Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2004-06-19, 14:56   #1
Zodd
Pasta pump
 
Zodds avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Kolozzeum Forum Posts: Inte många
Inlägg: 1 263
Kycklingfile, hål i förpackningen.

Köpte kycklingfile idag och såg ett litet hål i förpackningen, dör jag om jag äter den kycklingen?
Alla sjukdomar och bakterier dör väl när det får ligga 30 minuter i 200 grader?
__________________
A boat's a boat, but the mystery box could be anything. It could even be a boat! You know how much we wanted one of those!
Zodd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:03   #2
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Var det färsk kycklingfilé?
  Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:04   #3
Zodd
Pasta pump
 
Zodds avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Kolozzeum Forum Posts: Inte många
Inlägg: 1 263
Fryst kycklingfile.
__________________
A boat's a boat, but the mystery box could be anything. It could even be a boat! You know how much we wanted one of those!
Zodd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:13   #4
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 410
Jag tvivlar på att någon förpackning fryst kyckling är hermetiskt tillsluten...
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:20   #5
Styrkebyggare
Bluesman
 
Styrkebyggares avatar
 
Reg.datum: Mar 2004
Ort: Nôrr om Gôtet
Inlägg: 1 249
Knappast nån större risk. Om hålet har uppstått under hanteringen av den frysta varan (vilket ju är mest troligt) så är det inte så stor sannolikhet att några farliga bacillusker skulle ha smugit sig in. Bakteriers tillväxthastighet vid 18 minusgrader är inte heller särskilt hög om man säger så...
__________________
Man kan aldrig köra för tungt - bara vara för klen...

Senast redigerad av Styrkebyggare den 2004-06-19 klockan 15:22.
Styrkebyggare är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:21   #6
Zodd
Pasta pump
 
Zodds avatar
 
Reg.datum: Sep 2003
Ort: Kolozzeum Forum Posts: Inte många
Inlägg: 1 263
Ok.
__________________
A boat's a boat, but the mystery box could be anything. It could even be a boat! You know how much we wanted one of those!
Zodd är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:25   #7
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Se bara till att kycklingen är genomstekt när du äter.

All kyckling är riskmat och skall ätas genomstekt, aldrig rosa i köttet.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 15:43   #8
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Citat:
Originally posted by Sverker
Se bara till att kycklingen är genomstekt när du äter.

All kyckling är riskmat och skall ätas genomstekt, aldrig rosa i köttet.
Vet inte exakt hur det ligger till med färsk kyckling och hål i förpackningen. Jag vet folk som hävdat bestämt att de tillagat kycklingen väl och ändå blivit dåliga, till följd av hål i förpackningen.
  Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 17:42   #9
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Citat:
Originally posted by GhostFace


Vet inte exakt hur det ligger till med färsk kyckling och hål i förpackningen. Jag vet folk som hävdat bestämt att de tillagat kycklingen väl och ändå blivit dåliga, till följd av hål i förpackningen.
De kanske har använt samma kniv eller skärbräda till grönsakerna också ?

Tvättade de händerna mellan de tagit i den råa kycklingen och gjort den kalla såsen ?

Nogrann hygien är alltid ett måste när man gör kyckling.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 18:59   #10
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Citat:
Originally posted by Sverker
De kanske har använt samma kniv eller skärbräda till grönsakerna också ?

Tvättade de händerna mellan de tagit i den råa kycklingen och gjort den kalla såsen ?

Nogrann hygien är alltid ett måste när man gör kyckling.
Om man utgår från att de har gjort detta?
  Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 20:04   #11
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Då har de gjort allt rätt men kycklingen var inte färsk.

Visst, ett hål i förpackningen och det kommer hela tiden in friskt syre = bakterierna växer så det knakar. Under förutsättning att temperaturen inte varit +4 grader utan snarare +10 eller t o m +14 grader.

