Modedieter kommer och går – evolutionen består. Våran mest populära modediet är den som rekommenderas av Livsmedelsverket. Den har ca 25 år på nacken. Ur ett evolutionärt perspektiv, så är den en extremdiet.
Jag tycker frågan om dieter är uttjatad. Äter man rätt mat så finns det ingen anledning att likna den vid någon diet.
Jag har blivit anklagad för att vara en LCHF’are, dietist-hatare och andra otrevliga saker som är för hemska för att nämnas här. Jag kan bara konstatera att jag är missförstådd.
Jag anser helt enkelt att vi människor ska äta födan vi har utvecklats på. Krångligare än så är det inte.
Jag kommer länka en hel del till tidningsartiklar för läsbarhetens skull, det borde dock vara lätt att hitta studien som ligger till bakgrund med ett enkelt sök, för den som är extra intresserad.
Felaktiga kostråd och förlegat kaloritänkande leder till ohälsa
”Det är inget mindre än 25 års massivt professionellt misslyckande” - Professor Stephan Rössner, om hans kamp mot övervikten och ohälsan i Sverige
Etablissemanget och dess anhängare brukar ofta komma med kontrandet ”Men man följer ju inte alls våra kostråd, det är därför allting har gått så snett!”. Statistik visar dock att vi under lång tid har rört oss mot den fördelning av makronutrienter som rekommenderas, dvs mer kolhydrater och mindre fett.
Enligt SCB åt vi år 2002 51% kolhydrat, 36% fett och 13% protein, vilket är snarlikt det som rekommenderas idag. Ändock så har övervikten skenat i landet – och i hela den västerländska världen. Den logiska slutsatsen är att om våra kostråd vore korrekta så hade vi sett en motsatt effekt. Det har vi inte.
”En undersökning bland europeiska kvinnor visade att de som åt minst fett löpte största risken att bli överviktiga, medan de som åt mest fett löpte minsta risken.”
Anledningen till att våra kostråd inte fungerar är inte helt enkel men en stor bov i dramat är kolhydraterna, eller egentligen bristen på det goda fettet. För att kroppen bättre ska göra kopplingen mellan kaloribehov och hunger krävs det att blodsockret ligger på en stabil och jämn nivå. När man äter stora mängder kolhydrater, särskilt snabba raffinerade sådana, så frigörs det mycket insulin. Plötsligt är blodsockret lågt och då kommer hungern som vi brukar kalla för ”sötsuget”, trots att man har ätit en bastant måltid, och det är en stor förklaring till överätandet. Såna som har provat på LCHF (low-carb high-fat) har märkt att sötsuget försvinner när man plockar bort kolhydraterna. Genom att sänka kolhydraterna, särskilt raffinerade och enkla sådana, kan man på så sätt motverka överätandet och få en energibalans på ett naturligt sätt. Sänker vi kolhydratsintaget, så sänker vi det totala kaloriintaget, det är så pass enkelt! Den här teorin stöds av att
kaloriintaget har ökat i landet i takt med kolhydratskonsumtionen.
Samma koppling görs av läkare som
Christer Enkvist,
Annika Dahlqvist,
Jenny Reimers,
Carl Carlsson,
Ralf Sundberg, den flerfaldigt prisbelönta forskaren
Uffe Ravnskov och miljöforskaren
Gunnar Lindgren.
”I USA har det skett en gradvis minskning av fettintaget från 40 % av energiintaget till 34 %.
Samtidigt har genomsnittliga vikten ökat och andelen med fetma ökat kraftigt.”
En egen teori jag har, som jag inte tycker får någon uppmärksamhet, är den långvariga effekten av att äta mycket kolhydrater. Det är nämligen så att kolhydratrika måltider är i princip alltid större rent volymmässigt än måltider som är låga på kolhydrater. Ofta äter man kolhydrater till magsäcken är full, och det kan sluta med att magsäcken växer, med en ännu större aptit som följd. Den långsiktiga konsekvensen av att ta bort kolhydraterna blir alltså att magsäcken krymper och återfår normal storlek, vilket också motverkar överätandet. Det är något som jag enbart baserar på personliga erfarenheter, och inget som jag har forskat i… en intressant teori är det dock!
