2007-03-22, 09:52
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Norrland
Inlägg: 88
|
Fråga om fett
Halloj, nu är det så att jag har en fråga jag skulle vilja ha svar på.
Vilka fetter är "nyttiga" fetter? :P
__________________
|
|
|
2007-03-22, 09:55
|
#2
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Det är kostens totala sammansättning och fördelning av fettsyror som är av intresse. Ingen sorts fett är "dåligt" i sig (förutom transfetter då).
Här kan du läsa Livsmedelsverkets sammanfattning om fettkvalité:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page...epslanguage=SV
|
|
|
2007-03-22, 10:01
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Norrland
Inlägg: 88
|
Tack för det snabba svaret.
__________________
|
|
|
2007-03-22, 11:26
|
#4
|
Banned
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
|
Åh herregud. Att vända sig till livsmedelsverket för en fettanalys är som att vända sig till Coca Cola för ett kostprogram. Livsmedelsverket har aldrig kunnat visa upp sina vetenskapliga stöd för sina kostrekommendationer, särskilt angående fett, trots oräkneliga förfrågningar. Det gäller att vara realist och inse att Livsmedelsverket, som sorterar under Jordbruksdepartementet, med avlönade professurer från margarinproducenterna och spannmålsindustrin, är mer intresserad av att gynna avsättning av livsmedelsproducenternas produkter än våran hälsa.
De fetter som är nyttiga för oss är fetterna som vi har utvecklats på under evolutionen. Det innebär att alla naturliga fetter som finns i alla sorters kött och ägg är bra för oss. Det som är mindre bra för oss är fettet som finns i vegetabiliska oljor, margariner m.m. Oliv, raps och kokosfett är godkänt dock.
|
|
|
2007-03-22, 11:30
|
#5
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Och så lyssnar vi inte på fanatism.
|
|
|
2007-03-22, 11:31
|
#6
|
Banned
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Och så lyssnar vi inte på fanatism.
|
Du är den enda fanatikern här, som väljer att blint tro på Livsmedelsverket.
|
|
|
2007-03-22, 11:32
|
#7
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Ok.  Då säger vi det.
Efter dina tidigare mer eller mindre ilskna utbrott mot etablerade rekommendationer och näringsfysiologi tror och hoppas jag dock dom flesta förstår vilket som låter trovärdigt.
|
|
|
2007-03-22, 11:37
|
#8
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Citat:
In order to answer the question which health benefits are to be expected from dietary fat, we have to differentiate between different kinds of fat with varying fatty acid composition. Saturated fatty acids are commonly judged to have a negative health impact as they lead to increased serum cholesterol levels and a higher risk of coronary heart disease. Therefore, all recommendations stress the importance to limit the intake of saturated fatty acids. Monounsaturated fatty acids, on the other hand, have a positive impact on the serum lipid profile, lead to decreased LDL-oxidation and favorably influence the metabolism of diabetics. However, it is essential that monounsaturated fatty acids be mainly supplied by plant oils like rape seed or olive oil and not by foods that are simultaneously rich in saturated fatty acids. Concerning polyunsaturated fatty acids, it is important to increase the supply of n-3 fatty acids (ratio of n-6:n-3: about 5:1) as there is substantial evidence for their protective effects. If the fatty acid composition of the diet is optimized, even a total dietary fat content of 35% of total energy intake can be adequate as long as there is enough physical activity and the diet is rich in plant-derived foods like vegetables, fruits, cereals, potatoes, beans and legumes.
|
Eur J Nutr. 2004 Mar;43 Suppl 1:I/6-11.
|
|
|
2007-03-22, 11:41
|
#9
|
Banned
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Eur J Nutr. 2004 Mar;43 Suppl 1:I/6-11.
|
Det där är en stor fet lögn. En gammal myt som är avlivad vid det här laget. Det kanske är dags att du uppdaterar din 70-tals vetenskap med 2000-talets?
|
|
|
2007-03-22, 11:41
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Nov 2006
Inlägg: 33 687
|
Citat:
Ursprungligen postat av fluffy_ferret
Du är den enda fanatikern här, som väljer att blint tro på Livsmedelsverket.
|
Jag blir förvånad över alla ni från "Dr. Dahlqvist fanclub", vad är det som driver er till att tala om rena konspirationen från hela livsmedelsindustrin där SLV å Stephan Rössner är djävulen själv och alla dietister är dess lakejer typ.
Det är en så extremt aggressiv, nästan sektbetonad "antikolhydratpropaganda". På alla sidor jag läser om den kosten du förespråkar så är det rena "vi-mot-dom"-känslan snarare än en avslappnad syn på en alternativ kosthållning som vissa människor mår bättre av.
Känns som en sekt av människor som varit överviktiga hela sitt liv och alltid mått dåligt över det nu har hittat en metod där dom kan styra sitt kcalintag och då skyller allt på samhället. "Det är samhällets fel att jag aldrig kunnat gå ner i vikt, livsmedelsverket har lurat mej etc. etc.", varför inte bara glädjas över att man hittat sin grej i livet å sluta propagera med nästintill fundamentalistisk övertygelse!?
I övrigt tycker jag dessutom att det är etiskt oförsvarbart att propagera för att käka ännu mer kött med tanke på hur snedfördelade resurserna redan är i världen. Vi skulle förmodligen kunna bidra till en stor reducering av världssvälten om vi åt mindre döda djur istället för att enbart frossa i köttprodukter såsom personer med din övertygelse tycker att vi borde göra.
|
|
|
2007-03-22, 11:42
|
#11
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
Citat:
Ursprungligen postat av fluffy_ferret
Det där är en stor fet lögn. En gammal myt som är avlivad vid det här laget.
|
En direkt mätning av påverkan, då?
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q..._uids=11593354
|
|
|
2007-03-22, 11:52
|
#12
|
Banned
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
|
Det där är en skitstudie som inte säger ett skit. Snacka dålig vetenskap. Extrem korttidsstudie dessutom. Sänkningen kan mycket väl bero på att det fleromättade fettet destabiliserade cellerna och att kolesterolet pumpades in för att reparera skadan. Jag kan radda upp långtidsstudier som visar på markant förbättrade blodvärden. Den senaste långtidsstudien är den som jämförde populära dieter men det finns fler.
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
Läs #4
|
|
|
2007-03-22, 12:02
|
#13
|
Banned
Reg.datum: Mar 2007
Inlägg: 562
|
Sen är jag väl för övrigt inte kvalificerad att prata om kolesterol och fetternas påverkan på det (det är väl ingen här), så jag hänvisar helt enkelt till Uffe Ravnskov...
|
|
|
2007-03-22, 12:12
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jan 2006
Ort: Göteborg
Inlägg: 2 688
|
Det är viktigt att inte blanda ihop viktminskningsstudier och olika dieter och generella rekommendationer till friska viktstabila. De flesta riskfaktorer för hjärt kärlsjukdom blir bättre om man går ner i vikt, oavsett diet. Resultaten blir annorlunda om man är viktstabil eller går upp i vikt.
Varför inte läsa NNR 2004 för att få en lite bättre inblick i vilka data som ligger till grund för de nuvarande rekommendationerna.
http://www.bokus.com/b/9789289310628...=search_result
|
|
|
2007-03-22, 12:15
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 407
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 08:48.
|
    
|