Att det skulle ramla in bakterier genom hålet är däremot långsökt.
Bakterierna hamnade på kycklingen redan på slakteriet och har därefter växt i antal.
Det finns ju andra bakterier som 1. producerar gift när de växer till, 2. tål uppvärmning.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 21:15   #12
emmzan
SL-Kirurg
 
emmzans avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 10 830
Som Sverker skrivit - bakterietoxin som bildats försvinner ej av upphettning. En annan teori är virus som är mkt svåra att avdöda om de väl hamnat i ett livsmedel.

Ghostface> när du säger att de blivit "dåliga", hur exakt har sjukdomsförloppet sett ut?
__________________
Cardiologer gör det underifrån
emmzan är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-19, 21:35   #13
GhostFace
Guest
 
Inlägg: n/a
Citat:
Originally posted by emmzan
Som Sverker skrivit - bakterietoxin som bildats försvinner ej av upphettning. En annan teori är virus som är mkt svåra att avdöda om de väl hamnat i ett livsmedel.

Ghostface> när du säger att de blivit "dåliga", hur exakt har sjukdomsförloppet sett ut?
Det de flesta talar om, vad är det för bakterier som egentligen försvinner vid upphettning? Eller finns det överhuvudtaget inga bakterier som försvinner vid upphettning??

Förloppet har i korthet varit illamående som lett kräkningar eller kraftig diarré.

Jag hävdar INTE att ni har fel eller de som jag hört säga att de gjort ALLT rätt att de också har gjort ALLT rätt.

  Svara med citat
Gammal 2004-06-20, 06:30   #14
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 820
Citat:
Originally posted by GhostFace


Det de flesta talar om, vad är det för bakterier som egentligen försvinner vid upphettning? Eller finns det överhuvudtaget inga bakterier som försvinner vid upphettning??

De dör.
De kokar sönder, dvs deras proteiner denaturerras.

Bakteriers proteiner stelnar/denatureras vid samma temperatur som proteiner i kött, fisk eller ägg. När ägget är genomkokt är alla bakterier döda. OK 99.99 % av dem.


Problemet är att vissaa bakterier kapslar in sig i ett skyddande skal, sk spor, och överlever upphettningen.
När allt lugnat ned sig och maten svalnat vaknar bakterierna ur sin sporer och finner slagfältet öde !

Det finns ingen konkurans om plats och de sporbildande bakterierna kan växa till sig i farlig fart och ta över.



Vad som hänt dina vänner är inte lätt att veta. Kycklingen var kanske oskyldig men vissa bakterier/matinfektioner kan behöva upp till två dygn innan symptomen kommer med illamående, kräkningar etc.

De flesta matförgiftningarna förblir olösta. De flesta händer i det egna kylskåpet pga för gammal mat som stått för varmt, framme för länge etc.

Att typa matförgiftningar efteråt med avföringsprov är ofta meningslöst. De matförgiftade bakterierna är utslagna och oftast utkonkurerade av de normla tarmbakterierna. De går alltså inte att hitta igen !
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.

Senast redigerad av Sverker den 2004-06-20 klockan 06:33.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2004-06-20, 10:52   #15
emmzan
SL-Kirurg
 
emmzans avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Linköping
Inlägg: 10 830
Tillägg:

Även fast de sporbildande bakterierna överlever en kokning/upphettning många gånger så kräver de en bra miljö efter detta. Dvs för att kunna återgå till bakteriestadiet och kunna tillväxa krävs bra betingelser. Detta är anledningen till att man ska se till att kyla mat snabbt - det tar ett tag för bakterierna att komma igång (s k log-fas). Inom livsmedelsindustrin gäller väl om jag minns rätt att maten ska kylas till kylskåpstemperatur (från 100 grader till 8) på helst under 2 timmar men maximalt på 3 timmar.

För att undvika ovälkommen tillväxt: Kyl ner snabbt och se till att kylskåpet håller maximalt +8 grader.
Farliga intervallet är då temperaturen är mellan 8 och 60 grader varvid man lagstiftat om att mat som varmhålls måste hålla över 60 grader.
__________________
Cardiologer gör det underifrån
emmzan är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 23:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)