Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2007-03-22, 09:52   #1
Starfighter
Registered User
 
Starfighters avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Norrland
Inlägg: 88
Fråga om fett

Halloj, nu är det så att jag har en fråga jag skulle vilja ha svar på.

Vilka fetter är "nyttiga" fetter? :P
__________________
Starfighter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 09:55   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Det är kostens totala sammansättning och fördelning av fettsyror som är av intresse. Ingen sorts fett är "dåligt" i sig (förutom transfetter då).

Här kan du läsa Livsmedelsverkets sammanfattning om fettkvalité:

http://www.slv.se/templates/SLV_Page...epslanguage=SV
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 10:01   #3
Starfighter
Registered User
 
Starfighters avatar
 
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Norrland
Inlägg: 88
Tack för det snabba svaret.
__________________
Starfighter är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:26   #4
fluffy_ferret
Banned
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
Åh herregud. Att vända sig till livsmedelsverket för en fettanalys är som att vända sig till Coca Cola för ett kostprogram. Livsmedelsverket har aldrig kunnat visa upp sina vetenskapliga stöd för sina kostrekommendationer, särskilt angående fett, trots oräkneliga förfrågningar. Det gäller att vara realist och inse att Livsmedelsverket, som sorterar under Jordbruksdepartementet, med avlönade professurer från margarinproducenterna och spannmålsindustrin, är mer intresserad av att gynna avsättning av livsmedelsproducenternas produkter än våran hälsa.

De fetter som är nyttiga för oss är fetterna som vi har utvecklats på under evolutionen. Det innebär att alla naturliga fetter som finns i alla sorters kött och ägg är bra för oss. Det som är mindre bra för oss är fettet som finns i vegetabiliska oljor, margariner m.m. Oliv, raps och kokosfett är godkänt dock.
fluffy_ferret är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:30   #5
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Och så lyssnar vi inte på fanatism.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:31   #6
fluffy_ferret
Banned
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Och så lyssnar vi inte på fanatism.
Du är den enda fanatikern här, som väljer att blint tro på Livsmedelsverket.
fluffy_ferret är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:32   #7
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Ok. Då säger vi det.

Efter dina tidigare mer eller mindre ilskna utbrott mot etablerade rekommendationer och näringsfysiologi tror och hoppas jag dock dom flesta förstår vilket som låter trovärdigt.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:37   #8
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Citat:
In order to answer the question which health benefits are to be expected from dietary fat, we have to differentiate between different kinds of fat with varying fatty acid composition. Saturated fatty acids are commonly judged to have a negative health impact as they lead to increased serum cholesterol levels and a higher risk of coronary heart disease. Therefore, all recommendations stress the importance to limit the intake of saturated fatty acids. Monounsaturated fatty acids, on the other hand, have a positive impact on the serum lipid profile, lead to decreased LDL-oxidation and favorably influence the metabolism of diabetics. However, it is essential that monounsaturated fatty acids be mainly supplied by plant oils like rape seed or olive oil and not by foods that are simultaneously rich in saturated fatty acids. Concerning polyunsaturated fatty acids, it is important to increase the supply of n-3 fatty acids (ratio of n-6:n-3: about 5:1) as there is substantial evidence for their protective effects. If the fatty acid composition of the diet is optimized, even a total dietary fat content of 35% of total energy intake can be adequate as long as there is enough physical activity and the diet is rich in plant-derived foods like vegetables, fruits, cereals, potatoes, beans and legumes.
Eur J Nutr. 2004 Mar;43 Suppl 1:I/6-11.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:41   #9
fluffy_ferret
Banned
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Eur J Nutr. 2004 Mar;43 Suppl 1:I/6-11.
Det där är en stor fet lögn. En gammal myt som är avlivad vid det här laget. Det kanske är dags att du uppdaterar din 70-tals vetenskap med 2000-talets?
fluffy_ferret är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:41   #10
Eddie Vedder
Registered User
 
Eddie Vedders avatar
 
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
Citat:
Ursprungligen postat av fluffy_ferret Visa inlägg
Du är den enda fanatikern här, som väljer att blint tro på Livsmedelsverket.
Jag blir förvånad över alla ni från "Dr. Dahlqvist fanclub", vad är det som driver er till att tala om rena konspirationen från hela livsmedelsindustrin där SLV å Stephan Rössner är djävulen själv och alla dietister är dess lakejer typ.

Det är en så extremt aggressiv, nästan sektbetonad "antikolhydratpropaganda". På alla sidor jag läser om den kosten du förespråkar så är det rena "vi-mot-dom"-känslan snarare än en avslappnad syn på en alternativ kosthållning som vissa människor mår bättre av.

Känns som en sekt av människor som varit överviktiga hela sitt liv och alltid mått dåligt över det nu har hittat en metod där dom kan styra sitt kcalintag och då skyller allt på samhället. "Det är samhällets fel att jag aldrig kunnat gå ner i vikt, livsmedelsverket har lurat mej etc. etc.", varför inte bara glädjas över att man hittat sin grej i livet å sluta propagera med nästintill fundamentalistisk övertygelse!?


I övrigt tycker jag dessutom att det är etiskt oförsvarbart att propagera för att käka ännu mer kött med tanke på hur snedfördelade resurserna redan är i världen. Vi skulle förmodligen kunna bidra till en stor reducering av världssvälten om vi åt mindre döda djur istället för att enbart frossa i köttprodukter såsom personer med din övertygelse tycker att vi borde göra.
Eddie Vedder är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:42   #11
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Citat:
Ursprungligen postat av fluffy_ferret Visa inlägg
Det där är en stor fet lögn. En gammal myt som är avlivad vid det här laget.
En direkt mätning av påverkan, då?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q..._uids=11593354
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 11:52   #12
fluffy_ferret
Banned
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
En direkt mätning av påverkan, då?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q..._uids=11593354
Det där är en skitstudie som inte säger ett skit. Snacka dålig vetenskap. Extrem korttidsstudie dessutom. Sänkningen kan mycket väl bero på att det fleromättade fettet destabiliserade cellerna och att kolesterolet pumpades in för att reparera skadan. Jag kan radda upp långtidsstudier som visar på markant förbättrade blodvärden. Den senaste långtidsstudien är den som jämförde populära dieter men det finns fler.

http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Läs #4
fluffy_ferret är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 12:02   #13
fluffy_ferret
Banned
 
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
Sen är jag väl för övrigt inte kvalificerad att prata om kolesterol och fetternas påverkan på det (det är väl ingen här), så jag hänvisar helt enkelt till Uffe Ravnskov...
fluffy_ferret är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 12:12   #14
Ola Wallengren
Registered User
 
Ola Wallengrens avatar
 
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 688
Det är viktigt att inte blanda ihop viktminskningsstudier och olika dieter och generella rekommendationer till friska viktstabila. De flesta riskfaktorer för hjärt kärlsjukdom blir bättre om man går ner i vikt, oavsett diet. Resultaten blir annorlunda om man är viktstabil eller går upp i vikt.

Varför inte läsa NNR 2004 för att få en lite bättre inblick i vilka data som ligger till grund för de nuvarande rekommendationerna.

http://www.bokus.com/b/9789289310628...=search_result
Ola Wallengren är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2007-03-22, 12:15   #15
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
Här är också en bra, gratis, aktuell artikel, :

J Lipid Res. 2006 Aug;47(8):1661-7. Thematic review series: patient-oriented research. Dietary fat, carbohydrate, and protein: effects on plasma lipoprotein patterns. Final Version.

Men det är väl också stora feta lögner...
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)