2006-06-22, 18:44
|
#1
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
kan socker lagras in i glykogen?
Alltså kolhydraterna ifrån sockret. kan det lagras in i glykogenet? Misstänker ett nej
|
|
|
2006-06-22, 18:47
|
#2
|
Banned User
Reg.datum: Jan 2006
Inlägg: 1 092
|
Är inte 100% på detta, men jag har för mig att 60% av en kolhydraten från vanlig sukros ej kan lagras som energi i musklerna. Om det ens heter sukros..
|
|
|
2006-06-22, 18:49
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2006
Ort: Fagersta AK !
Inlägg: 2 657
|
fruktos, vilket är ungefär 50% av sockret, lagras in i levern och inte i musklerna, resten, glukos kan lagras in i musklerna. det är vad jag nyligen lärt mig
|
|
|
2006-06-22, 18:51
|
#4
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av ramagoen
fruktos, vilket är ungefär 50% av sockret, lagras in i levern och inte i musklerna, resten, glukos kan lagras in i musklerna. det är vad jag nyligen lärt mig 
|
Mm det har jag också lärt mig nyligen.. Men alltså så socker består av 50 % glukos? Låter lite konstigt
|
|
|
2006-06-22, 19:01
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Dec 2005
Ort: J-town baby
Inlägg: 1 215
|
Citat:
Ursprungligen postat av krilleh
Men alltså så socker består av 50 % glukos?
|
Det stämmer.
|
|
|
2006-06-22, 19:06
|
#6
|
Triatleten
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
|
Citat:
Ursprungligen postat av krilleh
Mm det har jag också lärt mig nyligen.. Men alltså så socker består av 50 % glukos? Låter lite konstigt
|
Sackarosmolekylen består av en fruktosmolekyl och en glukosmolekyl.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne
It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
|
|
|
2006-06-22, 19:07
|
#7
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
Då är alltså socker ett bättre alternativ än fruktos.. haha inget mig emot!
|
|
|
2006-06-22, 19:12
|
#8
|
Registered User!
Reg.datum: Nov 2002
Ort: Boden/Umeå
Inlägg: 4 932
|
Citat:
Ursprungligen postat av krilleh
Då är alltså socker ett bättre alternativ än fruktos.. haha inget mig emot!
|
Men det suger ju fortfarande i jämförelse med tex stärkelse eller druvsocker.
__________________
"Hellre en dålig bastu som används ofta och gärna än en perfekt bastu som sällan eller aldrig har några gäster" - Per Granlund, Svenska Bastuakademin.
|
|
|
2006-06-22, 19:15
|
#9
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av Fartman
Men det suger ju fortfarande i jämförelse med tex stärkelse eller druvsocker.
|
och glukos va? Lite nytt detta för mig så försöker lära mig.
|
|
|
2006-06-22, 19:15
|
#10
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
|
Citat:
Ursprungligen postat av krilleh
och glukos va? Lite nytt detta för mig så försöker lära mig.
|
Druvsocker = glukos.
Sackaros, strösocker, rörsocker, är som sagt en disackarid, som är uppbyggd av lika delar fruktos och glukos. Laktos, mjölksocker, är också en disackarid, i det fallet glukos och galaktos.
|
|
|
2006-06-22, 19:26
|
#11
|
Banned User
Reg.datum: Mar 2005
Inlägg: 2 002
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Druvsocker = glukos.
Sackaros, strösocker, rörsocker, är som sagt en disackarid, som är uppbyggd av lika delar fruktos och glukos. Laktos, mjölksocker, är också en disackarid, i det fallet glukos och galaktos.
|
Vilket av stärkelse och glukos är det bästa? tänker på för glykogenet osv.. och finns det just detta i pasta, ris o potatis?
|
|
|
2006-06-22, 20:29
|
#12
|
Triatleten
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 11 080
|
Citat:
Ursprungligen postat av krilleh
Vilket av stärkelse och glukos är det bästa? tänker på för glykogenet osv.. och finns det just detta i pasta, ris o potatis?
|
Stärkelse är långa molekylkedjor av glukosmolekyler som sedan spjälkas till rent glukos i kroppen. Pasta, ris och potatis består till stor del av stärkelse, ja. Direkt efter träning är kanske ren glukos att föredra, medan stärkelse är en bättre kolhydratkälla under övriga dygnet.
__________________
Att träna alla muskler i kroppen utom hjärtat är vansinne
It's all about limits: Reaching them, exploring them, exceeding what you thought yours were
|
|
|
2006-06-23, 04:19
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Sep 2004
Inlägg: 761
|
Citat:
Ursprungligen postat av ramagoen
fruktos, vilket är ungefär 50% av sockret, lagras in i levern och inte i musklerna, resten, glukos kan lagras in i musklerna. det är vad jag nyligen lärt mig 
|
Men glukosen kan också lagras in i fettcellerna och bli till fett, det kan inte fruktos.
|
|
|
2006-06-23, 08:22
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sats, Göteborg
Inlägg: 1 078
|
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub
Laktos, mjölksocker, är också en disackarid, i det fallet glukos och galaktos.
|
Och en galaktos består av? Hur tas den upp av kroppen?
__________________
Born in: Gothenburg Birth: 1984
Weight: 75 kg Length: 23 cm (around) Bodyfat:: 7,3 % (January 2009)
<< Certified: Personal Trainer, Nutrition Coach and Gym-Instructor >>
|
|
|
2006-06-23, 08:26
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
|
Galaktos är en monosackarid som måste gå genom levern innan den kan användas som energi av kroppen.
Och fruktos, även om inte själva fruktos lagras in som kroppsfett direkt, är en synnerligen lipogen kolhydrat, genom att stimulera de novo lipogenes och triglyceridackumulering, vilket i sin tur bidrar till försämrad insulinkänslighet och hepatisk insulinresistens/glukosintolerans, när den intas i för stora mängder, vilket är svårt att åstadkomma med frukt och grönsaker, men inte speciellt svårtt med sockersötade drycker, flingor och liknande, godis, osv.
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 15:02.
|
    
|