”Vi blir inte feta av att äta fet mat. Att tro det är lika dumt som att tro att vi blir gröna av att äta grönsaker.” - Dr. Christer Enkvist
Det allra värsta med dagens kostråd är dock att man rekommenderar industriella matfetter och växtoljor (för mycket Omega 6) istället för en naturprodukt som smör. Att industriella fetter, utan bevis på deras ofarlighet, säljs i butikerna som föda är skam och skandal. När man lanserar fetter som är så pass
annorlunda i struktur än naturliga – och innehåller så många farliga kemikalier – så borde det vara ens skyldighet att först bevisa att det är ofarligt att inta som föda. Det har man inte gjort, och i dag råder det stor enighet om att t.ex. industriella transfetter (även dessa annorlunda i struktur än naturliga) är hälsovådliga. Trots detta finns transfetterna kvar i våra livsmedel… frityroljor, kakor, bröd, listan är lång. Det kommersiella intresset är för starkt, tyvärr.
”… uppträder inte näringsexperterna som marionetter åt livsmedelsindustrin för att fortsätta uppbära anslag och arvoden?” – Dr. Ralf Sundberg
I dagsläget har man bytt ut transfetterna i margariner mot omestrade fetter (transfettet finns dock kvar i andra livsmedel), som det i dagsläget inte finns lika övertygande bevis mot, men enligt
Renaud m fl (1996) så finns det starka misstankar att omestrade fetter bidrar till uppkomsten av blodproppar och försök på råttor visar även otrevliga konsekvenser för lever och hjärna. En
studie på griskultingar, visar även oroande resultat som man ännu inte vet konsekvenserna av. Det är alltså inte helt bevisat, vad jag vet, men misstankarna är så starka att försiktighetsprincipen bör tillämpas! Själv tycker jag att förekomsten av hälsovådliga
kemikalier är avskräckande nog. Visserligen ligger allt inom gränsvärdena, men skiten ska inte finnas i maten överhuvudtaget!
”Kolhydratrestriktionen innebär i praktiken att energiintaget minskar. Även om råden ofta innefattar en "fri" konsumtion av protein- och fettrika livsmedel ökar fett- och proteinintaget måttligt eller inte alls. Andelen fett och protein uttryckt i energiprocent ökar däremot betydligt.” – Dr. Uffe Ravnskov
Dietmetoden som framförallt rekommenderas idag är tallriksmodellen med kalorirestriktion. Man måste äta mindre än vad man gör av med för att bli av med vikt säger man och hänvisar till energilagarna. Enkel matematik, plus och minus, kan man tycka. Det stämmer visserligen, men man har gjort ett allvarligt fel i beräkningen: feta människor trycker inte i sig mat för sakens skull, utan för att de är hungriga. Den logiska slutsatsen är alltså att man istället borde rekommendera mat som håller folk mätta och nöjda – inte trycka begrepp som kalorier och energibalans i ansiktet på dem! I praktiken så är det inte så lätt med "kalori in, kalori ut" heller. Det kan vara svårt att exakt beräkna sitt kaloribehov och det är besvärligt att plussa ihop kalorier på allt man stoppar i sig. Många går dessutom hungriga på den här dieten vilket omöjliggör ett långsiktigt satsande. I korta perioder funkar det om man är disciplinerad, men så fort man har gått ned sina kilon så går allt för många tillbaka till sin gamla livsstil och kilona börjar samlas igen, vilket många Viktväktare har fått erfara. Det är alltså ingen långsiktig lösning. Stephan Rössner, en av Sveriges främsta förespråkare för ”kalori in, kalori ut” och tallriksmodellen, har pratat om att 25 års massivt professionellt misslyckade. Varför provar man inte något nytt, när man uppenbarligen inte har något att förlora? Claude Marcus, överviktsenheten Huddinge Sjukhus, opererar hellre än att rekommendera en ofarlig lågkolhydratsdiet. Det är sjukt!
”Över hela världen ökar förekomsten av övervikt, metabolt syndrom (försämrad insulinkänslighet), och diabetes typ 2. Denna utveckling sker parallellt med att myndigheterna i västvärldens länder, på initiativ från USA och WHO, rekommenderar en minskning av fett i kosten, framför allt mättat fett.” – Dr. Annika Dahlqvist
Slutsatsen är att dieter och våra kostrekommendationer inte fungerar. Ska man hålla sig normalviktig och frisk hela livet så är det en permanent livsstilsförändring som krävs. Då åker allt vad som heter dieter och kalorier ut genom fönstret. Vi måste eftersträva en kosthållning som håller oss mätta samtidigt som den håller oss smala - det är enda lösningen.
