2007-07-14, 21:59
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
|
Vin
Det är ju så viktigt med viner på fina krogar. Det ska kombinera maten men hur fungerar det i matlagningen, spelar det någon stor roll vilket vin man har? T.ex om man har ett chardonnay vin eller ett riesling vin till typ fisksås??
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
|
|
|
2007-07-14, 23:12
|
#2
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2004
Ort: Sandhamn
Inlägg: 1 988
|
Det ligger på ungefär samma våglängd. Sen smaksätter du ju "vinerna" ändå med övriga ingredienser och på så sätt är det ju inte samma sak, men ändå så är det det. Och sen när du säger "fisksås", menar du antagligen en vanlig vvs? Ett vanligt matlagninvsvin funkar oftast bra. Men ska du göra riktigt exklusivt så kanske det är värt att slå på med ett riktigt fint vin och massa fina färska grönsaker. Hoppas det klarar upp lite.
|
|
|
2007-07-14, 23:19
|
#3
|
#curl4lajf
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 13 880
|
De flesta riesling och chardonnay passar till fisk, eller ja de flesta vita viner. Sedan beror det på vilka kryddor osv du har i fisken för att veta vilket vin du ska ha.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
Mela, jag gillar dig.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nattljus
Jag älskar henne, så jag vinner 
|
|
|
|
2007-07-14, 23:45
|
#4
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2006
Ort: Oslo, Norge
Inlägg: 152
|
Citat:
Ursprungligen postat av MyungChul
Det ligger på ungefär samma våglängd. Sen smaksätter du ju "vinerna" ändå med övriga ingredienser och på så sätt är det ju inte samma sak, men ändå så är det det. Och sen när du säger "fisksås", menar du antagligen en vanlig vvs? Ett vanligt matlagninvsvin funkar oftast bra. Men ska du göra riktigt exklusivt så kanske det är värt att slå på med ett riktigt fint vin och massa fina färska grönsaker. Hoppas det klarar upp lite.
|
A det klarar upp mycket. Har använt vin mycket i matlagning men aldrig liksom tänkt på vilket vin det är. Fattar att det är beroende på vad det är man kryddar med och då spelar det inte så stor roll men sedan om man ska göra t.ex en rödvinssås så är det kanske lite viktigare eller har jag fattat fel. Eller om det är en riktigt exlusiv maträtt så lite bättre viner.
__________________
En kombination mellan utsökt mat och träning kan ju inte gå fel
|
|
|
2007-07-15, 07:59
|
#5
|
Projektledare
Reg.datum: Mar 2003
Ort: London
Inlägg: 1 353
|
om jag har förstått saken rätt så ska det inte skilja alltför mycket mellan himmel och jord vad gäller matviner, oftast kommer man långt med ett bag-in-box eller nåt enkelt vin och det behöver inte nödvändigtvis vara nåt avancerat. man kan t o m använda gammalt/dåligt vin
men jag vet att vissa restauranger kör sina såser med finare viner, och då står det (såklart) att rödvinsskyn är gjord på t ex amarone osv
|
|
|
2007-07-15, 10:18
|
#6
|
#curl4lajf
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 13 880
|
Citat:
Ursprungligen postat av chidde
om jag har förstått saken rätt så ska det inte skilja alltför mycket mellan himmel och jord vad gäller matviner, oftast kommer man långt med ett bag-in-box eller nåt enkelt vin och det behöver inte nödvändigtvis vara nåt avancerat. man kan t o m använda gammalt/dåligt vin
men jag vet att vissa restauranger kör sina såser med finare viner, och då står det (såklart) att rödvinsskyn är gjord på t ex amarone osv
|
Det är sjukt stor skillnad på rödvin och rödvin. Läskigt stor.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
Mela, jag gillar dig.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nattljus
Jag älskar henne, så jag vinner 
|
|
|
|
2007-07-15, 10:37
|
#7
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
Citat:
Ursprungligen postat av mela
Det är sjukt stor skillnad på rödvin och rödvin. Läskigt stor.
|
för mig gäller det mer när det är att dricka vin
I matlagningen brukar jag inte kosta på mig dyra viner om jag inte har en flaska öppnad som ändå ska användas.
__________________
"Jag gillar inte alls Janssons frestelse."
Santa Claus
|
|
|
2007-07-15, 10:39
|
#8
|
#curl4lajf
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 13 880
|
Citat:
Ursprungligen postat av Cilia
för mig gäller det mer när det är att dricka vin
I matlagningen brukar jag inte kosta på mig dyra viner om jag inte har en flaska öppnad som ändå ska användas.
|
Jag hade inte tagit vilket rödvin som helst till en rödvinssås. Ett alldeles för rökigt vin kan sabba såsen rejält.
Vita viner vet jag inte. Men det borde ju vara skillnad på söta och torra viner, även i maten?
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av ceejay
Mela, jag gillar dig.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Nattljus
Jag älskar henne, så jag vinner 
|
|
|
|
2007-07-15, 10:49
|
#9
|
Kolos egen surtant
Reg.datum: Sep 2003
Ort: (_/_)= small ass, (__/__) = big ass s= smile, S= big smile, g= grin, eg= evil grin, (.)(.) = stiff pez nipples
Inlägg: 20 105
|
när jag menar att jag inte köper dyra viner till matlagning så menar jag samtidigt att jag inte köper något med utmärkande smak heller.
Nu är jag inte så förtjust i rökiga viner så jag har dom aldrig hemma ändå
__________________
"Jag gillar inte alls Janssons frestelse."
Santa Claus
|
|
|
2007-07-15, 13:40
|
#10
|
Projektledare
Reg.datum: Mar 2003
Ort: London
Inlägg: 1 353
|
Citat:
Ursprungligen postat av mela
Det är sjukt stor skillnad på rödvin och rödvin. Läskigt stor.
|
afan?
cilia hann svara före, självklart är det SKILLNAD på rödviner och rödviner
förutsatt att man dricker det som det är, vad jag menade var att det kanske inte spelade så stor roll i matlagningssyfte om man inte är nån vidare finkännare
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:00.
|
    
|