Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-11-11, 09:49   #1
gf_
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 89
Lägre GI när man äter maten kall?

Har en knasig kollega som äter sin lunchlåda kall varenda dag. Han säger att GI går upp om han värmer maten i micron. Sen säger han att det förbrukas mer energi om han äter maten kall för att då är kroppen tvungen att värma upp maten före den kan bryta ner den. Kan det stämma? Eller är han helt ?
/gf
gf_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 09:51   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Stärkelserika kolhydratkällors GI sjunker vid nedkylning, då det bildas resistent stärkelse. Potatis sjunker från runt 85 till 35, t ex.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 09:53   #3
gf_
Registered User
 
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 89
Men höjs GI sen när han värmer maten?
gf_ är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 09:56   #4
IATOAON
Registered User
 
IATOAONs avatar
 
Reg.datum: Jun 2003
Ort: Malmö, Sweden
Inlägg: 71
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.

Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
__________________
/IATOAON
www.danielnordstrom.se
IATOAON är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 09:56   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Citat:
Ursprungligen postat av gf_
Men höjs GI sen när han värmer maten?
Nej, inte signifikant.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 10:58   #6
TylerDurden84
Registered User
 
TylerDurden84s avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
Gäller detta om man har potatisen i kylen eller måste den frysas ner för att GI:t ska sjunka så lågt? För potatis som varit fryst kan lika gärna kastas enligt mig... vämjelig smak...
TylerDurden84 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 11:03   #7
Pepz
Uggla
 
Pepzs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Inlägg: 12 076
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Gäller detta om man har potatisen i kylen eller måste den frysas ner för att GI:t ska sjunka så lågt? För potatis som varit fryst kan lika gärna kastas enligt mig... vämjelig smak...

nedkylning i kylskåp..
__________________
Don´t gör it
It´s not värt it
Pepz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 11:10   #8
TylerDurden84
Registered User
 
TylerDurden84s avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
Å fan... nån som vet hur det ligger till med pasta och gött mos?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)


<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
TylerDurden84 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 11:14   #9
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 423
Det gäller alla stärkelserika livsmedel på samma sätt, men några exakta värden finns inte uppsatta. GI på ett enskilt livsmedel är oviktigt i vilket fall som helst.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-11, 11:45   #10
TylerDurden84
Registered User
 
TylerDurden84s avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Det gäller alla stärkelserika livsmedel på samma sätt, men några exakta värden finns inte uppsatta. GI på ett enskilt livsmedel är oviktigt i vilket fall som helst.
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)


<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
TylerDurden84 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-12, 02:16   #11
BBr
@','
 
BBrs avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 202
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?


Ja, iaf hemlagad mos. Pulvermos vet jag inte. Men potatis med tillsatt smör eller lagad med fet mjölk sänker ju GI:et något automatiskt..

Man vinner inte heller något på att äta potatisen kall. Har man kylt ned potatisen en gång så kan man återigen värma den . återuppvärmningen har inget med saken att göra, det är själva nedkylnignen som är faktorn i det hela
BBr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-12, 02:44   #12
Lalla
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Borås, Sweden
Inlägg: 556
Citat:
Ursprungligen postat av IATOAON
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.

Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
Så ofantligt sant!
Helt riktigt!!!

Så många som är helt inne på fel saker!
Lalla är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-12, 08:07   #13
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 854
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Okej. Då borde det enligt mina avancerade kalkylationer även gälla potatismos eftersom det till stor del är gjort av potatis!?

Visst gäller det också potatismos som kyls ned. Det bildas en viss del resistent stärkelse. Nackdelen är att GI redan från början är mycket högt så potatismosen är fortfarande relativt snabb, bara lite långsammare.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2005-11-12 klockan 08:12.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-12, 13:51   #14
TylerDurden84
Registered User
 
TylerDurden84s avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
Citat:
Ursprungligen postat av IATOAON
Det är fan häpnadsväckande vad mycket skit folk orkar lägga energi på.

Hade de lagt den energin på att lyfta vikten 2 set till eller jogga/gå 500m extra hade resultaten påverkats mycket mer än vad petitesser som matens GI gör.
Citat:
Ursprungligen postat av Lalla
Så ofantligt sant!
Helt riktigt!!!

Så många som är helt inne på fel saker!

Är det inte det som forumet är till för? Att diskutera kost, både i stort och i detalj? Annars hade det räckt att lästa Grubs deffguide så kunde man skippa småsnacket sen
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)


<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
TylerDurden84 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-11-12, 22:55   #15
Lalla
Registered User
 
Reg.datum: Nov 2001
Ort: Borås, Sweden
Inlägg: 556
Citat:
Ursprungligen postat av TylerDurden84
Är det inte det som forumet är till för? Att diskutera kost, både i stort och i detalj? Annars hade det räckt att lästa Grubs deffguide så kunde man skippa småsnacket sen
Jo visst är det så. Annars skulle vi inte ha något Kollo. Men jag tycker att det generellt kanske fokuseras på för mycket detaljer för att sedan missa helheten...
bara mina personliga observationer och tankar.
Lalla är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 06:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)