Det som metroartikeln i den andra tråden utgick ifrån var läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendationer för att förebygga aterosklerotisk hjärt-kärlsjukdom,
där kan man om fiskfettsyror läsa:
"Omega-3-fettsyror har en triglyceridsänkande effekt som är dosberoende och relaterad till den initiala triglyceridnivån.
En stor metaanalys har inte givit hållpunkter
för att behandling med omega-3-fettsyror minskar sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom eller stroke vid primär prevention (Evidensgrad 1). Medlen rekommenderas
således inte för primär prevention."
källa:
http://www.lakemedelsverket.se/uploa...ention_rek.pdf
Tidigare rekommendationer tror jag hade starkare rekommendationer för fiskfettsyror i samband med förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar (som andrahands alternativ tror jag), vilket de egentligen inte borde ha haft eftersom det inte finns tillräckligt med starkt kliniskt bevis för effekten för att de ska kunna rekommenderas så starkt från sjukvårdens sida.
Därav ändringen i rekommendationerna.