2007-01-31, 01:33
|
#1
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
hälsorisker med att äta mycket kött varje dag?
rött kött alltså?
har läst lite varstans på forumet ett det e kasst pga nitrit-innehållet i chark-produkter att äta kött för ofta.
riktigt trist eftersom ja älskar kött
hur ligger det till? äter säkert minst 200g nötkött per dag i princip och oftast mer.
|
|
|
2007-01-31, 06:49
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2006
Inlägg: 688
|
Det enda jag vet är att jag (precis som många andra) bara får ont i magen av för mycket rött kött. Ätit rött kött ungefär 3 gånger på ett halvår nu. Fisk, kyckling och kassler fungerar fint.  Magen mår mycket bättre!
|
|
|
2007-01-31, 07:20
|
#4
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 828
|
Skilj på rent kött som köttfärs, filé, ytterlår, grytbiter med rimmat kött och charkprodukter. Det är i rimmade och blandade charkprodukterna det finns nitrit.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2007-01-31, 09:40
|
#5
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Skilj på rent kött som köttfärs, filé, ytterlår, grytbiter med rimmat kött och charkprodukter. Det är i rimmade och blandade charkprodukterna det finns nitrit.
|
hmm vad räknas till chark?
jag äter mest "rent" kött i så fall.
|
|
|
2007-01-31, 11:22
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2006
Inlägg: 218
|
Rött kött i stora mängder har satts i samband med en ökad risk för colon-cancer. Dock tror jag denna risk går att minimera genom att äta mycket fiber i form av tex grönsaker till köttet.
|
|
|
2007-01-31, 11:27
|
#7
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
får börja variera mer med kyckling och fisk. Tycker inte fisk e så gott bara  tonfisk gillar jag men det kan ja max äta 1-2ggr per vecka pga tungmetallerna.
lax hatar jag, makrill e gott, rödspätta men sen har ja inte prövat ngt speciellt välsmakande fisk.
|
|
|
2007-01-31, 11:29
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skellefteå
Inlägg: 10 296
|
Citat:
Ursprungligen postat av dr ozz
Rött kött i stora mängder har satts i samband med en ökad risk för colon-cancer. Dock tror jag denna risk går att minimera genom att äta mycket fiber i form av tex grönsaker till köttet.
|
Det där berördes i tråden som Trance skapade, och jag hoppas verkligen att man kompenserat för eventuella skillnader i fiberintag mellan grönsaksätare och köttätare när man kopplar stort intag av rött kött till colon-cancer.
Med andra ord: att man inte gör misstaget att skylla cancern på kött, ifall det istället beror på att det stora köttintaget sker på bekostnad av grönsaksintag.
__________________
Citat:
adam400m kommer aldrig bli en ny Zyzz
|
|
|
|
2007-01-31, 11:41
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2006
Inlägg: 218
|
Nej, det finns flera teorier om varför men att det är kopplat till köttkonsumtion är visat i många studier. En teori är att ett högt innehåll av hemoglobin och myoglobin sätter igång bildandet av nitrosaminer i tarmen som i sin tur ger cancerogena ämnen med DNA-skada som resultat. Även ett högt järninnehåll har nämnts i sammanhangen men jag har inte sett några utvecklande studier på järn o cancer.
ozz
|
|
|
2007-01-31, 11:47
|
#10
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Citat:
Ursprungligen postat av skaparn
Det där berördes i tråden som Trance skapade, och jag hoppas verkligen att man kompenserat för eventuella skillnader i fiberintag mellan grönsaksätare och köttätare när man kopplar stort intag av rött kött till colon-cancer.
|
Jag tror att det finns studier där man gör det och ändå sett ett samband. Däremot har man väl hittat ökad risk för magcancer bland grönsaksätarna istället, har jag för mig. Varsågod och välj, lite högre upp eller lite längre ned, alltså.
|
|
|
2007-01-31, 11:52
|
#11
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
har hört på forumet att mättat fett har dåligare rykte än det förtjänar, men en sökning på hubmed.org om mättade fetter så får jag inte fram nånting hälsofrämjande med det ?
har läst att kokosfett är undantaget dock. Men sen verkar det vara rejält kasst..hälsan e ju viktig den med, fler år o bygga på!
|
|
|
2007-01-31, 12:02
|
#12
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Jag tror att det handlar om att väga risker mot varandra. Det som är överdrivet är när mättat fett framställs som Djävulen som kommer att obönhörligen Döda dig om du så mycket som tittar på det. Det fett du använder/behöver/förbränner kommer inte att lägga sig som hjärtinfarktsframkallande plack i dina ådror, du har ju förbränt det. Mycket av diskussionerna kring fetts farlighet handlar som jag har förstått det om farligheten av att äta FÖR MYCKET av det. Och för mycket är som vanligt aldrig bra, inte av något.
|
|
|
2007-01-31, 12:04
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2003
Ort: Skellefteå
Inlägg: 10 296
|
Citat:
Ursprungligen postat av Tolkia
Jag tror att det finns studier där man gör det och ändå sett ett samband. Däremot har man väl hittat ökad risk för magcancer bland grönsaksätarna istället, har jag för mig. Varsågod och välj, lite högre upp eller lite längre ned, alltså.
|
För ovanlighetens skull klingar ordet "valfrihet" inte lika vackert i mina liberala öron.
__________________
Citat:
adam400m kommer aldrig bli en ny Zyzz
|
|
|
|
2007-01-31, 12:06
|
#14
|
Adam e söt.
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
|
har vi inte ätit rött kött i alla tider genom evolutionen? iof hade vi inte samma tillgång till föda som vi har nu och då åt vi nog mer sällan och mer när vi fick tillfälle.
och som tränande individ borde ju hälsoriskerna minska då man ökar blodflödet och förbränner en hel del fett?
|
|
|
2007-01-31, 12:07
|
#15
|
Moralistmoderator
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
|
Citat:
Ursprungligen postat av skaparn
För ovanlighetens skull klingar ordet "valfrihet" inte lika vackert i mina liberala öron.
|
Det var uppe på en föreläsning en gång; föreläsaren (ej överdrivet förtjust i grönsaker) berättade med illa dold förtjusning om hur han hade lagt fram det för sin vegetariankollega och -kompis som han ofta diskuterat ämnet med.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 10:16.
|
    
|