Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2022-02-25, 07:43   #1
ozzian
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2017
Ort: Marhult
Inlägg: 906
Kyld potatis vs pommes

Kyld potatis så omvandlas en del stärkelse men hur är det med pommes frites?
Kanske måste man tillaga pommes först sen kyla och sen värma upp igen.

Onödigt vetande????
ozzian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 07:54   #2
MasterChief
Världens Största Kyk®
 
MasterChiefs avatar
 
Reg.datum: Jan 2004
Inlägg: 5 081
Citat:
Ursprungligen postat av ozzian Visa inlägg
Kyld potatis så omvandlas en del stärkelse men hur är det med pommes frites?
Kanske måste man tillaga pommes först sen kyla och sen värma upp igen.

Onödigt vetande????
Potatis som kylts och sedan värms igen förlorar sin resistenta stärkelse. Bör ju även gälla pommes, men jag har ingen källa på det.
MasterChief är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 10:22   #3
ozzian
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2017
Ort: Marhult
Inlägg: 906
Citat:
Ursprungligen postat av MasterChief Visa inlägg
Potatis som kylts och sedan värms igen förlorar sin resistenta stärkelse. Bör ju även gälla pommes, men jag har ingen källa på det.
Ok, så tror jag med, men hur är det med frysta pommes?
är dom förlagade?
tänker de som är formade borde ju vara pressad potatismos?

Nån som vet hur det är om pasta funkar likadant, koka kula koka igen?

Anledning?
Äldre gubbe som älskar god mat men har inte samma energiomsättning som för 25 år sedan?

Tar hellre tre potatis som varit kylda än två vanligt kokta!
ozzian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 14:37   #4
Sverker
Symmetrisk moderator
 
Sverkers avatar
 
Reg.datum: Aug 2001
Ort: Örebro
Inlägg: 23 802
Skillnad ligger i att potatis innehåller mer amylos som är raka kedjor av glukos. De raka kedjorna packar sig lättare. Majs är i andra ändan och innehållet mest amylopektin som är kraftigt förgrenad och vägrar att packa sig. Antar att vete ligger där någonstans emellan. Ger mindre resistent stärkelse än potatis.
__________________
Sverker
Chairmaster of
Kolozzeum Chemistry Guild.
Sverker är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 16:11   #5
ozzian
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2017
Ort: Marhult
Inlägg: 906
Citat:
Ursprungligen postat av Sverker Visa inlägg
Skillnad ligger i att potatis innehåller mer amylos som är raka kedjor av glukos. De raka kedjorna packar sig lättare. Majs är i andra ändan och innehållet mest amylopektin som är kraftigt förgrenad och vägrar att packa sig. Antar att vete ligger där någonstans emellan. Ger mindre resistent stärkelse än potatis.
Hmm, så majs går inte koka kyla koka för att slippa stärkelse, eller betyder dina ord att majs är stärkelse som inte kroppen tar upp.

Ursäkta min okunskap.
ozzian är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 16:24   #6
King Grub
Chefsarkitekt Oljebyxor
 
King Grubs avatar
 
Reg.datum: Mar 2002
Ort: Norrtälje
Inlägg: 78 404
Majsstärkelse https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8935440/
__________________


Angående PM-rådgivning!
King Grub är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2022-02-25, 17:05   #7
ozzian
Registered User
 
Reg.datum: Feb 2017
Ort: Marhult
Inlägg: 906
Citat:
Ursprungligen postat av King Grub Visa inlägg
Nu har jag lyssnat på dina utubefilmer , styrkelabbet, väldigt bra info.
Men
På Svenska
Kan man sänka stärkelsen på allt eller är det bara vissa saker?
Hur mycket sjunker potatis, pommes,, majs struntar jag i men pasta sötpotatis mm.

Jag kan inte säga 100% men för mig så mår jag bättre av kokt-kyld.kokt potatis än bara vanlig kokt.
svårt när bara JAG testat min kost.

Är det massa stärkelse i annat, bröd? kött o fisk är väl ej aktuellt.
ozzian är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 22:17.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)