Citat:
Ursprungligen postat av mommy
Om man äter en diet med mycket fett (av alla sorter), men inte är överviktig utan väldigt hälsosam i övrigt, finns då en förhöjd risk för sjukdomar som åderförkalkning, höga blodfetter, högt kolesterol? Finns det studier på det?
|
Det finns massvis med studier som pekar på
förbättrade blodvärden vid högfettkost.
Den mest kända studien är förstås den som kom ut nyligen som jämförde olika dieter. Den visade på klar fördel vad gäller blodvärden. Den publicerades i princip alla tidningar så bara söka på
www.dn.se och liknande.
Här har du ett par listor på studier:
http://www.fetmaparadoxen.se/studier/lowcarb.htm
http://blogg.passagen.se/dahlqvistan...apliga_studier
Det är inte godkänt att äta all sorts fett dock. Som jag förstår det så är Omega-6 rika och processade fetter/oljor dåliga för hjärt/kärl. Då faller margarin i alla dess former bort samt nästan alla växtoljor förutom olivolja, rapsolja, kokosfett, linfröolja.
Nyttiga fetter är mättade (animalisk), enkelomättade... vissa fleromättade. Fet fisk är i särsklass det nyttigaste du kan äta.