"Juice, nektar, drink, cocktail läs på innehållsförteckningen
Livsmedelsverket har detaljerade regler för vad olika drycker får kallas.
Juice får bara bestå av fruktsaft, precis som när du själv pressar en apelsin. Vissa juicer är färskpressade och har därmed kort hållbarhetstid. Andra framställs av koncentrat, som sedan späs ut med vatten. De får dock fortfarande kallas juicer så länge koncentrationen är densamma som i den ursprungliga juicen.
Om icke fryst juice har så lång hållbarhet som ett par månader kan du utgå ifrån att den är pastöriserad (upphettad).
Färskpressad juice är oftast dyrare än juice gjord på koncentrat eftersom fraktkostnaderna är högre.
Om det finns andra råvaror i juicen måste den byta namn till exempelvis drink, dryck eller cocktail. I den här gruppen finns olika drycker med skiftande kvalitet - från färskpressad fruktsaft av högsta kvalitet och med tillskott av t ex ginseng och spirulina (Brämhults) till fruktdrinkar som bara innehåller 20 % juice. Här gäller det att läsa på förpackningen!
Nektar är juice som blandats med socker och vatten. Den ska innehålla minst 50 % juice.
Smoothies och blends är lite tjockare i konsistensen än vanliga juicer. Anledningen är att de innehåller mer fruktkött och därmed mer nyttiga fibrer."
http://www.primavi.se/avd_MatochDryc...8&avd=Artiklar
juice torde väl då innehålla mest fruktsocker.