Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Både mjölk och havregryn är bra källor till magnesium 
|
Havregryn innehåller relativt mycket magnesium (130 mg per 100 g -- dagsbehov 350 mg) men jag undrar just hör hög absorptionen är? Jag vet att biotillgängligheten av koppar, zink och magneisum är låg i spannmål men inte exakt hur låg för magnesium. Zink har en absorption runt 8.4+-1% vet jag i alla fall [1]. Om havregryn har liknande siffror för magnesium är det en direkt kass källa. Nån som vet? Ganska viktigt att hålla koll på sånt med tanke på att intaget är lågt för vissa grupper även i industrialiserade länder [2].
1. Zinc Absorption in Humans from Meals Based on Rye, Barley, Oatmeal, Triticale and Whole Wheat
Journal of Nutrition Vol. 117 No. 11 November 1987, pp. 1898-1902
2. Ford ES, Mokdad, AH. Dietary Magnesium Intake in a National Sample of U.S. Adults. Journal of Nutrition, 2003; 133: 2879-2882.