Citat:
Originally posted by GhostFace
Det de flesta talar om, vad är det för bakterier som egentligen försvinner vid upphettning? Eller finns det överhuvudtaget inga bakterier som försvinner vid upphettning??
|
De dör.
De kokar sönder, dvs deras proteiner denaturerras.
Bakteriers proteiner stelnar/denatureras vid samma temperatur som proteiner i kött, fisk eller ägg. När ägget är genomkokt är alla bakterier döda. OK 99.99 % av dem.
Problemet är att vissaa bakterier kapslar in sig i ett skyddande skal, sk spor, och överlever upphettningen.
När allt lugnat ned sig och maten svalnat vaknar bakterierna ur sin sporer och finner slagfältet öde !
Det finns ingen konkurans om plats och de sporbildande bakterierna kan växa till sig i farlig fart och ta över.
Vad som hänt dina vänner är inte lätt att veta. Kycklingen var kanske oskyldig men vissa bakterier/matinfektioner kan behöva upp till två dygn innan symptomen kommer med illamående, kräkningar etc.
De flesta matförgiftningarna förblir olösta. De flesta händer i det egna kylskåpet pga för gammal mat som stått för varmt, framme för länge etc.
Att typa matförgiftningar efteråt med avföringsprov är ofta meningslöst. De matförgiftade bakterierna är utslagna och oftast utkonkurerade av de normla tarmbakterierna. De går alltså inte att hitta igen !