Citat:
Är det inte så att det finns väldigt få studier angående II
|
Vad menar du med "pålitligt"? Både II och GI visar det som skall visa: det första insulinfrisättningen efter att ha ätit en viss energimängd i jämförelse med samma energimängd från annat livsmedel, och GI arean under blodsockersvaret efter intag av en viss mängd kolhydrat i jämförelse med samma mängd kolhydrat från vanligtvis vitt bröd eller glukos.
Båda "stämmer" och visar precis det dom "utgör" sig för att göra.
GI gäller bara kolhydrat. Protein ger också insulinpåverkan - minst lika stor som motsvarande mängd kolhydrat. Där går inte GI att applicera.
Och vad gäller GI:t på en hel måltid har total energimängd, protein och fett större påverkan. I en normal måltid har GI på kolhydraterna som ingår
minst samband med måltidens totala GI, och har dessutom i princip
inget samband med II, dvs insulinfrisättningen, annat än som energigivare.
Att sedan varken GI eller II har någon speciell betydelse eller påverkan för en tränande person på samma sätt som det har för en soffpotatis, och att "följa" något är bara onödigt. "GI" har blivit ett modeord. En vältränad person har mångdubbelt bättre insulinkänslighet och glukostolerans och påverkas inte på samma sätt. En soffpotatis med låg glukostolerans frisätter massor av insulin av samma måltid som en vältränad person knappt påverkas av.
Jennie är tvungen att marknadsföra sitt GI-koncept hårt nu, när det visats, att GI inte har någon påverkan på viktnedgång hos överviktiga - en av dom stora målgrupperna.