2014-08-14, 10:02
|
#1
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 49
|
Chili!
Jag tänkte att det kunde behövas en tråd för att diskutera denna eminenta maträttsfamilj, oavsett om man gillar chili som mer är som köttfärssås med bönor smaksatt med en kryddpåse från Santa Maria eller om man är en bönhatande chilifascist som gör sitt eget chilipulver.
Personligen är jag väldigt svag för texasvarianten av chili, som görs på helt kött som får koka tills det faller sönder och inte innehåller några bönor. Jag har väl inget perfekt recept ännu men jag brukar göra något ungefär så här:
2-3 kilo grytkött (högrev, märgpipa, bringa, jag brukar använda högrev)
Ett paket bacon eller 1-2 hekto rökt sidfläsk
1-2 gula lökar, finhackade
3-4 klyftor vitlök, finhackade
3-4 jalapenos, strimlade, med kärnorna kvar
1-2 chipotles
1 habanero, strimlad, utan körnor.
1 torkad anchochili
1-2 matskedar chilipulver
Salt och peppar efter smak
ett par matskedar mald spiskummin
ett par matskedar malda korianderfrön
5 dl god mörk köttbuljong, hemkokt är bäst men köpt funkar. Jag gillar de där podsen från Knorr.
5 dl mörk öl, exempelvis porter eller stout
Skär köttet i bitar, 2x2 centimeter eller så. Strimla fläsket. Bryn köttet och fläsket ordentligt i omgångar i en stekpanna eller gjutjärnsgryta. Jag föredrar en gjutjärnsgryta, då jag kan använda den till kokningen också, vilket sparar disk. När köttet är brynt lägger du över det i en gryta. Släng i löken och låt den steka med ett tag i grytan på ganska svag värme, så att den inte bryns. Gör det samma med vitlöken strax innan du häller på kokvätskan.
Om du stekt i en stekpanna Se till att deglacera den för att få ut alla smaker från stekningen och häll på över spadet i grytan du använder för kokningen.
Kör sedan i alla chilisorter du har. Chipotlen och anchochilin, som är torkade, måste du först få mjuka, förslagsvis genom att sjuda dem i en liten gryta 5-10 minuter. När de är mjuka strimlar du dem innan de slängs i grytan. Släng sedan i chilipulver, spiskummin och koriander. Koriander och spiskummin är bäst om de köps hela och sedan mals i en mortel eller kryddkvarn direkt innan de ska användas. Rosta gärna kornen i en stekpanna innan de mals. Salta och peppra lite.
Häll på buljong och ölen. Vätskan ska täcka köttet. Gör den inte det, häll på mer vätska. Vatten funkar om du inte har mer öl eller buljong.
Låt nu allt sjuda på svar värme tills köttet faller sönder i trådar när du petar på det. Jag brukar köra in min gjutjärnsgryta i ugnen på 125 grader i en sådär 6-8 timmar. När det börjar bli sådär härligt sönderkokt och reducerad smakar du på grytan och tillsätter sedan mer salt och peppar efter behov. Tillsätt eventuellt mer chilipulver, om du vill ha den starkare. Rör runt lite med en slev så att köttet och kokspadet blir en tjock köttgröt.
Serveras med vad du tycker är gott. Ris, bröd, tortillas, sallad, whatever. Jag gillar att äta chilin med tortillas, guacamole, riven ost, hackad lök och rejält med finhackad koriander. Det som blir över funkar utmärkt att frysa, så det är en perfekt rätt för storkok till matlådor.
Finns det några andra chiliälskare på forumet? Vad har ni i så fall för favoritrecept?
|
|
|
2014-08-14, 10:12
|
#2
|
Klär i skinnrock
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 1 340
|
Jag brukar köra en kombination.
Kör ungefär på det receptet du skrev fast jag lägger även till majs, morötter och olika sorters bönor.
Och mer bacon
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Piranha
LOL, du vet så väl vad du skall göra med vägkonen. 
|
PB/Mål 2013 BP:140(150)/150(160) KB:190/220 ML:265/300
Tränar i skinnrock // Göteborg Kraftsportklubb
|
|
|
2014-08-14, 10:16
|
#3
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 49
|
Morötter borde funka. Jag har alltid i det när jag gör köttfärssås, till exempel. Majs föredrar jag att ha på efteråt om jag vill ha det.
Mer bacon tycker jag oftast inte behövs, eftersom chipotlen också ger rökighet. Däremot så lägger jag gärna till exempelvis lite tjocka revbensspjäll eller fläskkarré för att få i lite extra fläsk.
|
|
|
2014-08-14, 10:24
|
#4
|
Klär i skinnrock
Reg.datum: Sep 2003
Inlägg: 1 340
|
Selleri har jag för mig att jag har haft i nån gång med.