Läkaren Ralf Sundberg har gjort en
anmälan om dagens kostråd till Socialstyrelsen.
En
artikel om sambandet mellan högt blodsocker och cancer.
"Fettfri kost inget cancerskydd."
Maten som håller oss smala och friska hela livet ut
”Nobody will be hungry. For a lifetime now, you never going to be hungry. That's the superiority of our diet.” – Dr Robert Atkins
Atkins, LCHF, och allt vad high-fat dieterna heter, är lika i stort, men skiljer sig lite grand på några punkter. Gemensamt för dessa dieter är dock att de är hyfsat lika stenålderskost. Detta är anledningen till att de
fungerar så bra. En annan bra diet som funkar för många, men som dock inte är så jättelik stenålderskost, är GI-metoden. Det är ingen tillfällighet att den mer ursprungliga, oraffinerade maten har lägre GI. Alltså kan GI ses som en indikator på bra mat. Jag tillhör inte troendeskaran för någon diet alls, utan jag anser att den bästa maten för oss är den vi har utvecklats på. Vi (släktet homo) har utvecklats på en viss ”diet” under ca 2.5 miljoner år. Våra förfäder hade inte tillgång till raffinerad mat i den utsträckning som vi har idag. Om vi omvandlar dessa 2.5 miljoner år till en 250-metersskala, så motsvarar jordbruket 1 meter på våran skala, ännu kortare om man ser till Norden. Dagens kostråd motsvarar ca 3 cm på samma skala, och kan ur evolutionärt perspektiv betraktas som en extremkost.
Svaret finns i evolutionen, helt enkelt. Detta innebär i stort att man äter så ursprunglig, oförstörd mat som möjligt.En kostpyramid baserad på den modellen kan se ut
så här.
Våra förfäder hade inte våra välfärdssjukdomar i samma utsträckning.
Alltför processad mat skall betraktas som undermålig föda Det innebär inte per automatik att all processad mat är dålig. Problemet ligger i att det finns så många tillsatser i halv och helfabrikat såsom hälsovådliga industrifetter och andra inte helt undersökta tillsatser såsom konserverings (där nitrit är en av dem mest farliga), emulgerings och sötningsmedel.
”Vår kropp är fortfarande till 99,9 % densamma som stenåldersmänniskans. Vi har helt enkelt inte arvsanlag som är anpassade till den kolhydratrika kosten.” – Frank Nilsson
Det är dock tyvärr nästan omöjligt att äta som våra förfäder gjorde. Anledningen är att framställningen av födan inte är optimal i dagsläget. Djuren ges foder som inte är artegen, med sämre fettkvalitet som följd. Frukt och grönsaker konstgödslas och plockas omogna med lägre halter av mikronutrienter som följd. Fisken är på väg att utrotas och våra hav är förgiftade av utsläppen. Tillsatser är snarare regel än undantag nu för tiden. Mjölkprodukter pastöriseras (som mycket annat) och homogeniseras, med förlust av mikronutrienter som följt. I princip finns det ingen fullvärdig föda i dagens livsmedelsaffärer. Man har dock inget annat val än att köpa det som finns i hyllorna, så man får göra det bästa av situationen. Man kan t.ex. med fördel välja kött från gräsbetande nötkreatur (naturkött från Sydamerika t.ex.) när tillgången finns och välja grönsaker och frukt som är lokalproducerat. KRAV, en märkning med många brister, är nog ändå att föredra i många fall. Arlas
Gammaldags Mjölk är nog ett bättre alternativ än vanlig mjölk, osv.
