Citat:
Originally posted by Fellan
Hur definerar man skillnaden mellan sockerarter och sackaros?
Är kolhydrater som omvandlas till glukos, alltså alla(?), sockerarter? Kallar man t ex den mängd kolhydrater som finns i t ex broccoli sockerarter?
Sackaros är rent raffinerat socker, stämmer det?
När man säger att det finns mycket socker i apelsinjuice, är det sackaros då? Och har det sockret precis samma egenskaper som raffinerat socker?
Lite flummigt kanske..
/F
|
Allt socker innehåller en eller flera sockerarter.
Sackaros är den blandning som finns i strösocker.
Kolhydrater finns i flera former, antingen stärkelse eller socker, kroppen bryter dock ner stärkelse till socker också. (Även kolhydrater vi inte kan bryta ner som får gå under benämningen fibrer också.)
Alla kolhydrater i broccoli är nog inte socker nej, en del är stärkelse också.
Sackaros måste nog inte vara rent raffinerat socker, det finns ju i annat också, rent raffinerat socker är däremot sackaros.
I juicen finns frukt- och druvsocker (fruktos och dextros), detta är inte samma sak som sackaros som.
Egenskaperna är väl samma, socker som socker och energi som energi, men i juicen får du ju med en massa näringsämnen också, dessa får du inte från det raffinerade sockret. Fruktos ger långsam energi, sackaros ganska snabb och dextros väldigt snabb.