Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-08-05, 16:22   #1
Animalistic
Banned
 
Reg.datum: May 2007
Ort: Göteborg, Hisingen
Inlägg: 2 385
Red face baka proteinrikt bröd?

finns det några brödbakare här på Kolo ? jag själv har nyss blivit intresserad av brödbakning men undrar om ni har några käcka recept som man kan prova

nyttiga och/eller proteinrika bröd är det endast jag är ute efter

Tack på förhand
Animalistic är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-05, 17:01   #2
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Dinkelbröd
(1 stort)

Ingredienser:
5 dl vatten
1/2 pkt färsk jäst
1 msk olivolja
2 tsk havssalt (det går bra med vanligt)
12–13 dl dinkelmjöl (spelt)
(stött anis och fänkål om man vill krydda till brödet lite)

1. Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt, eventuella kryddor och mjöl.
2. Arbeta degen smidig. Deg på dinkel kan vara lite kladdigare än vanlig vetedeg. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller en stor form och häll över degen. Plasta in formen ordentligt och sätt in i kylen.*

3. Nästa morgon:** Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen ur kylskåpet, låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms.
4. Pensla brödet med vatten och strö över sesamfrön som garnering.
5. Grädda i cirka 30–40 minuter i nedre delen av ugnen***. Låt svalna under en handduk. Brödet blir ganska platt.

* Hoppa över inplastningen om du planerar att jäsa degen i rumstemperatur och grädda brödet samma dag.
** Det går bra att låta degen jäsa cirka en timme i rumstemperatur också.
*** Använd en sticka för att avgöra om brödet är klart.


Jag älskar det här receptet för man kan göra degen lite snabbt, och hinner man sen inte göra klart just då så skickar man in den i kylen och tar fram och gräddar den när man hinner - t ex på morgonen medan man duschar.

Och så älskar jag att reta grannarna med doften av nybakat bröd på morgonen
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-05, 17:38   #3
Alfred Nobel
De e stekigt! Stek, stek, stek...
 
Reg.datum: May 2007
Inlägg: 3 179
Citat:
Ursprungligen postat av LadyG Visa inlägg
Dinkelbröd
Du har möjligtvis inte näringsvärdet på brödet?
Hur p/k/f/kcal ser ut på 100g?

Jag får automatiskt en bild framför mig och dinkelbröd kan vara det godaste som finns. Det där måste bara provas, tack för förslaget!
Alfred Nobel är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-06, 10:53   #4
LadyG
Fudoshin
 
LadyGs avatar
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 9 594
Sorry, det har jag inte. Men det skulle vara intressant att veta med tanke på att jag bakar brödet ganska ofta.
__________________
The only way of finding the limits of the possible is by going beyond them into the impossible. Arthur C. Clarke
Träningsjournal - Mot Stockholm Ultramarathon 100km
LadyG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-06, 14:10   #5
lectris
Registered User
 
lectriss avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Karlstad
Inlägg: 2 495
Prottelimpan:

2 dl grynblandning
4,5 dl dinkelmjöl
2 dl bake pro (bakproteinpulver)
1/2 dl krossat linfrö
1/2 dl torkad frukt
1 mogen banan
1 dl hackade nötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen muskot
2 nypor flingsalt
2 dl keso
2 dl minimjölk
1 ägg
1 msk olivolja
1 dl vatten

1/2 dl pumpafrön

Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan keso, mjölk, ägg, olivolja, torkad frukt, vatten och banan. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter. Smörj en limpform med lite olivolja och lägg sedan ner degen. Pensla med lite vatten och strö över pumpafrön eller hackad mandel. Grädda brödet längst ner i ugnen i 175 grader i ca 1 1/2 timma.

Hela limpan innehåller:

2980 kcal
168g protein
104g fett
347g kolisar

Skivar man limpan i 15 skivor så blir fördelningen 198kcal, 11g protte, 6g fett och 23g kolisar.
__________________
Mitt i den värmländska skogen.
lectris är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-06, 15:42   #6
nossralj
Registered User
 
nossraljs avatar
 
Reg.datum: Oct 2005
Ort: Köping
Inlägg: 169
Pauluns Brödmix - Det moderna brödet
Näringsvärde per 100 g
Energi 1300 kJ, 310 kcal
Protein 20 g
Kolhydrater 26 g
varav sockerarter 1,5 g
Fett 14 g
varav mättat fett 1,5 g
Kostfiber 3 g
Natrium 0,4 g

Blir två limpor, kostar ca 21 kr. Väldigt gott bröd och enkelt att göra. Ska dock jäsa en bra stund.

http://produkter.pauluns.se/dav/1298969341.pdf

http://produkter.pauluns.se/eway/def...1:5785:1:::0:0
__________________

________________________________

"Ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik"
________________________________
nossralj är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-07, 12:52   #7
Slimfit
Registered User
 
Slimfits avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 410
Någon som sett var man kan köpa de Pauluns brödmixar? Vissa ICA-butiker har ju Pauluns fördigbakade bröd men jag har nog aldrig sett mixarna någonstans.
__________________
-------------------------------
Nam et ipsa scienta potestas est
Slimfit är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-07, 13:28   #8
Kung Bruno
Banned
 
Reg.datum: Aug 2007
Ort: Stockholmstrakten
Inlägg: 369
Citat:
Ursprungligen postat av Slimfit Visa inlägg
Någon som sett var man kan köpa de Pauluns brödmixar? Vissa ICA-butiker har ju Pauluns fördigbakade bröd men jag har nog aldrig sett mixarna någonstans.
I alla Ica/Konsum butiker jag varit i så har det funnits ...
Kung Bruno är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-08-07, 13:44   #9
Slimfit
Registered User
 
Slimfits avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 410
Tack, ska slänga ett getöga bland mixarna nästa gång jag handlar.
__________________
-------------------------------
Nam et ipsa scienta potestas est
Slimfit är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:02.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)