Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2009-10-07, 09:01   #1
dreammama
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 2
Post Swedish: Kreativ matlagning, Kajsa Warg anno 2005

För ett tag sedan köpte jag en påse sojabönor. Enligt påsen ska de blötläggas 4-6 timmar, men andra källor menar att de kan gärna ligga i blöt ett dygn. Sedan ska de kokas 1.5-2 timmar efter blötläggning.

På påsen fanns det bl.a. ett recept på sojaburgare, där det skulle ingå morot, lök, jordnötter, ägg, sesamfrö, brödsmulor m.m. De kokta bönorna skulle mosas, men jag visste inte vad jag skulle mosa med, så jag lät blanda i dem hela, liksom jordnötterna som skulle malas. Det hela blev knappast burgarkonsistens, mer en variant av "hash brown" eller något sånt. Jag stekte och frös in.

Igår provade jag igen, men istället för morötter kokade jag lite röda linser. Jag har en matberedare, som jag tänkte skulle kunna fungera för att finfördela de kokta bönorna. Först provade jag i mixerdelen, men det blev nästan stopp och jag undrar om skärbladet var så där krökt innan... Sedan monterade jag kniven i själva beredardelen, och det gick bättre att mala sojabönorna till nästan smet. Jag gjorde samma med linserna, och fick en slags smet som jag kunde forma till burgare och steka. Dock höll de inte ihop så bra (det gör det nästan aldrig när jag lagar mat) så det blev en slags stekt bönfärs, inte helt olik falafel.

Jag hade också köpt ett paket billig (trodde jag, i själva verket kostar det lika mycket överallt) brödmix. Jag saknar f.n. brödformar, men tänkte att det borde gå att göra i en ugnsfast form. Jag blandade mix och lite för mycket vatten till en kladdig smet som trots att den fick jäsa i totalt nästan 1.5 timme inte hände så mycket med. Jag hade den i ugnen i 50 minuter, och gjorde misstaget att sätta in den som om det vore en gratäng, dvs med gräddbar yta uppåt. Resultatet blev ett "bröd" som bestod av halvt gräddad deg inuti och en halvt förkolnad yta ovanpå. Förmodligen ska man ha en brödform uppochnervänd på en plåt?

Nåja. Jag kastade det mest brända (ungefär hälften) av "brödet" och försökte "eftergrädda" resten i stekpannan. Ja, jag är knäpp. Det blev inte så mycket bättre, men jag sparde det i alla fall.

Idag gjorde jag en lasagne på den bönfärs jag gjorde igår. Istället för lasagneplattor använde jag det halvgräddade brödet jag sparade. Inte heller hade jag några krossade tomater, så det fick bli bara ketchup. Jag tillsatte lite soyasås osv för att få mer färg och vätska. Bechamelsåsen på ost och mjölk blev mest äkta. Faktum är att det blev riktigt lyckat. Det smakade lasagne, fast det var så mycket saker som inte var som de borde. Det degiga, efterstekta brödet var dessutom lättare att äta än att skära i sega lasagneplattor.

Å ena sidan skulle min mamma vara stolt över vad jag tar mig för i köket, men å andra sidan skulle hon knappast vilja provsmaka..




livre recettes cuisine
dreammama är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-07, 10:39   #2
EkarN
Registered User
 
EkarNs avatar
 
Reg.datum: Jan 2008
Ort: Highgarden
Inlägg: 6 702
Det där lät faktiskt ganksa gott. Roligt skrivet också, alltid kul med katastrofer i köket
__________________
"I'm going to sit on my ass until I get ass cancer" - Robbaz

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Helt ren, använder inga kosttillskott annat än sprit varje lördag.
EkarN är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-07, 11:44   #3
Fed up
Hottie!
 
Fed ups avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Malmö
Inlägg: 5 604
Om du vill göra biffar av bönor rekommenderar jag dig att blanda dem med något som binder ihop det hela. Enklast är givetvis att blanda med ägg och nån form av stärkelse typ mjöl eller potatis. Om du av nån anledning vill undvika ägg får du försöka med bara mjöl och nån vätska typ buljong. Lök är även ett måste, ju mer finfördelad desto bättre. Sen är det bara att krydda och köra.

Man kan också äta mixade bönor/linser som de är, bara mixa med olja/vatten/tahini, vitlök, kryddor och lite citronsaft så har du ett gott pålägg eller dipp, eller vad du nu vill ha det till. Det blir alltså hummus, men kan göras på andra bönor/linser än kikärtor.

