Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-08-24, 15:18   #1
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Grönsaker sänker GI?

Min polare läste i nyaste finska BODY att GI:t på t.ex pasta sänks om man äter grönsaker till. Har jag aldrig hört förut. Luktar Stämmer det?
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-24, 15:32   #2
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
Många grönsaker är lågglykemiska, innehåller mycket fiber och en del fruktos, så det är klart att GI:t på en pastamåltid där grönsaker ingår ger lägre blodsockersvar än en måltid där dom inte ingår, förutsatt att den totala kolhydratmängden är likvärdig. Det motsatta gäller om det är högglykemiska grönsaker som majs eller palsternacka det handlar om.

Dock är det fett och protein som påverkar måltidens totala GI mer än kolhydraterna.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-24, 15:41   #3
Slartibartfast
Finlands svar på Schenkenberg
 
Slartibartfasts avatar
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Finland
Inlägg: 15 930
Ok, men då är det ju inte kolhydraterna i pastan som blir långsammare utan hela måltiden som en helhet? Samma resultat borde man ju i så fall få genom att äta t.ex lågglykemiskt bröd med pastan?

Hur påverkar protein GI?
__________________
Allt kött behöver disciplin!

Citat:
Ursprungligen postat av 130kg finsk sisu Visa inlägg
Slarti måste ha en av de bättre axelpartier av odopade personer i världen. punkt.
Slartibartfast är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-08-24, 15:46   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
Ok, men då är det ju inte kolhydraterna i pastan som blir långsammare utan hela måltiden som en helhet?

Jo, det kan man nästan säga, om dom lämnar magsäcken långsammare och ger en mer måttligt blodsockersvar. Men givetvis får du räkna både blodsocker- och insulinsvar på allt du äter på en gång.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...401&query_hl=1

Protein ger insulinfrisättning, vilket sänker blodsockersvaret. Vassle, t ex, har en kraftigt GI-sänkande effekt, just genom att det orsakar en så stor insulinfrisättning, vilket trycker ned blodsockret.
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 21:32.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)