2005-09-12, 10:43
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 763
|
Leverglykogen neone?
Först och främst undrar jag hur många gram glykogen som levern har kapacitet att lagra? För ett par år sedan hittade jag främst siffror på 50g, men nu läser jag både 75g och 90g i olika källor. Har detta ändrats p.g.a. sockerkidsen, eller är det bara mina källor som fallerat tidigare?
1. Finns det någon teoretisk övre gräns för leverns kapaictet, eller några uppmätta extremfall?
En andra fråga rör sig om hur inlagringen fungerar i praktiken. Jag är inte särskilt insatt, men har fått lära mig att fruktos tas upp direkt i levern och att mjölksocker delvis fungerar på samma sätt.
Har någon lust att förklara hur skeendet går till i praktiken? Min fråga andra fråga är:
2. Antag att leverglykogenet är slut, då jag dricker 50g kolhydrater från apelsinjuice, hur många gram av dessa tas upp direkt i levern som leverglykogen?
Och till slut:
3. Antag att leverglykogenet är slut, då jag dricker 50g kolhydrater från mjölk, hur många gram av dessa tas upp direkt i levern i form av leverglykogen?
(Jag valde 50g, eftersom jag inte vill att leverns maxkapacitet ska påverka resultatet i fråga två respektive tre.)
|
|
|
2005-09-12, 11:48
|
#2
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
2 & 3 har du fullt i musklerna så är det i stort sätta alla kolhydrater som går till levern.
Om du inte har fullt i musklerna så
2 är det först och främst fruktosen (Fruktsocker.) från juicen som går till levern men även ev överskott av glukos (Druvsocker) som inte får plats i musklerna. När man kollar på kolhydratsinnehållet måste man också kolla på sackaros (Vanligt bordsocker) som består av 50/50 fruktos och glukos.
3 Här är det galaktosen som först och främst går till levern medan glukosen funkar som ovan. Laktos (Mjölksocker) består av 50/50 galaktos och glukos.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2005-09-12, 12:25
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 763
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
2 & 3 har du fullt i musklerna så är det i stort sätta alla kolhydrater som går till levern.
Om du inte har fullt i musklerna så
2 är det först och främst fruktosen (Fruktsocker.) från juicen som går till levern men även ev överskott av glukos (Druvsocker) som inte får plats i musklerna. När man kollar på kolhydratsinnehållet måste man också kolla på sackaros (Vanligt bordsocker) som består av 50/50 fruktos och glukos.
3 Här är det galaktosen som först och främst går till levern medan glukosen funkar som ovan. Laktos (Mjölksocker) består av 50/50 galaktos och glukos.
|
Jag trodde att fruktos (och galaktos?) är tvung(na)et att gå vägen VIA levern innan de kan lagras som muskelglykogen, och att deras väg därför inte påverkas utav de akuta muskelglykogen-nivåerna?
Blir svaret (enligt dig, och förutsatt att musklerna är fulla):
2. 50g (består apelsinjuicens kolhydrater till 100% av fruktos?)
3. 25g
På ett ungefär?
|
|
|
2005-09-12, 12:36
|
#4
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
LBacker: Fruktos och galaktos måste gå via levern, detta oavsett om man har fullt med glykogen i musklerna eller inte, men har man fullt i musklerna så går även all glukos till levern och fyller på där till det är fullt.
Så om musklerna är fulla blir det 50 g i båda fallen.
Enligt livsmedelsverket har 100 g juice 3,4 g glukos, 2,8 g fruktos och 2,2 g sackaros. Fördelningen för kroppen mellan fruktos och glukos efter att sackarosen har delats upp i tarmen blir 4,5 g glukos och 3,9 g fruktos eller 54% glukos och 46% fruktos.
Sen stämmer inte uträkningarna ovan till 100% då det inte bara är levern och musklerna som suger åt sig glukos men det är något i den stilen i alla fall.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2005-09-12, 12:39
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 763
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
LBacker: Fruktos och galaktos måste gå via levern, detta oavsett om man har fullt med glykogen i musklerna eller inte, men har man fullt i musklerna så går även all glukos till levern och fyller på där till det är fullt.
Så om musklerna är fulla blir det 50 g i båda fallen.
Enligt livsmedelsverket har 100 g juice 3,4 g glukos, 2,8 g fruktos och 2,2 g sackaros. Fördelningen för kroppen mellan fruktos och glukos efter att sackarosen har delats upp i tarmen blir 4,5 g glukos och 3,9 g fruktos eller 54% glukos och 46% fruktos.
Sen stämmer inte uträkningarna ovan till 100% då det inte bara är levern och musklerna som suger åt sig glukos men det är något i den stilen i alla fall.
|
Okej, tackar för svaret!
|
|
|
2005-09-12, 16:39
|
#6
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
|
Citat:
Ursprungligen postat av LBacker
Först och främst undrar jag hur många gram glykogen som levern har kapacitet att lagra? För ett par år sedan hittade jag främst siffror på 50g, men nu läser jag både 75g och 90g i olika källor. Har detta ändrats p.g.a. sockerkidsen, eller är det bara mina källor som fallerat tidigare?
|
I mina löroböcker kan levern lagra 60 g glykogen per kg lever. Levern väger hos 70 kg mannen ca 1.8 kg vilket ger ett leverglykogenförråd på ca 110 g.
