Citat:
Ursprungligen postat av Sniggel
Så glukos = glukossirap? 
|
Nej. Glukossirap = maltodextrin
Ta en billig stärkelse, förslagsvis majsstärkelse. Koka den i syra under ett antal timmar. Syran bryter ned stärkelsen till kortare kedjor. Desto längre kokningstid, desto kortare kedjor. Kokar vi stärkelsen i 24 timmar får vi i princip ren glukos.
Går vi upp ett steg i tekniken går det givetvis att göra samma sak med olika amylaser, enzymer. Slutprodukten blir samma sak, olika långa kedjor av glukos.
Produkten blir alltså som Aftonbladet skriver en sirap med högt GI och låg sötma. Passar utmärkt i godis där man behöver något att tugga på utan att få extremt söt smak.
Går vi vidare i tekniken går det att fortsätta att processa glukossirapen med ett enzym, invertas. Invertaset omvandlar en del av glukosen till fruktos och vips får vi en produkt som sötar och liknar socker. Billigare dessutom.