Insulinpåslaget blir, vad jag vet, samma från protien och kolhydrat. När vi bör hålla ned insulinpåslaget m a p typ 2 diabetes.

3. Ja. Insulinpåslaget och blodsockret blir mindre med LCHF. Frågan är snarast VAR kommer brytpunkyten. I en sammansatt måltid kommer fettet att sänka insulinkänsligheten många timmar efteråt.
Jag tror att en blandad kost fungerar bättre. Kedjorna till bojorna blir lite längre, när vi kan välja från fler olika livsmedel.

4. Ser ingen fördel att ersätta näringslösa kolhydrater med näringslöst fett. Finns inte många spännande ämnen lösta i fettet från mjölk, talg och ister.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-09, 07:38   #13
Seb74
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
Pytteliten hijack....korrelerar GI med IGF-1?
Har fått för mig det är "snabb mat", vassle o annat, som ger IGF-1, men kanske det endast har med protte att göra och inte kolisar?
Seb74 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-09, 08:29   #14
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av Seb74 Visa inlägg
Pytteliten hijack....korrelerar GI med IGF-1?
Har fått för mig det är "snabb mat", vassle o annat, som ger IGF-1, men kanske det endast har med protte att göra och inte kolisar?
Vassle frisätter massor av insulin men inte IGF-1.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2010-10-09, 08:50   #15
Seb74
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 319
Citat:
Ursprungligen postat av Eddie Vedder Visa inlägg
Vassle frisätter massor av insulin men inte IGF-1.
Aha, det är complicated....för mjölk frisätter väl massor?
Bra vassle är safe då
Seb74 är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 05:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)