En 90 kg kroppsbyggare som tränar hårt och regelbundet har troligen en större lever.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-09-12, 16:49
|
#7
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
I mina löroböcker kan levern lagra 60 g glykogen per kg lever. Levern väger hos 70 kg mannen ca 1.8 kg vilket ger ett leverglykogenförråd på ca 110 g.
En 90 kg kroppsbyggare som tränar hårt och regelbundet har troligen en större lever.
|
Jag har fått för mig att man kan "tvinga" levern att lagra mer genom att öka uttaget ur den? Dvs en elitkonditionsidrottare som väldigt ofta behöver mycket glykogen får en viss ökad inlagring i levern över vad som är normalt.
Men som sagt jag är osäker på det är något jag fått för mig eller om det är något jag faktiskt har läst på ett vettigt ställe.
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2005-09-12, 17:03
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Kramfors
Inlägg: 1 489
|
Kan nog vara närmare 500 gr i en tränad lever.
__________________
|
|
|
2005-09-12, 21:43
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Mar 2004
Inlägg: 2 116
|
Citat:
Ursprungligen postat av z_bumbi
Jag har fått för mig att man kan "tvinga" levern att lagra mer genom att öka uttaget ur den? Dvs en elitkonditionsidrottare som väldigt ofta behöver mycket glykogen får en viss ökad inlagring i levern över vad som är normalt.
Men som sagt jag är osäker på det är något jag fått för mig eller om det är något jag faktiskt har läst på ett vettigt ställe.
|
Låter som teorin stämmer väl med övrig träningslära som bygger på superkompensation. Om det är så vågar inte jag heller säga.
|
|
|
2005-09-13, 05:56
|
#10
|
Symmetrisk moderator
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
|
Jag har inga synpunkter på det men King Grub kanske har det eftersom vissa fysiska aktiviteter inte utnyttjar blodglukos som energi ( styrketräning ) medan andra gör det ( konditionsidrotter, tror jag ).
Utnyttjar musklerna levern som energireserv så lär levern kapacitet öka med ökad belastning.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
|
|
|
2005-09-13, 06:03
|
#11
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
|
"CHO loading can also produce supercompensation of liver glycogen; however, unlike muscle glycogen, liver glycogen can be converted to free glucose by the enzyme glucose-6-phosphatase (EC 3.1.3.9) and released to the blood. Under resting fed conditions, supercompensated liver glycogen will return to normal levels within 2 days."
J Appl Physiol 82: 342-347, 1997; Persistence of supercompensated muscle glycogen in trained subjects after carbohydrate loading
|
|
|
2005-09-13, 06:15
|
#12
|
Nallemoderator
Reg.datum: Feb 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 36 676
|
Tackar!
__________________
"The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women." Eric Midkiff från misc.fitness.weights
"Your physiology doesn't care what your philosophy is"
|
|
|
2005-09-13, 15:20
|
#13
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2004
Ort: Kramfors
Inlägg: 1 489
|
Citat:
Ursprungligen postat av Ulf A Big
Kan nog vara närmare 500 gr i en tränad lever.
|
Jag tog nog i överkant i den här frågan...och har inget bra svar på vad levern klarar av att lagra.
__________________
|
|
|
2005-09-13, 15:45
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jun 2003
Inlägg: 763
|
Citat:
Ursprungligen postat av Ulf A Big
Jag tog nog i överkant i den här frågan...och har inget bra svar på vad levern klarar av att lagra.
|
Trådångesten smög sig på över natten eller?  Tack för din gissning åtminstonde. 1.8 kg lever på en 70kgs man pratade Sverker om. Vilket skulle kunna föra resonemanget till ett halvrimligt antagande om 3.6 kg lever hos 140 kg Mr Olympia. Isåfall går det kanske att gissa på 220g leverglykogen bland de fysiologiska undantagen, och då borde inte heller 250g vara omöjligt under superkompensationsförutsättningar vid t.ex. hårda kardio-tider följt av kolhydratsladdningar.
Spekulativt, men intressant.
Jag har främst sett studier som belyser att kolhydratstömning följt av laddning inte nämnvärt påverkar muskelglykogenet, men vinsten ligger kanske istället i leverns överinlagringsförmåga? Vilket då skulle innebära att nyckeln till tömning/påfyllning istället går att finna i diskussioner kring leverlgykogenet.
King Grub: Har du läst några ras-relevanta studier på området, t.ex. kaukasiska jämfört med afroamerikanska leverglykogenvärden? Hur uppskattas/mäts värdet egentligen, genom biopsier?
|
|
|
2005-09-13, 15:52
|
#15
|
Chefsarkitekt Oljebyxor
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
|
Intressant läsning, med vidare referenser, för den som orkar läsa, ur Medicine & Science in Sports & Exercise: Volume 37(3) March 2005 pp 404-411
Failure to Repeatedly Supercompensate Muscle Glycogen Stores in Highly Trained Men:
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 13:49.
|
    
|