”Människans förfäder har helt livnärt sig på jakt, fiske och insamling av vegetabilier såsom rotfrukter, frukt, bär och nötter under två miljoner år, vilket innefattar ett så stort antal generationer att vi har anpassats genetiskt till denna kost.” – Dr. Staffan Lindeberg
Det är viktigt att påpeka att kolhydraterna inte är vårat största bekymmer. Kolhydrater är självklart inte farliga i sig. Inte ens Low-Carb ”fanatiker” som Annika Dahlqvist tycker att det skulle vara något fel med att äta 20-40 % kolhydrater! Inte ens Robert Atkins förespråkade en nollvision av kolhydrater; hans mål var att hitta en individuell nivå av kolhydrater som stabiliserar vikten, den s.k. ”Maintenance Phase”. Atkins är för övrigt en mycket missförstådd person. Kritiken, att man enbart trycker i sig massa fett och kött är så fel. Han har själv påstått att han antagligen äter lika mycket grönsaker som den genomsnittliga vegetarianen.
Åter till kolhydrater: friska människor med god insulinkänslighet kan äta en ansenlig mängd kolhydrater utan att bli sjuka. Långsamma, komplexa kolhydrater har definitivt en plats på våran tallrik. Vad som är en lämplig nivå av kolhydrater är högst individuellt och därför omöjligt för mig att avgöra. Bra mycket viktigare än kolhydrater är att få i sig rikligt med fett av bra kvalitet. God fettkvalitet får vi från djur som har ätit sin naturliga föda.
”Att lågt intag av kolhydrater i kombination med högt fettintag är nyttigt och ofarligt även för friska stöds dessutom av en mängd etnografiska studier på inuiterna före 1930, liksom hos massaierna där diabetes och hjärtkärlsjukdom är okända företeelser.” - Dr. Ralf Sundberg
Man brukar säga att vi alla borde äta som diabetikerna. Vet ni vad? – Diabetikerna ska äta fettrikt, vilket är helt enligt evolutionen. Efter ett antal övertygande studier så kan man i dagsläget inte förneka det, enligt min egen åsikt.
Diabetes
Studie
1,
2,
3,
4.
Ett par listor på studier som stödjer den fettrika kosten:
Annika Dahlqvists blogg
Fetmaparadoxen
Men animaliskt fett, är det inte livsfarligt?
”Rekommendationen att undvika mättat fett är helt ogrundad och baseras praktiskt taget inte på några som helst bevis. Vad som gör mig bestört är hur det medicinska etablissemanget struntar i de tydliga bevis som pekar i helt motsatt riktning.” – Professor Göran Petersson
Animaliskt fett är ett samlingsnamn på flera olika fetter. Det är dock oftast mättat och det är det mättade fettet som har fått dåligt rykte och har likt en häxjakt jagats och smutskastats ända sen 50-talet då Ancel Keys släppte sin forskning som pekade ut det mättade fettet som den stora boven. Det man inte visste då, var att det handlade om
forskarfusk på hög nivå…
”De kostexperter som hävdar att mättat fett är skadligt för kärlen har inte stöd för detta i seriös forskning.” – Dr. Annika Dahlqvist
Jag, som inte har någon egen forskning att stå på, kan med sunt förnuft och enkel logik avfärda tanken att mättat fett skulle vara farligt. Människan har under ca 2.5 miljoner år utvecklats på det animaliska fettet, vilket borde göra oss väl anpassade till det. Det är ett arteget fett – vi får det i modersmjölken och människokroppen använder det som byggmaterial, energi och lagring, m.m. Med det i åtanke, så är det skrattretande att det skulle vara farligt för oss. Man har än i dag inte lyckats komma med några övertygande bevis som bevisar det mättade fettets farlighet – då skulle vi inte ha den här diskussionen! De enda övertygande bevisen som har kommit, är mot dem mättade
industriella fetterna.
” Det finns inget stöd för att ett ökat intag av fett eller animaliskt fett ökar risken för hjärtkärlsjukdom.” - Dr. Uffe Ravnskov
Sverige har varit ett fettskrämt land i mer än 30 års tid – konsekvenserna är tragiska att se. I livsmedelsaffärerna är det idel lågfettsprodukter som finns i hyllorna. Nyckelhålet, eller ”Nyckeln till fetma” som jag kallar den, finns numera på dem flesta produkterna – till och med på ost och matfett! Man får gräva långt bak i hyllan om man ska komma åt dem bra (helfeta) grejerna. Inte ens köttfärsen får vara i fred, och har reducerats till pinsamma fettprocentsnivåer.
Svenskarna har svalt antifettpropagandan med hull och hår!
