Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Matlagning & Recept

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2006-02-09, 08:48   #1
aron
Registered User
 
arons avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 239
Indisk mat!

Hey, jag har varit en sväng utomlands och blev helt förälskad i indisk mat. Främst kycklingen. Finns det något sätt att göra kyckling tandoori/madrass/korma/mango/curry utan att det ska bli så svårt? Just nu vet jag ungefär hur man lagar spagetti och köttfärsås.

Vad jag har förstått så krävs 7-8 kryddor för dessa olika rätter, går det att skippa några? Tack på förhand
__________________
Arooon@msn.com
aron är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 08:59   #2
Aelrik
Registered User
 
Aelriks avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 205
Det finns ju färdiga kryddblandningar och såser.
Spana in asiatiska/indiska hyllan i affären så lär du hitta Santa Marias färdiga kryddblandningar och currypastor (knutby! ).
Dessutom är Pataks och Sharwood rätt duktiga på indiskt.
Vill du ha färdiga såser finns förutom de ovannämda Uncle Ben's.

(märks det att jag jobbar på ICA )
Aelrik är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 09:03   #3
aron
Registered User
 
arons avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 239
Okey, tackar för svar. Vad är pataks och Sherwoods? Matmärken eller användare på kolozzeum?

Jag får väl ta och köpa mig en sån där burk Hur mycket får man pröjsa då? Det blir inte jättedyrt?
__________________
Arooon@msn.com
aron är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 09:05   #4
Aelrik
Registered User
 
Aelriks avatar
 
Reg.datum: Sep 2005
Inlägg: 205
Citat:
Ursprungligen postat av aron
Okey, tackar för svar. Vad är pataks och Sherwoods? Matmärken eller användare på kolozzeum?

Jag får väl ta och köpa mig en sån där burk Hur mycket får man pröjsa då? Det blir inte jättedyrt?
Det är tillverkare.
Jag skulle tro att en kryddburk (aromatstorlek) går på tjugo spänn.
Aelrik är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 10:42   #5
mistermr
Oh la la
 
mistermrs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 1 829
Jag älskar indisk mat!

Har hela tiden undrat om man kan göra en recpttråd här på kolo som är bara berör indiska maträtter?

MVH
__________________
YES, I AM A MODEL!
mistermr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 11:10   #6
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av mistermr
Har hela tiden undrat om man kan göra en recpttråd här på kolo som är bara berör indiska maträtter?
Vad är det för fel på den här?
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 11:12   #7
aron
Registered User
 
arons avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 239
Citat:
Ursprungligen postat av mistermr
Jag älskar indisk mat!

Har hela tiden undrat om man kan göra en recpttråd här på kolo som är bara berör indiska maträtter?

MVH
Gör det! Eller skriv här. Skulle verkligen uppskattas
__________________
Arooon@msn.com
aron är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 11:12   #8
mistermr
Oh la la
 
mistermrs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 1 829
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Vad är det för fel på den här?
Inga fel alls, men jag syftade på en recepttråd där kolomedlemmar kan bidra med recept.

MVH
__________________
YES, I AM A MODEL!
mistermr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 11:28   #9
z_bumbi
Nallemoderator
 
z_bumbis avatar
 
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
Citat:
Ursprungligen postat av mistermr
Inga fel alls, men jag syftade på en recepttråd där kolomedlemmar kan bidra med recept.

MVH
Tråden heter Indisk mat och ligger i matlagning och recept, närmare än så kommer du nog inte.

Bara att börja lägg in recepten.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights

"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
z_bumbi är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-09, 11:30   #10
mistermr
Oh la la
 
mistermrs avatar
 
Reg.datum: Dec 2005
Inlägg: 1 829
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Tråden heter Indisk mat och ligger i matlagning och recept, närmare än så kommer du nog inte.

Bara att börja lägg in recepten.
Jag väntar själv på att ngn som har ett och annat recept liggande kan posta dem för att jag kan ej laga indisk mat.

MVH
__________________
YES, I AM A MODEL!
mistermr är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-02-10, 21:19   #11
agahowa22
Adenosintrifosfat
 
agahowa22s avatar
 
Reg.datum: Apr 2005
Inlägg: 149
kan börja lite lätt med ett bröd som fungerar som normalt naan bröd men detta är mer vad man brukar äta till vardags.

4dl mjöl
1dl grahams mjöl
lite salt kanske 1 kryddmått
vatten kan man inte säga exakt men ungefär 2dl. Om de inte blir bra kanske för vått tillsätt bara lite mer mjöl.

knåda ihop tills du får en bra deg tryck på den osso ska de åka upp lite.
lite svårt å säga hur de ska se ut men prova.

sen ta en gangska stor klump från degen och kavla ut lägg på en plåt som SKA VARA VARM (sätt in plåten när du sätter på värmen, när du ska lägga på brödet då tar du ut den) mycket viktigt, sätt i mitten av ungen på max temperatur sen ta ut när brödet blivit lite brunt
agahowa22 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-09-25, 14:56   #12
Honn
Registered User
 
Honns avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 3 140
Wee en tråd för mig.

Saag Ghost
7-800g mört lamm
1/2-1 lök
250-300g hackad spenat
3-4 tomater
3-4 vitlöksklyftor
1tsk gurkmeja
1tsk paprikapulver
1tsk garam masala
4dl vatten
0,5dl olja
salt efter behag

Hacka allt och kör ner i en kastrull tillsammans med vattnet. På med gurkmejan, paprikapulvret, salt och vatten. Koka till köttet är mört. Tillsätt oljan och koka tils det nästan är torrt. Rör ner garam masala och servera till ris.

