Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-11-21, 18:58   #1
Akilles
Registered User
 
Akilless avatar
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
GI på blöta havregryn

Havregryn har högt GI (relativt sett) om man äter dem "som de är" direkt från påsen, utan att koka gröt av dem. Sänker man deras GI genom att blöta upp dem i mjölk/vatten (fast utan att koka gröt av dem)?
Akilles är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-11-21, 22:30   #2
Max
Registered User
 
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
Snart kommer någon och säger att GI saknar betydelse men vi kan väl ändå spekulera lite först.
Jag _tror_ att GI sänks något om du lägger det i vätska en stund/timme/dag innan du äter det. Grynen sväller och det beror nog till viss del på att de vattenlösliga fibrerna drar åt sig vatten och minns jag inte fel är de inblandade i den GI-sänkande processen.
Max är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-11-22, 08:07   #3
Akilles
Registered User
 
Akilless avatar
 
Reg.datum: May 2005
Inlägg: 982
Citat:
Ursprungligen postat av Max
Snart kommer någon och säger att GI saknar betydelse
GI saknar väl inte betydelse när man pratar om hastigheten på glykogeninlagringen? Det finns faktiskt tillfällen då man försöker hitta högglykemiska kolhydratskällor.

Iofs kan det hända att havregryn inte är tillräckligt snabba för att göra någon skillnad i praktiken. Det kanske krävs sportdrycker och dylikt för att det ska göra någon praktisk skillnad i glykogeninlagringshastigheten?
Akilles är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-11-22, 09:18   #4
Aelrik
Registered User
 
Aelriks avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 205
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/s...14&postcount=3

Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Därför att dom vattenlösliga, GI-sänkande fibrerna tränger bara ut ordentligt vid kastrullkokning. Det handlar om en sänkning från 85 till 70 (uppskattning) på GI.
Detta tolkar jag som att blötlagda havregryn borde få samma GI som "vanliga" havregyn, d.v.s. c:a 85 (eller t.o.m. högre?).
Vill man sänka GI:t måste grynen kokas.
Aelrik är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-11-22, 10:07   #5
jim
Registered User
 
jims avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Malmö
Inlägg: 935
Citat:
Ursprungligen postat av Max
Snart kommer någon och säger att GI saknar betydelse
You called sir?

Men ja, havregryn har högre GI innan de koks.
jim är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-11-22, 11:36   #6
pragmatist
Registered User
 
pragmatists avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 3 024
Det är knappast någon dramatisk skillnad om man äter havregryn kokta, okokta, blötlagda etc. Vill du ha god glykogeninlagring så hänger det nog mer på mängden kolhydrater du äter än om det är skillnader på 10-20% i GI.
pragmatist är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 11:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)