Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum
Gå tillbaka   Kolozzeum Forum - Sveriges största träningsforum > Träning > Kost & Näring

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
Gammal 2015-08-21, 11:41   #1
Mello
Registered User
 
Mellos avatar
 
Reg.datum: Jul 2014
Inlägg: 131
Upphettning av frukt

Tänkte bara kolla om något vet hur frukter reagerar, just näringsmässigt, när man steker/ugn dem?
Jag har läst sedan tidigare att den glukosa indexen ändras för potatis beroende på tillagning. Är det detsamma för frukt?

Jag upptäckte i veckan hur gott det var att lägga till lite skivad banan i äggröran istället för att ta bananen rå som den är. Sötman exploderar ju verkligen! Och i och med att man ligger i deff så blev jag lite nojig av att det var för sött för att vara nyttigt.
Mello är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-08-21, 23:14   #2
3bz
Registered User
 
3bzs avatar
 
Reg.datum: May 2009
Inlägg: 378
Borde väl mest gälla för grönsaker, det är väl inte så många frukter som innehåller signifikanta mängder stärkelse och således påverkas i någon större omfattning av upphettning. Bananer kan ju dock innehålla ganska hyggliga mängder stärkelse och som du märkt så gör upphettning en skillnad på sötman.

Angående GI, ja det påverkas av upphettning, det som händer i bananen när den upphettas är gelatinisering vilket gör amyloset mer tillgängligt för amylaser (som redan finns i bananen själv) som från amyloset gör glukos och maltos, vilket i sin tur ger den extra sötman du gillar. Det intressanta i sammanhanger är ju också vad som händer när något som gelatiniserats får kallna, då bildas (processen kallas retrogradation) en typ av stärkelse vi inte kan bryta ned (resistent stärkelse typ 3), detta är anledningen till varför t.ex. kall potatis har väldigt låg GI.

Sen är det inte enbart mängden stärkelse utan ration mellan amylos/amylopektin som avgör hur mycket uppvärmning påverkar GI. Sen behöver man ju inte stirra sig blind på GI heller, mängden du intar samt vad för annan mat du intar samtidigt är också viktigt att ha i åtanke. Jag vet inte hur orolig jag skulle vara för att öka mängden socker i en banan, det är ju inte speciellt stora mängder vi talar om.
3bz är inte uppkopplad   Svara med citat
Gammal 2015-08-22, 06:22   #3
Mello
Registered User
 
Mellos avatar
 
Reg.datum: Jul 2014
Inlägg: 131
Citat:
Ursprungligen postat av 3bz Visa inlägg
Borde väl mest gälla för grönsaker, det är väl inte så många frukter som innehåller signifikanta mängder stärkelse och således påverkas i någon större omfattning av upphettning. Bananer kan ju dock innehålla ganska hyggliga mängder stärkelse och som du märkt så gör upphettning en skillnad på sötman.

Angående GI, ja det påverkas av upphettning, det som händer i bananen när den upphettas är gelatinisering vilket gör amyloset mer tillgängligt för amylaser (som redan finns i bananen själv) som från amyloset gör glukos och maltos, vilket i sin tur ger den extra sötman du gillar. Det intressanta i sammanhanger är ju också vad som händer när något som gelatiniserats får kallna, då bildas (processen kallas retrogradation) en typ av stärkelse vi inte kan bryta ned (resistent stärkelse typ 3), detta är anledningen till varför t.ex. kall potatis har väldigt låg GI.

Sen är det inte enbart mängden stärkelse utan ration mellan amylos/amylopektin som avgör hur mycket uppvärmning påverkar GI. Sen behöver man ju inte stirra sig blind på GI heller, mängden du intar samt vad för annan mat du intar samtidigt är också viktigt att ha i åtanke. Jag vet inte hur orolig jag skulle vara för att öka mängden socker i en banan, det är ju inte speciellt stora mängder vi talar om.
Grymt bra svar, tack!
Mello är inte uppkopplad   Svara med citat


Svara


Regler för att posta
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg

BB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av

Forumhopp


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 14:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson
Copyright 2015, Kolozzeum (TM)