Balti Ghost
7-800g mört lamm eller som i mitt fall kyckling
3-4 tomater
3-4 vitlöksklyftor
1tsk gurkmeja
1tsk ingefära
1msk paprikapulver
1msk chilipulver
4dl vatten
0,5dl olja
salt efter behag
Någon matsked färsk koriander.

Hacka allt och kör ner i en kastrull tillsammans med vattnet. På med gurkmejan, paprikapulvret, ingefära, salt och vatten. Koka till köttet är mört. Tillsätt oljan och koka tils det nästan är torrt. Rör ner koriandern, låt det hela smakerna blandas i någon minut och servera till ris.

Jag använde mer vatten än recepten föreskrev i båda rätterna och fick därför koka det hela extra länge. Inte för att det gjorde mig något då många indiska rättar mår bra av lång koktid. En del saker smakar helt fel utan att få koka ihop i minst en timma oavsett om man kokar för att få bort vätska eller ej. Baltin smakade inte alls så roligt innan den fått koka en stund och fått bort stora delar av vattnet.
__________________
Allt är bra när man färdas på två hjul.
Journal
Honn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-09-25, 14:58   #13
Honn
Registered User
 
Honns avatar
 
Reg.datum: Dec 2002
Ort: Umeå
Inlägg: 3 140
Min standarcurry
Finns inget recept annat än ungefärliga mängder. Jag varierar innehållet av respektive krydda utifrån hur fräsha de är och hur det hela smakar. Brukar sträva efter att smaken ska kännas någorlunda jämnt över hela tungan.

Massor av kött
1-2 lökar
Lagom med vitlök
Massor av curry
Massor av spiskummin
En del koriander
En del mejram
En del svartpeppar
En del ingefära
Lite kryddnejlika
Lite mer kanel
En del chilipulver
Valfritt om det ska ingå någon starkare krydda t.ex. cayenne eller torkad rödpeppar.
En skvätt vinäger
Vatten
Salt
Lagerblad 2-3st brukar jag ha i.

Om kryddorna är gamla kan de rostas/stekas lite innan.

Stek lök, kött och kryddor. Beroende på mängden vitlökssmak som önskas så kan den antingen köras i från början eller mot slutet(blir starkare ju senare den åker i). På med massor av vatten. Koka upp och smaka av. Krydda mer. Koka och smaka av. Krydda mer. Krydda lite till. Den ska smaka nästan som färdig trots att det fortfarande är för mycket vatten. På med vinägern. Låt koka i en evighet. Håll bara koll på att den inte kokar torr och bräns. Späd på med vatten vid behov. Mängden vatten som är kvar när det är dags för servering beror på hur mycket sås man gillar.
Efter 1-3 timmar så borde det finnas en smaskig gryta på spisen.

Det där är grundreceptet. Vill man så kan man variera det på tusen olika sätt. Här är några av mina favoriter. Det går givetvis att variera nivåerna av de olika kryddorna med om man vill ändra något.

Nötvarianten.
Rosta och hacka valfri nötsort och ha i. Går även att använda jordnötssmör.

Nöt och citron
Ungefår som den förra fast man skvätter i citron också. Här kan man öka mängden vinäger lite samt hälla på lite socker.

Kokos
Alldeles innan den ska serveras så häller man i kokosmjölk. Ju närmare servering det hälls i destå mer kokos smakar det.

Sen brukar jag också köra kombinationer av ovanstående. Min absoluta favorit är nog trippeln dvs kokos+nöt+citron.
__________________
Allt är bra när man färdas på två hjul.
Journal
Honn är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-09-25, 15:16   #14
kulle
Registered User
 
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 120
Tack för dessa recept! Kan bara säga att Sharwoods Korma och de andra färdiga såserna jag provat inte är några vinnare. Smakar långt ifrån det du får på en restaurang och är ganska dyra.
kulle är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2006-09-27, 08:05   #15
Sir Anselm
Registered User
 
Sir Anselms avatar
 
Reg.datum: Oct 2003
Ort: Norrköping
Inlägg: 429
Brukar köra en Tikka Masala-variant... Fast den har förändrats lite så jag vet inte om en indier skulle känna igen direkt

Har aldrig varit så mycket för recept, så jag har inte så stor koll på vilka mängder jag använder...

Kycklingfilé som skurits i tärningar.

Marinad till kycklingfilén:

matlagningsyoghurt typ 2 dl till 4 filéer brukar räcka
riven ingefära, kanske en matsked
vitlök beroende på smak
malen koriander
malen spiskumin
garam masala

brukar ha rätt rikligt av kryddorna, det är ju en marinad...

Kycklingen får står över natten...

Sen steker jag kycklingen och lägger den åt sidan. I pannan hamnar sen:

Passerade tomater, typ ett paket av ICA's egna ekologiska
kokosmjölk, börjar med halva burken, fyller på om det behövs...
kycklingbuljong
mer av de ovanstående kryddorna, kanske lite tandoorikrydda också...
vitlök
ingefära

detta får koka ihop en stund, sen lägger jag i kycklingen och låter det sjuda en stund till...

Serveras med ris och Nan-bröd... suveränt gott!! Hoppas jag inte glömt något...
__________________
Le blogg
Sir Anselm är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 09:12.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)