Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-04-29, 18:22   #1
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
mala eget mjöl

Nån som har en kvarn hemma och maler eget mjöl?
Blev lite nyfiken på det. I Tyskland tex var det tydligen jättevanligt med en kvarn hemma.

Som jag fattat det så är det nyttigare att mala själv. Man måste dock använda det direkt.
Det kostar ju dock rätt mkt att köpa hela korn, tyvärr.
sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 18:25   #2
Spawn
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 740
Citat:
Ursprungligen postat av sissa
Nån som har en kvarn hemma och maler eget mjöl?
Blev lite nyfiken på det. I Tyskland tex var det tydligen jättevanligt med en kvarn hemma.

Som jag fattat det så är det nyttigare att mala själv. Man måste dock använda det direkt.
Det kostar ju dock rätt mkt att köpa hela korn, tyvärr.
Det där var nästan droppen köpa en kvarn för att göra eget dyrt mjöl för vaD? det är lite nyttigare men snälla skärp dig köp en godispåse mindre i veckan så har du tjänat in det 10 faldigt!
Spawn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 18:33   #3
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
Citat:
Ursprungligen postat av Spawn
Det där var nästan droppen köpa en kvarn för att göra eget dyrt mjöl för vaD?
Ja, inte för att jag får djup ångest av äta mjöl färdigmald från affären iallafall.
sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 19:20   #4
Spawn
Banned User
 
Reg.datum: Apr 2006
Ort: Stockholm
Inlägg: 740
Citat:
Ursprungligen postat av sissa
Ja, inte för att jag får djup ångest av äta mjöl färdigmald från affären iallafall.
låter nästan så om du har förjupat dig i detta
Spawn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 20:24   #5
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
Citat:
Ursprungligen postat av Spawn
låter nästan så om du har förjupat dig i detta


Jag såg det som en eventuellt trevlig grej.Precis som folk som dricker kaffe maler sitt eget kaffe.
Din entusiasm inför det verkar verkar tämligen sval, men bra att man väljer själv då.
sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 21:42   #6
Cerberus
Adam e söt.
 
Cerberuss avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: På en bananbåt utanför Colombias kust
Inlägg: 6 178
vad är poängen med att mala mjölet själv? Det är ju raffineringen som gör att kroppen bryter ned stärkelserna snabbt. Ju mindre obehandlat ju bättre.

Visst kan de va trevligt med en kvarn men du kanske kan lägga pengarna på nåt vettigt istället? Mer bra mat t.ex.
Cerberus är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 22:21   #7
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Hur kul är det egentligen med en stor kvarn ute på tomten och vad ska grannarna säga?
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 22:43   #8
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
Citat:
Ursprungligen postat av Pellefant
Hur kul är det egentligen med en stor kvarn ute på tomten och vad ska grannarna säga?

Det finns små kvarnar för hemmabruk. Det var en sån jag tänkte på.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg kvarn.jpg (31.9 KB, 120 visningar)
sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 22:56   #9
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
Citat:
Ursprungligen postat av Cerberus
vad är poängen med att mala mjölet själv? Det är ju raffineringen som gör att kroppen bryter ned stärkelserna snabbt. Ju mindre obehandlat ju bättre.

Jag fattade inte det där sista, men raffinering och stärkelse.

Poängen var att det är nyttigare. Man får med hela kornet. Vad jag läste så kan man inte ha med allt om man ska lagra mjölet. Sen om nyttigheten och skillnaden mot vanligt mjöl är nåt att snacka om vet jag inte.


Sen hur bakegenskaperna är och/eller skiljer sig har jag inte full koll på heller.
sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 23:03   #10
Pellefant
Registered User
 
Pellefants avatar
 
Reg.datum: Aug 2004
Inlägg: 2 314
Citat:
Ursprungligen postat av sissa
Det finns små kvarnar för hemmabruk. Det var en sån jag tänkte på.
Skojade lite bara för att lätta upp tråden. Snygga kvarnar.
Pellefant är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-29, 23:07   #11
sissa
Segrare Bästa fysiken 2011!
 
sissas avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Ort: skåne
Inlägg: 4 058
Citat:
Ursprungligen postat av Pellefant
Skojade lite bara för att lätta upp tråden. Snygga kvarnar.

aha. Det vore ju förvisso coolare, att ha värsta kvarnen på tomten.

sissa är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-30, 07:22   #12
kspr
Registered User
 
ksprs avatar
 
Reg.datum: Nov 2005
Inlägg: 211
Låter som en god idé, du borde ju annars säkert kunna fixa en mjöldeal med nån bonnlurk så blir det säkert billigare att köpa en säck me vetekorn.
kspr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-30, 08:51   #13
AlexGBG
Registered User
 
AlexGBGs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Ort: Bangkok
Inlägg: 1 442
jag tycker det lät som ett mycket bra och trevligt förslag, fast jag är sån som vill göra allt så mkt från början =) till en viss gräns då förstås, och mala eget mjöl håller jag med om vore trevligt...
AlexGBG är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-30, 09:34   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Citat:
Ursprungligen postat av sissa

Sen hur bakegenskaperna är och/eller skiljer sig har jag inte full koll på heller.
Sämre såklart. Du maler ju mjölet för att få större yta på kornen. Större yta gör att glutenproteinerna ( vete/råg/korn ) lättare löser sig i degvätskan och lättare bildar det proteinnätverk som fångar in blåsorna så att degen jäser.

Mer lättuggat eftersom de yttre skaldelarna är mindre och lättare finfördelas i munnen.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-04-30, 10:05   #15
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Man kan förhoppningsvis ställa in kvarnen så man får den typ av mjöl man vill ha och det i sin tur innebär att man får liknande bakegenskaper om man jämför med en likvärdig produkt som man köper. För att få ett riktigt fint mjöl måste man sikta det och det låter som en dammig process.

Fördelen är väl att man bara behöver ha en förpackning av varje korntyp hemma men jag gissar att det inte går att köpa säd för rimliga pengar i mindre storlekar än 25 kg å andra sidan. Använder man så mycket mjöl så kan man lika gärna köpa ett par säckar mjöl på närmaste kvarn och spara några timmars jobb samt även plocka på sig flera olika varianter på en gång.
Man kan iofs också göra roliga mjöl av bönor, ärtor mm.

Jag kommer inte ihåg om jag har en kvarn till min hushållsassisten eller om det är ett av de tillbehör jag saknar, jag har inte direkt letat efter den ännu så för min del är det inte aktuellt att skaffa en om den saknas.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 20:34.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)