Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2005-01-05, 16:55   #1
l19124
Kul i jul med plåster på skinkan!
 
l19124s avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Nära gymmet
Inlägg: 34
2 år gammal mat.

Morsan blev i julas bjuden på mandel tårta.
Och hon fick efteråt reda på att den hade legat i frysen i 2 år!!
Hon blev fly förbannad. men hon överlevde tårtan iaf..

Borde inte tårtan vara typ giftig?
konstigt att hon klarade sig ifrån matförgiftning..
l19124 är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 17:09   #2
stiffler
Registered User
 
Reg.datum: May 2004
Inlägg: 113
varför blev hon förbannad och varför skulle hon ha blivit matförgiftad???

den låg ju i frysen!
stiffler är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 17:18   #3
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Det som kan hända i frysen är att fettet härsknar och ger dålig smak. Fleromättat fett i mandel, ägg eller margarin kan härskna.

Något som inte är farligt men som ser illa ut är frysbränna. Att ytan på något fryst torkar ! i frysen. Får stora iskristaller på ytan och blir grått och tråkigt.


Inget håller för evigt.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 17:41   #4
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Efter två år blir väl rätt många saker skabbiga i frysen, men det är väl mer kött o fisk o sådant som kanske "bara" håller sig något halvår eller så? Glass(?) o grönsaker o dylikt har väl rätt lång lagringstid?
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 18:30   #5
Callister
Fetförbrännarn
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Sthlm
Inlägg: 2 268
Det kanske var mandeltårta i konserv.
Callister är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 18:33   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 418
Apropå konserver... undrar hur stor den här burken är.
Bifogade bilder
Filtyp: jpg 055.jpg (39.2 KB, 335 visningar)
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 18:48   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Finns vissa praktiska mått på hur stor en konservburk kan bli.
Den blir på kanske 2 - 3 liter. Stora " Bullens Pilsnerkorv "-burkar är ungefär max. Därefter så kommer man att bränna det som finns längs kanterna i burken innan den dödande värmen ( 121°C i två minuter ) nått centrum av burken.

Vad väger en liten kyckling ? 1 kg kanske så burken borde vara på cirka 2 liter. Sedan är ju burken relativt hög och smal så vägen som värmen skall vandra in är inte så lång.



En rent teknisk betraktelse.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 18:50   #8
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Citat:
Ursprungligen postat av aliquis
Efter två år blir väl rätt många saker skabbiga i frysen, men det är väl mer kött o fisk o sådant som kanske "bara" håller sig något halvår eller så? Glass(?) o grönsaker o dylikt har väl rätt lång lagringstid?
Glass, blir hemma hos mig, ganska fort full med stora iskristaller

Grönsaker däremot är inte så feta och ifall fettet skulle härskna är det så lite så att det inte smakar.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 18:57   #9
Vastrix
mjuk på både in och utsidan
 
Vastrixs avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Malmö/Lund
Inlägg: 263
Beror ju till stor del på temperaturen i frysen. Vid ca -18 grader går en gräns där enzymernas aktivitet minskar rejält, har du bara tillräckligt kallt så kan du ju frysa in det _riktigt_ länge.
Med tanke på att det troligen inte var flytande helium i frysen så skulle jag kolla på datumstämpeln. Blev någon sjuk? Annars är väll ingen skada skedd?

/V.
__________________
21,1 km @ 1.47.08
B/B/M 130/110/180
Vastrix är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 19:00   #10
Vastrix
mjuk på både in och utsidan
 
Vastrixs avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Malmö/Lund
Inlägg: 263
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Finns vissa praktiska mått på hur stor en konservburk kan bli.
Den blir på kanske 2 - 3 liter. Stora " Bullens Pilsnerkorv "-burkar är ungefär max. Därefter så kommer man att bränna det som finns längs kanterna i burken innan den dödande värmen ( 121°C i två minuter ) nått centrum av burken.
-ZIP-
En rent teknisk betraktelse.
Förstod inte riktigt vad du menade här. Varför 121°C i två minuter? Det är väll lägre än vad som används vid sterilisering mha. autoklavering?

/V.
__________________
21,1 km @ 1.47.08
B/B/M 130/110/180
Vastrix är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 20:21   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 830
Citat:
Ursprungligen postat av Vastrix
Förstod inte riktigt vad du menade här. Varför 121°C i två minuter? Det är väll lägre än vad som används vid sterilisering mha. autoklavering?

/V.

121°C i 2 minuter och 15 sekunder motsvarar en avdödning på 10( upphöjt till ) 12 m a p den värmetåliga bakterien Clostidium Botulinum.

Botulism är en allvarlig förgiftning och med den autoklaveringstiden är produkten avdödad m a p Cl. Botulinum.

Det är den målsättningen man har när det gäller köttkonserver. I andra produkter som t e x ärtsoppa finns andra bakterier som klarar mer värme som kräver ytterligare avdödning.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 20:27   #12
supremo
Registered User
 
Reg.datum: Apr 2002
Ort: Hällefors
Inlägg: 1 323
Har för mig att jag någon läste om en herre som hade hittat en mjölkliter i frysen som hade legat där runt 15 år eller något. Han skickade för intressets skull, in mjölken för analys och det visade sig att alla vitaminer m.m. var intakta och mjölken var helt okej att dricka.

Förbehåller mig dock att komma ihåg fel, men jag har för mig att det var så ungefär.
__________________
Jaha, du tänker så.
supremo är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 20:37   #13
aliquis
Banned User
 
aliquiss avatar
 
Reg.datum: Jul 2003
Ort: Örebro
Inlägg: 17 591
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
Glass, blir hemma hos mig, ganska fort full med stora iskristaller
Grönsaker däremot är inte så feta och ifall fettet skulle härskna är det så lite så att det inte smakar.
Sant, och den glassen smakar ju inte så gott heller.
aliquis är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 21:36   #14
Tolkia
Moralistmoderator
 
Tolkias avatar
 
Reg.datum: Aug 2003
Ort: Lycksele
Inlägg: 15 502
Det kanske är på sin plats att påpeka att det är väldigt ovanligt att man blir sjuk av dåliga mjölkprodukter, t.ex. härsket fett. Inte minst därför att de smakar så överjävligt när de blir dåliga att risken att få i sig några större mängder är ungefär noll för en individ med fingerande smak (och lukt-) sinne. *kräx*
Tolkia är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2005-01-05, 21:40   #15
Vastrix
mjuk på både in och utsidan
 
Vastrixs avatar
 
Reg.datum: Dec 2004
Ort: Malmö/Lund
Inlägg: 263
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker
121°C i 2 minuter och 15 sekunder motsvarar en avdödning på 10( upphöjt till ) 12 m a p den värmetåliga bakterien Clostidium Botulinum.

Botulism är en allvarlig förgiftning och med den autoklaveringstiden är produkten avdödad m a p Cl. Botulinum.

Det är den målsättningen man har när det gäller köttkonserver. I andra produkter som t e x ärtsoppa finns andra bakterier som klarar mer värme som kräver ytterligare avdödning.
Ahh, tackar för svaret!
__________________
21,1 km @ 1.47.08
B/B/M 130/110/180
Vastrix är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 12:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)