__________________
Citat:
Ursprungligen postat av Piranha
LOL, du vet så väl vad du skall göra med vägkonen. 
|
PB/Mål 2013 BP:140(150)/150(160) KB:190/220 ML:265/300
Tränar i skinnrock // Göteborg Kraftsportklubb
|
|
|
2014-08-14, 10:31
|
#5
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 49
|
Selleri, lök och morötter. En klassisk mire poix helt enkelt. Det är antagligen hädelse för många chilidogmatiker, men jag tycker det låter som att det borde funka alldeles utmärkt. Det är ju trots allt ofta en dela av basen i den köttbuljong som du häller i.
|
|
|
2014-08-14, 10:38
|
#6
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 49
|
Jag noterade just att jag glömt en sak i mitt recept. Oregano, rejält med oregano.
|
|
|
2014-08-15, 00:18
|
#7
|
Registered User
Reg.datum: Aug 2012
Inlägg: 255
|
Choklad eller bara kakao samt kaffe brukar jag ha i men jag vet inte om det gör så mycket för smaken egentligen :P
|
|
|
2014-08-15, 09:11
|
#8
|
Registered User
Reg.datum: Apr 2013
Inlägg: 49
|
Ett par bitar mörk choklad och lite kaffe funkar bra för att ge lite djupare smak, tycker jag. Det verkar rätt vanligt att hälla i lite bourbon eller tequila också, vilket jag inte testat själv ännu.
|
|
|
2014-09-02, 22:05
|
#9
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2003
Ort: Örnsköldsvik
Inlägg: 1 959
|
Jag hoppas ni odlar era egna chilis.
Jag odlar Jalapeno, Apache F1 och Habanero
|
|
|
2014-09-04, 11:26
|
#10
|
Registered User
Reg.datum: Oct 2008
Inlägg: 8
|
En tråd om chili måste ju innehålla North Texas red, utsedd till världens bästa chili.
Jag har testat denna flera gånger men aldrig följ receptet helt och hållet, utan fegat lite med kryddorna. Men ruskigt gott blir det ändå
http://www.hornfeldt.se/chili.html
|
|
|
2014-09-04, 16:45
|
#11
|
Registered User
Reg.datum: Feb 2014
Inlägg: 93
|
Citat:
Ursprungligen postat av Mighty Raven
En tråd om chili måste ju innehålla North Texas red, utsedd till världens bästa chili.
Jag har testat denna flera gånger men aldrig följ receptet helt och hållet, utan fegat lite med kryddorna. Men ruskigt gott blir det ändå
http://www.hornfeldt.se/chili.html
|
+1, har gjort ovanstående både med både "original"-ingredienser och ersättningar. Mycket fin! Låt den gärna ta 5 timmar eller något, ju mer desto bättre nästan. Låt det vara ett dagsverke
|
|
|
2014-09-20, 12:01
|
#12
|
Banned User
Reg.datum: Jul 2014
Inlägg: 115
|
"chili"
Har du en gryta? gärna en som rymmer mer än 10L eller mer
Släng ned åtminstone 2pack á 2.5dl tomat(passerade eller vad du nu vill ha)
ställ det på plattan och låt småkoka
stek köttfärs t.ex 800g
Skölj av och släng i 2 burkar/paket kidneybönor
fixa lite chilikrydda(beställ stark från internet 'typ1-1.5miljonscoville) och släng i efter behag.
Jag slänger gärna i lite sparris o svamp, men det är ju smaken som bestämmer.
släng ner hela skiten o låt det småputtra, släng i en klick grädde eller cremefraische om du vill h mera fett!
Mycke protein, starkt som fan och nice på mackan om de blir över
Senast redigerad av tsim den 2014-09-20 klockan 12:03.
|
|
|
2014-09-21, 22:40
|
#14
|
Registered User
Reg.datum: Jul 2013
Inlägg: 134
|
Citat:
Ursprungligen postat av Mighty Raven
En tråd om chili måste ju innehålla North Texas red, utsedd till världens bästa chili.
Jag har testat denna flera gånger men aldrig följ receptet helt och hållet, utan fegat lite med kryddorna. Men ruskigt gott blir det ändå
http://www.hornfeldt.se/chili.html
|
Någon som har förslag på 1) Vilket sorts styckdel på köttet och 2) mängden på "en flaska tequila"
|
|
|
2014-09-21, 22:49
|
#15
|
Pissening, no homo.
Reg.datum: Dec 2008
Inlägg: 916
|
Citat:
Ursprungligen postat av NautilusMetoden
Någon som har förslag på 1) Vilket sorts styckdel på köttet och 2) mängden på "en flaska tequila"
|
1) Högrev torde väl lämpa sig utmärkt
2) Hur mycket pallar du?
__________________
1:a U -82,5kg SM Bänkpress 2010
Citat:
Ursprungligen postat av svennebanan
Skulle kännas som en liten seger.
|
Citat:
Ursprungligen postat av Langster
Hur vågar ni ifrågasätta det faktum att jag är mer värd än en neger?
|
Citat:
Ursprungligen postat av PanikenAttacken
jag kommer lämna mina föräldrar här på jorden medan jag dör, allt tack vare monster energy.
|
|
|
|
Regler för att posta
|
Du får inte posta nya ämnen
Du får inte posta svar
Du får inte posta bifogade filer
Du får inte redigera dina inlägg
HTML-kod är av
|
|
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 03:26.
|
    
|