Fed up är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-07, 11:48   #4
Fed up
Hottie!
 
Fed ups avatar
 
Reg.datum: Feb 2006
Ort: Malmö
Inlägg: 5 604
Och för guds skull, baka INTE med uppochnervänd form! Då rinner det ut, jag lovar dig.

Misstaget du gjorde var antagligen att vätskan du bakade på var för varm/kall så att jästen inte reagerade. Den ska vara fingervarm, MYCKET viktigt. Om degen inte lyft sig så försök jäsa den längre, man kan sätta in hela degen på typ 50 grader i ugnen för att få lite fart på den. Om den ändå inte lyfter sig->släng skiten.

När degen jäst så knådar du den och gör antingen bullar/bröd som du lägger på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Ställer in i ugnen på ca 200 grader. 50 min är väldigt länge i ugnen, inte konstigt det brände.

Läs på förpackningen hur man gör nästa gång, är mitt bästa råd.
Fed up är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-12, 14:37   #5
MyungChul
Registered User
 
MyungChuls avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
Det är ingen fara om du blandar i för kall vätska i din deg. Det tar bara längre tid för den att jäsa. Jag använder iskallt vatten i mina degar och de jäser på bra.
__________________
Salt och Peppar!
MyungChul är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2009-10-28, 20:41   #6
dreammama
Registered User
 
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 2
[QUOTE=dreammama;3913643]För ett tag sedan köpte jag en påse sojabönor. Enligt påsen ska de blötläggas 4-6 timmar, men andra källor menar att de kan gärna ligga i blöt ett dygn. Sedan ska de kokas 1.5-2 timmar efter blötläggning.

På påsen fanns det bl.a. ett recept på sojaburgare, där det skulle ingå morot, lök, jordnötter, ägg, sesamfrö, brödsmulor m.m. De kokta bönorna skulle mosas, men jag visste inte vad jag skulle mosa med, så jag lät blanda i dem hela, liksom jordnötterna som skulle malas. Det hela blev knappast burgarkonsistens, mer en variant av "hash brown" eller något sånt. Jag stekte och frös in.

Igår provade jag igen, men istället för morötter kokade jag lite röda linser. Jag har en matberedare, som jag tänkte skulle kunna fungera för att finfördela de kokta bönorna. Först provade jag i mixerdelen, men det blev nästan stopp och jag undrar om skärbladet var så där krökt innan... Sedan monterade jag kniven i själva beredardelen, och det gick bättre att mala sojabönorna till nästan smet. Jag gjorde samma med linserna, och fick en slags smet som jag kunde forma till burgare och steka. Dock höll de inte ihop så bra (det gör det nästan aldrig när jag lagar mat) så det blev en slags stekt bönfärs, inte helt olik falafel.

Jag hade också köpt ett paket billig (trodde jag, i själva verket kostar det lika mycket överallt) brödmix. Jag saknar f.n. brödformar, men tänkte att det borde gå att göra i en ugnsfast form. Jag blandade mix och lite för mycket vatten till en kladdig smet som trots att den fick jäsa i totalt nästan 1.5 timme inte hände så mycket med. Jag hade den i ugnen i 50 minuter, och gjorde misstaget att sätta in den som om det vore en gratäng, dvs med gräddbar yta uppåt. Resultatet blev ett "bröd" som bestod av halvt gräddad deg inuti och en halvt förkolnad yta ovanpå. Förmodligen ska man ha en brödform uppochnervänd på en plåt?

Nåja. Jag kastade det mest brända (ungefär hälften) av "brödet" och försökte "eftergrädda" resten i stekpannan. Ja, jag är knäpp. Det blev inte så mycket bättre, men jag sparde det i alla fall.

Idag gjorde jag en lasagne på den bönfärs jag gjorde igår. Istället för lasagneplattor använde jag det halvgräddade brödet jag sparade. Inte heller hade jag några krossade tomater, så det fick bli bara ketchup. Jag tillsatte lite soyasås osv för att få mer färg och vätska. Bechamelsåsen på ost och mjölk blev mest äkta. Faktum är att det blev riktigt lyckat. Det smakade lasagne, fast det var så mycket saker som inte var som de borde. Det degiga, efterstekta brödet var dessutom lättare att äta än att skära i sega lasagneplattor.

Å ena sidan skulle min mamma vara stolt över vad jag tar mig för i köket, men å andra sidan skulle hon knappast vilja provsmaka..




livre recettes cuisine
dreammama är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)