”Våra barn i den här studien åt, enligt livsmedelsverkets rekommendationer, för mycket mättat fett och ändå var de smalare och de hade inte förhöjda blodfetter eller något sådant.” - Professor Birgitta Strandvik, angående en ny svensk studie som visar att barn som äter mer fett är smalare
Fett, särskilt det animaliska, är inget vi ska sikta på att reducera och det finns absolut inga hälsovinster i att göra det. Det är så svårt att komma upp i bra fettnivåer i dagsläget att det enda korrekta är att enbart välja helfeta produkter. När man väljer kött ska man välja den fetaste biten, och fettranden ska man inte skära bort.
”Vi har inte heller kunnat se några goda hälsoeffekter av att äta mindre fett, inte ens mindre animaliskt fett” - Professor Göran Berglund, om Malmö-studien
Detta är något som särskilt tjejer bör uppmärksamma. Kvinnor är mer ”hälsomedvetna” än män och äter då per automatik mindre fett. Samtidigt så är fett extra viktigt för kvinnor, bl.a. för
fertilitetens skull.
”Att bara relatera hjärtattacker till höga blodfetter eller fett i kosten är inte längre möjligt.” – Professor emeritus Lars Werkö
Slutsats: Strunta i alla dieter. Det enda du behöver veta är följande: Ät så oraffinerad och oförstörd mat som möjligt och rikligt med fett av bra kvalitet
Gary Taubes har skrivit en uppmärksammad artikel om ämnet
”What if It's All Been a Big Fat Lie?”
Uffe Ravnskov har massor med referenser på sin
hemsida.
THINCS, The International Network of Cholesterol Skeptics.
Dean Esmay har ifrågasatt lågfettsdieten,
”The World's Biggest Fad Diet”, ett antal referenser här också
Miljöforskaren Gunnar Lindgren har mycket matnyttigt på sin
hemsida.
Artikel i SVD…
Ännu en i SVD…
En
artikel av dr. Ralf Sundberg om fett
En
studie om högfettskost och hjärt-kärlsjukdom:
Ännu en
studie, om den ketogena dieten.
Jag är av praktiska skäl knappast en som själv äter strikt stenålderskost, men det finns några livsmedel som är lätta att undvika:
- Margariner och växtoljor (kallpressad oliv och rapsolja är OK).
- Glass. Jag har i dagsläget inte hittat ett enda paket äkta glass. Istället för rädde sätter man i palmolja och andra industrifetter samt emulgeringsmedel (så man kan blanda in mer vatten!).
- Färdiglagade rätter. Undermåliga råvaror och antagligen fullspäckat med margarin.
- Färdigbakat bröd, kakor m.m. dessa innehåller ofta ’Delvis härdat fett’ samt en mängd andra onödiga tillsatser.
- Vetemjöl. Finns bättre mjöl där ute om man måste ha ett, som dinkelmjöl.
Juice och saft. Juice är en s.k. hälsomat som antagligen gör mer skada än nytta, särskilt för barnen och deras tänder.
- Godis. Särskilt diverse choklader (som Snickers) som ofta är fullspäckade med industrifetter.
- Snacks som chips och ostbågar. Undermåligt fett och många tillsatser. Enda godkända snacksen är popcorn (ej micropopcorn – dåligt fett!), nötter och ibland, torkade frukter.
- Läskedrycker. Tomma kalorier som mättar dåligt.
- Artificiella sötningsmedel. Listan på sötningsmedel är lång. Finns sötningsmedel som är bevisat farliga, och andra som man inte har undersökt nog. Vissa sötningsmedel är nog ofarliga, men försiktighetsprincipen tillämpas.
- Lågfettsprodukter.
- Sädesslag som inte är fullkorn.
- Krämer
- Tycker man kan ta det lugnt med vissa charkuterivaror pga. nitriten och andra tillsatser. Att helt utesluta är nog inte nödvändigt dock.
Jag har inte dykt så djupt in på ämnet om fettkvalitet eftersom det är så omfattande och komplicerat. Finns massvis med information på nätet, förslagsvis kan man söka på ’Omega 3’. Rekommenderas läsning om fettkvalitet
här.
Detta inlägg är inspirerat av
"Maten vi borde äta" av dr. Jenny Reimers.
Tack till Gunnar Lindgren för avsnittet om omestrade fetter och ett par citat.