Dinkelbröd
(1 stort)
Ingredienser:
5 dl vatten
1/2 pkt färsk jäst
1 msk olivolja
2 tsk havssalt (det går bra med vanligt)
12–13 dl dinkelmjöl (spelt)
(stött anis och fänkål om man vill krydda till brödet lite)
1. Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt, eventuella kryddor och mjöl.
2. Arbeta degen smidig. Deg på dinkel kan vara lite kladdigare än vanlig vetedeg. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller en stor form och häll över degen. Plasta in formen ordentligt och sätt in i kylen.*
3.
Nästa morgon:** Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen ur kylskåpet, låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms.
4. Pensla brödet med vatten och strö över sesamfrön som garnering.
5. Grädda i cirka 30–40 minuter i nedre delen av ugnen***. Låt svalna under en handduk. Brödet blir ganska platt.
* Hoppa över inplastningen om du planerar att jäsa degen i rumstemperatur och grädda brödet samma dag.
** Det går bra att låta degen jäsa cirka en timme i rumstemperatur också.
*** Använd en sticka för att avgöra om brödet är klart.
Jag älskar det här receptet för man kan göra degen lite snabbt, och hinner man sen inte göra klart just då så skickar man in den i kylen och tar fram och gräddar den när man hinner - t ex på morgonen medan man duschar.
Och så älskar jag att reta grannarna med doften av nybakat bröd på morgonen